Калкулатор за индекс на телесна маса (БМИ)

С помощта на този онлайн калкулатор можете да изчислите индекса на телесна маса, БМИ (от англ. Body mass index – BMI). С помощта на индекса на телесна маса можете да проверите съответствието между телесното си тегло и височината си и да разберете дали имате наднормено тегло или, обратно, дали страдате от липса на тегло. 

Индексът на телесна маса е показател за съотношението тегло / височина на човек. Този параметър помага да се определят отклоненията от нормалното телесно тегло в една или друга посока. Наднорменото тегло е опасно за човешкото здраве, тъй като често води до сърдечни заболявания. Онлайн калкулаторът на индекса на телесна маса ви позволява бързо и точно да разберете колко е вашият показател за тегло. 

Индексът на телесна маса за жените се счита за нормален, ако индикаторът е в диапазона от 20 до 22. За мъжете тази цифра трябва да бъде от 23 до 25. Статистиката показва, че хората, които имат този показател в диапазона 18-22, живеят средно по-дълго от тези, които имат проблеми с теглото.

Ако BMI е над 25, това е сигнал, че трябва да промените начина си на живот. Важно е да се отбележи, че използваната формула за изчисляване на индекса на телесна маса може да надцени степента на затлъстяване за хора с атлетично добавяне, тъй като изчисленията не отчитат мускулната маса.

Индексът на телесна маса стана особено актуален в западните страни, където проблемът със затлъстяването стана доста голям. В самото начало изчислението на ИТМ е разработено за социологически изследвания, така че поставянето на медицинска диагноза с помощта на тези изчисления не е съвсем правилно.

Достъпността и лекотата на изчисление обаче направиха този калкулатор много популярен сред населението. Ако индексът надвишава числото 30, тогава това до голяма степен на вероятност показва затлъстяване.

Трябва да разберете, че индексът на телесна маса не е подходящ за диагностициране, но може да помогне като контрол в процеса на изпробване на нова фитнес програма или диета.

BMI калкулаторът определя референтната точка и ще ви позволи да проследявате промените в телесното тегло.

Формула за изчисляване на индекса на телесна маса (BMI)

За да разберете вашия БМИ, трябва само да разделите теглото си в килограми на квадрата на височината в метри.

БМИ= ТЕГЛО / ВИСОЧИНА2 (на квадрат).

Формулата не отчита пола и възрастта на човек, въпреки факта, че БМИ на мъжете е по-висок от БМИ на жените, както и BMI е по-висок при хора на средна възраст, а при деца и възрастни хора този показател е по-нисък.

BMI

ИТМ

Обобщена таблица на стойностите

16 и по-малкоИзразен дефицит на телесно тегло
16—18,5Недостатъчно (дефицит) телесно тегло
18,5—25Норма
25-30Прекомерно телесно тегло
30-35Затлъстяване от първа степен
35-40Затлъстяване от втора степен
40 и повечеЗатлъстяване от трета степен

Тълкуване на показателите за BMI, в съответствие с препоръките на Световната здравна организация (СЗО): таблицата, която виждате отляво (ако сте през телефон, то вече сте я видяли).

Според СЗО половината от хората на планетата днес не умират от опасни инфекции, както в минали епохи. Основните врагове на човека бяха бързото хранене, преяждането, стресът, „заседналата“ работа и „дивана“ свободното време.

Вече е нараснало цяло поколение хора, страдащи от затлъстяване и обречени на захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, остеохондроза и много други опасни заболявания. Асимптоматичният период на тези патологии може да се проточи с години, през които силите на тялото бавно, но сигурно ще бъдат подкопани. Повишеният индекс на телесна маса ще предупреди за разрушителната активност на скритата болест.

От своя страна, намаленият индекс на телесна маса (ИТМ) сигнализира за друго отклонение от нормата – болезнено изтощение на човек. Това състояние също трябва да предизвика безпокойство. Тялото с недостатъчна маса мастни натрупвания не е в състояние да се справи нормално с функциите си и да устои на болести. Недостигът на мастна тъкан може да е признак на захарен диабет тип 1, остеопороза, храносмилателни разстройства, проблеми с дишането или психиката.

Back to top button