Отслабване

Всеки ден е подходящ за борба срещу ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Почти 200 милиона възрастни от Европейския съюз са с наднормено тегло или затлъстели. Статистика, направена по повод Международния ден за борба със затлъстяването показва, че тази болест афектира върху 27% от мъжете и 38% от жените в цяла Европа. Килограмите в повече, които качва прогресивно средностатистическия европеец, могат да разорят здравната система на отделните държави. Икономическата тежест за бюджета е между 2 и 8% повече за здравно-санитарни разходи. 17,1% от хората на възраст на 18 и повече години са затлъстели и 36,7 са с наднормено тегло.

12 ноември е световен ден за борба срещу затлъстяването. Време е да погледнем към статистиката. Да си дадем сметка. Да си отговорим на въпроси. И да запретнем ръкави. Затлъстяването е новата чума на 21 век. Искаме ли да сме чумави цяло столетие!?

27,4% от населението в Европа на 16 и повече години реализира леки физически упражнения и 10,3% декларира, че няма никаква физическа активност. Практикуването на физически упражнения от най-елементарен характер е почти изравнено за двата пола 63% при мъжете и 61,6% при жените. В сравнение с друга възрастова група, каквато е тази на жените между 45 и 64 години, процентът е 67,6. Докато при мъжете на същата възраст, едва 58,8% от тях признават, че се движат редовно.

Приблизително един милион са българите, които страдат от затлъстяване и съпътстващите го заболявания – хипертония, сърдечносъдови болести, диабет.

Повече от 1 милион души в Испания са затлъстели. Едва 1% от тях, около 4000 души, се подлагат на лечение.

200 хил. деца по света са със свръхтегло, а 67 хил. малчугани са затлъстели.

България е на пето място сред европейските страни с най-много случаи на затлъстяване. Тенденцията у нас е към увеличаване и при двата пола, докато в държави като Норвегия и Дания например се констатира снижаване на проблема.

В Испания 2-ма на всеки 3-ма мъже имат наднормено тегло и един на всеки шест души е затлъстял. Вероятността жените, с висока обща култура и тези с по-малко ниво на образование, да зътлъстеят е 3,5% по-малка в полза на по-образованите.

Статистиката показва, че в следващите 10 години 4 на всеки 10 северно-американци ще бъдат с наднормено тегло. Точно обратното се случва в Япония и Корея, където са регистрирани най-малко случаи на затлъстели хора и такива с наднормено тегло.

Изчислено е, че разходите за медицински контрол на затлъстели хора е най-малко 25% повече от тези за хора с нормално тегло.

Затлъстяването има връзка с 6 от всеки 10 незаразни болести, от които се умира. Свъртеглото е причина за намаляването на човешкия живот с 10 години.

1 на всеки 4 испанци в детска възраст има наднормено тегло. Във всички възрасти е доказано, че момичетата са тези, които се движат по-малко. Въпреки това обаче броят на затлъстелите момчета е 56,5% и е по-голям от тези на момичетата – 43,5%. Процентът на детското свъртегло се е увеличил в последните 10 години с 35%.

Испание е втората държава от Европейския съюз, веднага след Малта, с най-голям процент дебели или направо затлъстели деца на възраст между 7 и 11 години. Затлъстяването се е превърнало в епидемия, която афектира средно по 400 000 европейски деца всяка година.

7,3% от аржентинските деца също страдат от тази болест, наречена епидемия от Международната здравна организация. Следват децата на Бразиля и Мексико.

Основни рискови фактори

Сърдечно-съдовите болести за първата смъртоносна кауза в света. Някои от причините, наречени още възможни за модификация, които провокират подобен род болести са нездравословното хранене, заседяването, свръхтеглото, стресът, цигарите и високото кръвно налягане. Всички те могат да се коригират със здравословен начин на живот.

Наднорменото тегло и зътлъстяването се дефинират като акумулиране на анормално количество или прекалено голямо количество мазнина, която може да влоши здравето. Индексът за телесна маса е равен на килограмите, разделени на височината в метри на квадрат (kg/m2), на всяка персона.

В последно време индексът придоби широка популярност. С него се квалифицира свръхтеглото и затлъстяването. Според Световната здравна организация Индексът за телесна маса трябва да е равен на 25 или близо до 25. Хората с индекс над 30 се считат за затлъстели.

1 милиард хора по света са с наднормено тегло. Ако не се вземат мерки, тази цифра ще надхвърли 1,5 милиард през 2015 година.

По света има повече от 42 милиона деца под 5 годишна възраст със свръхтегло. На всичкото отгоре страдат от заболявания на възрастните, като диабет или сърдечно-съдова недостатъчност.

На световно ниво, наднорменото тегло и затлъстяването причиняват повече смърт, отколкото прекалената слабост. 65% от населението на Планетата живее в страни, където свръхтеглото убива повече, отколкото нездравословната загуба на килограми, резултат на недохранване.

Затлъстяването обикновено е резултат на дисбаланса между приети калории и изразходвани калории.

Подкрепата на обществото и на семейството са фундаменталин за преодоляване на проблемине с килограмите в повече.

Изборът, който правят децата при хранене и техните навици да реализират физическа активност зависят от хората и обстановката, която ги заобикаля. Именно за това Световната здравна организация прие 12 ноември за ден, в който ВСИЧКИ да си дадем сметка какво чума е затлъстяването.

Една здравословна диета /здравословно хранене/ може да повлияе много върху превантивността при затлъстяването. Нормално тегло, редуциране на приеманите наситени мазнини и увеличаване на количеството ненаситени /натурални, каквата може да бъде зехтина или лененото масло/, консумирането на плодове, зеленчуци, бобови растения, интегрални зърнени храни и ядки, намаляването на захарта и солта в храната…са основните правила за поддържане на нормално тегло.

Редовните физически упражнения според възрастта и пола също помагат за здравето на тялото. Само 30 минути на ден, 5 дни от седмицата са достатъчни за намаляване на риска от сърдечно-съдови болести, диабет и рак на гърдата и дебелото черво. Увеличаването и поддържането на мускулна маса, упражненията за координациа и баланс редуцират паданията и подобрявят опорно-двигателната система при възрастните хора. За да се намалят килограмите като цяло се налага да се реализират по-интензивни физически упражнения.

За да бъде спряна световната епидемия от затлъстяване се налага проектиране на цялостна стратегия. Такава, която да засяга всяка държава поотделно. Всяка култура поотделно. Всяка социална група поотделно. Като разбира се семейството е основната единица, която би трябвало да задвижва цялата тази система за преход към здравословен начин на живот. Борбата със затлъстяването е борба на обществото като цяло.

Зле проектираните диети, които изключват определена хранителна група от храненето например, също имат голяма вина за епидемията от затлъстяване. Липсата на физическа активност и здравослоно хранене са основни фактори за появата на високо-кръвно налягане, хипергликемия, наднормено тегло и затлъстяване, сърдечно-съдови болести, рак и диабет.

Има 2,7 милиона смъртни случаи на година в резултат на недостатъчен прием на плодове и зеленчуци. 1,9 милиона смъртни случаи се дължат на липсата на физическа активност.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button