Отслабване

Не мога да отслабна! Ами сега? Какво да направя? Как?

Понякога загубата на тегло може да изглежда невъзможно.

Може да следите своите калории и въглехидрати, да ядете достатъчно протеини, да тренирате редовно и да правите всички други неща, за които е известно, че подпомагат загубата на тегло, но кантарът няма да помръдне.

Този проблем всъщност е доста често срещан и може да бъде изключително разочароващ.

Прочетете, за да научите защо постигането на целта ви за отслабване може да бъде толкова трудно – и дали е добра идея да продължите да опитвате.

Тази статия е насочена специално към жените, но повечето от принципите тук важат за всички.

Отслабването е индустрия за милиарди долари

Отслабването е голям бизнес в световен мащаб.

Изчислено е, че програмите и продуктите за отслабване генерират повече от 150 милиарда долара годишна печалба само в САЩ и Европа.

Програмите, които изискват да купувате специална храна, добавки и други продукти, обикновено са най-скъпите.

Въпреки че „фат бърнърите“ и другите хапчета за отслабване са популярни, те често не се регулират и могат да бъдат направо опасни.

За съжаление, дори тези, които не са с много наднормено тегло, изглежда са готови да рискуват потенциално вредните последици от приемането на хапчета за отслабване.

Проучване, включващо повече от 16 000 възрастни, установи, че около една трета от тези, които са приемали хапчета за отслабване, не са били затлъстели, преди да започнат да приемат хапчетата.

Ясно е, че много хора харчат много усилия и пари, опитвайки се да отслабнат.

И дори да не се присъедините към програма за отслабване или да не купите хапчета или продукти, в крайна сметка може да посветите голяма част от свободното си време и енергия на стремежа да бъдете слаби.

Защо много жени не могат да постигнат целта си към желаните килограми

Как да отслабна

Много жени харчат значителна сума пари, време и усилия в опит да отслабнат. Въпреки това изглежда, че някои постигат малък напредък.

Няколко фактора влияят върху способността ви да отслабнете.

Здравни условия

Някои заболявания или разстройства могат да направят загубата на тегло изключително трудно, включително:

 • Липедем: Смята се, че засяга почти една на всеки девет жени по света, това състояние кара бедрата и краката на жената да натрупват излишни мазнини, които е изключително трудно да се загубят. Често също така причинява лесни синини и болка;
 • Хипотиреоидизъм: Ниските нива на тироидния хормон водят до забавяне на метаболизма, което може да попречи на усилията за отслабване;
 • Синдром на поликистозните яйчници (PCOS): Това състояние се характеризира с инсулинова резистентност и хормонално обусловено натрупване на мазнини в корема. Смята се, че засяга до 21% от жените в репродуктивна възраст.

История на диетата и загуба на тегло

Как да отслабна 2

Ако сте губили и възвръщали теглото си няколко пъти в миналото или сте спазвали йо-йо диета, вероятно ви е било по-трудно да отслабнете с всеки следващ опит.

Всъщност, жена с дълга история на йо-йо диети ще има по-големи трудности да отслабне, отколкото тази, чието тегло е останало относително постоянно.

Изследванията показват, че това се дължи главно на промените в съхранението на мазнини, които настъпват след периоди на лишаване от калории.

По същество тялото ви съхранява повече мазнини, когато започнете да ядете повече след период на лишаване, така че да има наличен резерв, ако приемът на калории отново намалее.

В допълнение, скорошно проучване върху животни предполага, че йо-йо диетата може да предизвика имунен отговор в мастната тъкан, което прави загубата на мазнини по-трудна.

Чревните бактерии също могат да играят роля. Повтарящите се цикли на загуба и възстановяване на теглото изглежда насърчават промени в чревните бактерии, които водят до повишено наддаване на тегло в дългосрочен план.

Възраст

Стареенето представлява много предизвикателства за жените, включително прави по-трудно от всякога да отслабнат.

Освен това жените, които никога не са били тежки в миналото, може да се борят да запазят обичайното си тегло, докато остареят, дори ако се хранят здравословно.

Повечето жени качват около 2,3–6,8 кг по време на процеса на стареене поради намаляване на мускулната маса и физическа активност, което води до по-бавен метаболизъм.

Освен това наддаването на тегло по време на менопаузата е изключително често поради многото хормонални промени, които настъпват. Опитът да отслабнете по време и след менопаузата може да бъде невероятно труден.

Гестационни влияния

За съжаление, склонността ви да носите наднормено тегло може отчасти да се дължи на фактори, върху които нямате контрол.

Един от тях е генетиката, но други, по-малко известни фактори включват състоянията, на които сте били изложени в утробата.

Те включват диетата на майка ви и количеството тегло, което е натрупала по време на бременност.

Изследванията показват, че жените, които наддават наднормено тегло по време на бременност, са по-склонни да раждат големи бебета, които стават с наднормено тегло или затлъстяване по време на детството или като възрастни.

Нещо повече, диетичният избор на бременната жена може да повлияе на това дали детето й развие проблем с теглото в бъдеще.

Скорошно проучване върху животни установи, че плъхове, хранени със „западна“ диета, докато са бременни, раждат бебета с по-бавен метаболизъм и които са затлъстявали на няколко етапа през живота си.

„Идеални“ размери на теглото

Как да отслабна размери

Въпреки че вашата диета и навици за упражнения играят роля при определянето на теглото ви, вашата основна форма и размер до голяма степен се определят от вашите гени.

Всъщност изследванията показват, че теглото, и склонността да съхранявате мазнини са силно повлияни от вашия уникален генетичен модел.

Предприемането на стъпки за намаляване на мазнините в корема е здравословна и заслужаваща внимание цел. От друга страна, ако се опитате да принудите тялото си да се съобразява с размера, който в момента е на мода, вие работите против природата и усилията ви в крайна сметка могат да доведат до разочарование.

През цялата история различните типове и размери на тялото са били считани за „идеални“.

Още преди 100 години, да бъдеш донякъде пълничка беше желана женствена черта при жените. Слабите жени дори се опитаха да напълнят, за да станат по-привлекателни.

Въпреки това, за естествено слаб човек е също толкова трудно да качи тегло, колкото за естествено по-едър човек да го свали.

По време на Ренесанса холандският художник Питер Паул Рубенс става известен със своите голи картини на жени с пълна фигура, които според него са олицетворение на красотата.

И до днес терминът „Rubenesque“ се използва за описание на красива, пълна личност.

През 1800-те френските импресионисти, включително Моне, Реноар и Сезан, рисуват жени на деня, които се смятат за красиви. Разглеждайки тези картини, лесно можете да видите, че много от жените са били много по-големи от днешните модели на сцената.

Не може да се отрече, че „идеалното“ женско тяло се е променило значително през последните 60 години, ставайки стройно и тонизирано, за разлика от закръглено и меко.

Жените от миналото обаче не бяха бомбардирани с често недостижими изображения в интернет и телевизията.

Съвременните жени също са изправени пред огромен брой реклами за програми и продукти, които обещават да им помогнат да постигнат днешното „идеално“ тяло.

Различни културни възгледи за теглото

Отслабване

Въпреки че хората в САЩ и по-голямата част от Европа смятат тънкото тяло за привлекателно, хората в различни части на света предпочитат по-голяма, по-закръглена форма.

В много култури носенето на допълнителна тежест се свързва с плодородие, доброта, щастие, жизненост и социална хармония.

Интересното е, че най-богатите страни са склонни да ценят слабостта, докато обратното е вярно в по-малко богатите страни.

Например, изследователи, които са изучавали данни от няколко незападни общества, съобщават, че 81% предпочитат пълни или умерено дебели жени, докато 90% предпочитат жени с голям ханша и крака.

Въпреки това, дори сред развитите страни, това, което се счита за „перфектно“ тяло, изглежда варира значително в зависимост от личните и регионалните предпочитания.

Когато 18 графични дизайнери от цял свят бяха помолени да модифицират тялото на модел с голям размер в „идеалното“ тяло, диапазонът от резултати беше донякъде изненадващ.

Модифицираните версии имаха индекси на телесна маса (ИТМ), вариращи от само 17 в Китай до 25,5 в Испания, което съответства на теглото между около 46–69 кг за жена, която е 165 см. висока.

С изключение на ИТМ от 17, който се счита за поднормено тегло, това показва, че широк спектър от размери и форми на тялото се разглеждат като привлекателни и желани, независимо колко много приличат на това, което често се счита за „идеално“.

Ако наистина трябва да отслабнете

Как да отслабна 04

Ако размерът ви влияе върху здравето ви, има смисъл да продължите да отслабвате.

Затлъстяването, особено морбидното, може да увеличи риска от заболяване и да намали продължителността на живота. Още повече, това може да затрудни ежедневния живот поради намалената мобилност, ниските нива на енергия и социалната стигма.

Изследванията показват, че някои от най-добрите начини за увеличаване на загубата на тегло включват яденето на протеин на закуска и избягването на преработени въглехидрати, заедно с други стратегии в тази статия.

Ето няколко допълнителни практики, които могат да ви помогнат да отслабнете:

 • Групи за подкрепа: Присъединяването може да осигури насърчение, отчетност и мотивация. В допълнение към общите групи за отслабване офлайн, онлайн и във Facebook, можете да намерите онлайн общности за липедем и PCOS;
 • Признайте напредъка, дори и бавен: Осъзнайте, че вероятно ще отслабнете бавно и ще изпитате някои плата за загуба на тегло. Загубата дори на няколко кг на месец все още е впечатляващо постижение;
 • Бъдете реалисти, когато задавате целево тегло: Не се стремите да достигнете своето „идеално“ тегло. Доказано е, че загубата на само 5% от телесното ви тегло повишава инсулиновата чувствителност и по-нататъшната загуба може да доведе до допълнителни ползи;
 • Празнувайте немащабни победи: Фокусирането върху подобренията в мобилността, енергията, лабораторните стойности и други полезни промени в здравето е важно, особено когато загубата на тегло изглежда удивително бавно.

Въпреки че включването на тези стратегии в живота ви не може да гарантира, че ще отслабнете, те могат да помогнат за подобряване на шансовете ви.

Преместете фокуса към оптимално здраве – не загуба на тегло

Как да отслабнете

За много жени целите за отслабване имат по-малко общо със здравето, отколкото желанието да изглеждат по-добре.

Може би вече сте отслабнали, но не сте успели да свалите „последните 10–20 килограма“.

Или може би винаги сте били малко по-големи от средното, но сте се опитвали да отслабнете до по-малък размер на роклята.

Не сте сами, ако смятате, че сте опитали всяка препоръка за диета и отслабване, но все още не сте успели да постигнете резултати, въпреки всичките си усилия.

Ако случаят е такъв, може би е най-добре да насочите фокуса си към това да бъдете толкова здрави, силни и жизнени, колкото можете.

 • Фокус върху фитнеса: Когато става въпрос за здраве, проучванията показват, че да си във форма е по-важно, отколкото да си слаб. Нещо повече, редовната тренировка може да осигури много други ползи;
 • Развийте по-добри взаимоотношения с храната: вместо да спазвате диета, работете върху избора на подхранващи храни, като обръщате внимание на сигналите за глад и ситост и се учете да се храните интуитивно;
 • Помислете за резултатите от предишните си опити за диета: Не забравяйте, че загубата и възстановяването на теглото често води до увеличено съхранение на мазнини и увеличаване на теглото с течение на времето.

Освен намаляването на стреса и разочарованието, изместването на фокуса ви, за да направите оптималното здраве ваша основна цел, може дори потенциално да доведе до естествена загуба на тегло с течение на времето.

Научете се да обичате и приемате тялото си

Как да отслабна

Развиването на признателност към тялото ви може да бъде от полза за вашето здраве, щастие и възгледи за живота.

Изследванията показват, че повтарящите се опити за отслабване могат не само да доведат до наддаване на тегло, но също така могат да причинят промени в настроението и да увеличат риска от развитие на нездравословно поведение като преяждане.

От друга страна, има доказателства, че да си доволен от теглото си може да доведе до по-здравословно поведение и по-добро цялостно здраве, независимо от вашия размер.

Ето няколко съвета как да се научите да обичате и приемате тялото си:

 • Спрете да позволявате на числата да ви определят: Вместо да се фокусирате върху теглото, мерките или размера на дрехите си, помислете как се чувствате, кой сте и целта си в живота;
 • Избягвайте да се сравнявате с другите: Никога не сравнявайте собственото си тяло с нечие друго. Вие сте уникални и притежавате много страхотни качества. Съсредоточете се върху това да бъдете най-добрият, който можете да бъдете;
 • Упражнявайте се, за да се чувствате и да се представяте по-добре: Вместо да тренирате неистово, опитвайки се да изгорите калории, се занимавайте с физическа активност поради начина, по който се чувствате. Заслужаваш да се чувстваш най-добре сега и през следващите години.

Осъзнайте, че може да отнеме известно време, за да се научите да оценявате тялото си след години опити да го промените. Това е разбираемо. Просто го вземете един ден и направете всичко възможно, за да се съсредоточите върху положителното.

Заключение

В съвременното общество, което цени слабините, невъзможността да отслабнат може да бъде източник на разочарование за много жени.

И е вярно, че загубата на наднормено тегло е важна, когато застрашава вашето здраве и благополучие.

Но опитът за постигане на нереалистичен размер може да причини повече вреда, отколкото полза.

Научете се да обичате и приемате тялото си, упражнявайте и приемайте начин на живот, за да поддържате себе си възможно най-здрави и избягвайте да се сравнявате.

Това може значително да подобри цялостното ви здраве, самочувствие и качество на живот.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button