Отслабване

Сушене без тренировки: основни принципи на хранене

Сушенето е процес на намаляване на подкожната мастна тъкан и придаване на изразителен релеф на мускулите. Въпреки че терминът идва от професионален културизъм и e задължителен етап от подготовката за състезания, аматьорски спортисти и желаещи да отслабнат масово започнаха да „изсъхват“. При сушенето на мускулите е важно да се спазват два критерия-твърда диета и интензивни тренировки за изгаряне на мазнини. И дали е възможно да се изсушите, без да тренирате изобщо-сега ще разберем.

Характеристики на сушене

Да започнем с факта, че всеки, особено не-трениращ човек, не се нуждае от сушене. Мнозина я приемат за нормален процес на отслабване, но това не е така. Това е труден и несигурен период, предназначен за културисти, готови да жертват собственото си здраве.

Обикновеният човек е достатъчно да се придържа към правилното хранене, за да се поддържа във форма. Но най-често повечето се нуждаят от всичко наведнъж, така че ефективното, но опасно сушене съществува не само в кръга на активните хора, но и в любителите на всички видове диети.

Както вече споменахме, сушенето изисква спазване на две условия:

  1. Първата е твърда диета, дългосрочни ограничения във въглехидратите, които създават енергиен дефицит. Когато енергията, а именно въглехидратите, не е достатъчна, тялото я взема от мастните запаси, но при условие, че протеинът с храната идва в големи количества. Ето защо в диетата на културист лъвският дял е пилешки гърди, яйца и др.
  2. Второто е натоварването. През този период атлетът изпълнява натоварвания в режим на издръжливост, осигуряващи още по-големи разходи за енергия, и допълнително изпълнява кардио.

Така че, ако без натоварвания, само на диета, тялото може да изсъхне, тогава без правилното хранене с някои натоварвания-това е малко вероятно.

Натоварванията помагат да се изгарят повече мазнини, да се ускори този процес, особено те са необходими за поддържане на мускулния тонус и изготвянето им преди състезания. Но ако човек не тренира или по някаква причина не може да присъства в залата, е напълно реалистично да изсъхне с една диета.

Как да изсъхне без тренировки

Вече разбрахме, че единствената възможност за сушене е твърда диета. След това ще разгледаме как точно да се хранят, за да се намали мастната тъкан.

Между другото, за сушене се дава 1-2 месеца, по-дълга диета е твърде опасно за здравето. Могат да се появят различни заболявания на вътрешните органи и ендокринната система, както и нервни разстройства. В допълнение, такава диета изчерпва цялата сила, води до летаргия и апатия.

Правила за хранене:

  • Протеинът трябва да бъде 60-70% от общата диета. От протеините се предпочитат нискомаслени меса: пилешко и пуешко филе, говеждо, заешко. Нискомаслена риба: риба тон, мерлуза, минтай и други морски дарове-калмари, миди, скариди, октоподи, стриди, раци. Също така са разрешени пилешки и пъдпъдъчи яйца.
  • Въглехидратите се разрешават само в количество от 1 g на килограм тегло. И то под формата на необработен ориз и елда. Зелените зеленчуци с нисък гликемичен индекс също са разрешени.
  • В диетата все още трябва да присъстват растителни ненаситени мазнини: растителни масла и ядки, допустимото количество е 1 g на килограм тегло.

Спортистите в сушенето изключват дори солта. Културистите правят това, за да обездвижат тялото и да намалят дебелината на кожата, което прави релефа по-изразен. В допълнение, солта не влияе на изгарянето на мазнини, тя само осигурява поддържането на желаното ниво на влага в тялото. Между другото, водата също трябва да се консумира правилно – 30 ml на килограм тегло.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button