Хранителни добавки

Аспарагинова киселина: ползи и вреди, как да приемате DAA в културизма

Този продукт за спортно хранене, който има фармакологичното наименование D-аспарагинова киселина, се появи сравнително наскоро. Въпреки факта, че химикалът е малко известен на пазара на спортно хранене, много спортисти на силови спортове отдавна активно използват добавката като допълнителен източник на D-аспарагинова киселина. Това вещество има друго име-аминоантарна киселина.

Аспарагин-каква е тази аминокиселина, ползи и вреди

Аспарагиновата киселина е несъществена аминокиселина. Това биологично вещество се намира в човешкото тяло. Между другото, тази киселина се съдържа дори в безгръбначните организми. Повишената концентрация на аспарагин се намира в мозъка и мембраната на окото на ембриона. Тя участва в създаването на клетки на нервната система. Също така, това вещество осигурява функционирането на ендокринните жлези и някои хормони, например тестостерон, това се дължи на D-изомера. Разбира се, този процес има косвен ефект – увеличава синтеза на тестостерон чрез стимулиране на гонадотропин и намаляване на прогестерона. Също така, тази киселина допринася за производството на хормон на растежа.

Аспарагиновата аминокиселина е отговорна за концентрацията и способността за учене. Той повишава издръжливостта и участва в синтеза на други аминокиселини, например треонин, лизин, метионин, аргинин и изолевцин. Също така повишава ефективността, намалява умората и вероятността от развитие на депресивни състояния. Тази несъществена аминокиселина допринася за отстраняването на амоняк и други токсични съединения. Има положителен ефект върху работата на черния дроб.

Аспарагиновата киселина стимулира синтеза на най-важните елементи на защитата на организма, а именно имуноглобулини и антитела. Помага при създаването на нови РНК и ДНК клетки чрез подпомагане на транспортирането на микроелементи.

Спортната добавка аспарагин повишава либидото и премахва сексуалната дисфункция. Между другото, тази аминокиселина инхибира синтеза на пролактин, което може да бъде изключително полезен ефект за някои мъже.

Кои продукти съдържат аспарагинова киселина

Аминокиселината аспарагин може да се намери във високопротеинови храни като: месо, риба и млечни продукти. В продуктите от растителен произход D-Aspartic Acid (ВАВ) може да се получи от аспержи, леща, кафяв ориз, ядки, картофи, ръж, кокосови орехи, домати.

За какво се използва D-аспарагинова киселина в културизма

Тази киселина, както беше споменато малко по-горе в текста, допринася за увеличаване на няколко анаболни хормона, по-специално тестостерон и хормон на растежа. Аспарагиновата киселина действа чрез въздействие върху хипоталамуса и производството на хорион гонадотропин (hCG). Действието е подобно на трибулуса, но се смята, че тази аминокиселина не предизвиква пристрастяване и като цяло се понася по-лесно от организма. Това действие ефективно влияе върху увеличаването на мускулната тъкан и силовите показатели.

Противопоказание

Стимулаторът на производството на тестостерон е противопоказан при хора със склонност към образуване на атеросклеротични плаки. При различни психични състояния лекарството също е противопоказано, тъй като е причинител на централната нервна система. Спортната добавка е противопоказана при повишена агресивност. Също така аминокиселината не трябва да се приема от лица под 18-годишна възраст, бременни и кърмещи майки.

Как да приемате аспарагинова киселина в културизма

Дневната доза на аминокиселината аспарагин е 3 грама. Тази доза трябва да бъде разделена на три дози. Културистите приемат DAA в двуседмични курсове с интервал от седмица. Смята се, че дозата в културизма трябва да се увеличи до 10 грама на ден, но рискът от сериозни странични ефекти в този случай ще се увеличи значително! Освен това очакваният ефект не може да бъде получен от такова количество аминокиселина, тъй като ефектът на всяка спортна добавка върху човек е чисто индивидуален.

С какъв спорт може да се комбинира аспарагин

Естествено, тестостероновият бустер D-аспарагинова киселина не трябва да се използва с други стимуланти на тестостерон и хормон на растежа. Също така, аспарагин не се препоръчва да се използва заедно с изгарящи мазнини. Тази аминокиселина е перфектно комбинирана с други спортни хранителни продукти.

Топ 3 производители на добавки с аспарагинова аминокиселина

  • Olimp BCAA Xtreme – Съставът на този продукт включва комплекс от витамини от група В и цинк. Използва се за производство на тестостерон и потискане на пролактина. Спортната добавка е направена на базата на естествени съставки, не води до пристрастяване. Трябва да използвате аминокиселината сутрин по време на хранене, с вода. Дневната доза е 2 таблетки;
  • T/GH Scitec Nutrition – Комплекс от растителни хранителни вещества, който включва минерали, витамини и аминокиселини. Този инструмент помага на тялото да се адаптира към тежки физически натоварвания и бързо възстановяване след интензивни тренировки. Една порция съдържа 3 грама DAA. Добавката трябва да се консумира тридесет минути преди лягане;
  • SAN Free-T – Това е хранителна добавка на базата на DAA, която включва и други компоненти. комплексът на базата на аспарагинова киселина е в състояние да увеличи производството на тестостерон и да намали количеството на подкожните мазнини. Повишава издръжливостта и силата. Дневната доза е четири таблетки.

Заключение

Естественият стимулант (бустер) на производството на тестостерон, който не води до пристрастяване и има редица предимства, ще бъде отлично допълнение към списъка на спортното хранене на спортиста. Много е важно да следите състоянието на кръвта, когато приемате аспарагинова киселина. Това може да стане чрез кръвен тест за съсирване.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button