Билки

Африканско манго: какво е, свойства и приложение, странични ефекти

Вероятно не е изненадващо, че броят на хранителните добавки и добавките за отслабване се е увеличил значително през последните години. Проучване от 2008 г.установи, че 33,9% от възрастните, които се опитват да отслабнат, приемат хранителни добавки. Африканското манго е сред много популярни добавки, предназначени за отслабване.

Въпреки че африканското манго е сравнително ново за западния свят, в Африка то е било консумирано и използвано за медицински цели в продължение на векове.

Какво е африканско манго?

Африканското манго (Irvingia gabonensis) е дърво, произхождащо от тропическите гори на Западна Африка. Той е известен също като храст манго, диво манго и Дик орех. Плодът има зеленикаво-жълта кора, влакнеста плът и голямо твърдо семе.

Месото и семената на африканското манго се използват в нигерийската и камерунската кухня за приготвяне на традиционни супи, сосове, сок, вино, конфитюр, желета и аромати.

Африканското манго дърво отдавна се използва в традиционната медицина. Местните племена използват листа, корени и особено кора (под формата на паста) за лечение на струпеи и кожни болки.

Африканското манго е богат на витамин С плод, подобен на манго, произхождащ от тропическа Африка и имащ история на употреба в традиционната медицина.

Западно приложение на екстракт от африканско манго

Африканско манго 02

Екстрактът от африканско манго (EAM) е признат на Запад, благодарение на употребата му като добавка за отслабване. Получава се от семена от африканско манго.

Понякога EAM се смесва с други екстракти от зелен чай, плодове и водорасли и се продава като добавки.

Екстрактът от семена от африканско манго е придобил популярност на Запад като добавка за отслабване, въпреки че изследванията върху ефектите му все още продължават.

100 грама плодове от африканско манго с кората съдържат следните хранителни вещества:

  • Протеин: 1 грам
  • Калории: 86 kcal
  • Мазнини: 0,4 грама
  • Въглехидрати: 18 грама
  • Витамин С: 62% от препоръчителния дневен прием (РНП)

Както виждате, самият плод е много богат на витамин С.

Специални хранителни вещества в екстракта

Екстрактът се получава от семената на плода. Семената са богати на витамини и минерали като желязо, калций, магнезий, фосфор и натрий. Освен това те съдържат разтворими фибри, антиоксиданти и растителни протеини. В допълнение, те имат много мазнини, най-голямото количество от които е миристинова и лауринова киселини, две наситени мазнини, които също се намират в кокосовото масло.

Неотдавнашно проучване разкри в семената на африканското манго 41 фенолни съединения, включително флавоноиди, танини и елагова киселина. Фенолните съединения действат като антиоксиданти, като се борят с болестотворни молекули, наречени свободни радикали, в тялото ви.

Възможни полезни свойства на екстракт от африканско манго

EAM наскоро придоби популярност на Запад като добавка за отслабване. Въпреки че са необходими повече изследвания, предварителните проучвания показват положителни резултати.

Изследвания за отслабване

В 10-седмично рандомизирано контролирано проучване 52 възрастни приемат 300 mg EAM дневно. Средно те са загубили 12,8 кг тегло, са намалели с 16,2 см в обиколката на талията и техните мастни натрупвания са намалели с 6,3%.

В допълнение, нивата на кръвната захар на празен стомах са значително намалени, както и нивата на общия и лошия LDL холестерол . Други проучвания показват подобни ефекти.

В 90-дневно проучване с участието на 24-ма възрастни с метаболитен синдром, група състояния, повишаващи риска от развитие на хронични заболявания, за тези, които ежедневно взимат 300 мг, се наблюдава значителен спад в нивата на кръвната захар, обиколката на талията, VLDL, триглицеридите и холестерола (лошия) в сравнение с плацебо.

Има ли Африканско манго недостатъци?

Въпреки че липсват проучвания, ЕАМ изглежда има малко странични ефекти.

Въпреки това, за да сте сигурни, че сте чисти и безопасни, трябва да внимавате, когато купувате добавки от африканско манго.

Токсичност и странични ефекти

Проучванията при животни нямат странични ефекти или токсичност на EAM.

Единствените нежелани реакции, докладвани при проучвания при хора, са главоболие, газове, проблеми със съня и запек. Съмнително е обаче дали EAM причинява тези ефекти, тъй като хората в плацебо групите също ги изпитват.

В случая се съобщава, че един човек с хронично бъбречно заболяване е трябвало да започне диализа след 2,5 месеца от приемането на EAM. Необходими са обаче допълнителни изследвания.

Удостоверяване

Едно проучване изследва хранителните добавки EAM и африканското манго и съобщава, че някои продукти не съдържат автентични екстракти от семена. Имайте предвид, че Агенцията за храните и лекарствата (FDA) регулира хранителните добавки по различен начин от лекарствата, което означава, че тяхната безопасност и качество не винаги са известни.

По този начин трябва да търсите EAM продукти, които са тествани от независима лаборатория за чистота и качество. Тези лаборатории, като U. S. Pharmacopeia (USP), ConsumerLab и NSF International, могат да добавят свои собствени етикети към добавките.

Дозировка на африканско манго

Няма установена доза EAM.

Въпреки това няколко проучвания съобщават за потенциално ефективни дози от 150 mg два пъти дневно до 1,05 грама три пъти дневно. Също така, едно проучване препоръчва приемането на EAM 30-60 минути преди хранене.

Преди да приемете нови хранителни добавки, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар.

Заключение

Африканското манго е тропически плод, произхождащ от Западна Африка. Той се търси заради екстракта си, който се нарича EAM и се получава от семената на плода. Нови изследвания показват, че може да допринесе за загуба на тегло, но тези проучвания са използвали малки популации. В резултат на това са необходими много повече изследвания върху хора.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button