Билки

Акай – полезни свойства

Растенията са придружавали човека в продължение на хилядолетия. Хората внимателно ги изучаваха, търсеха начини за най-доброто прилагане на техните свойства. Няма област на човешка дейност, в която да не се използват постиженията на ботаниката.

Фитнес и културизъм също не са изключение от правилата. Много вещества, получени от растения, могат да се използват за подобряване на тялото. Една от тези популярни добавки в диетата на спортиста са Acai плодове.

Какви са Acai плодове?

Акай плодове са основен източник на храна за индиански племена, живеещи в някои райони на Централна и Южна Америка, полезните свойства на тези плодове са стана известни на европейската цивилизация наскоро.

Акай плодовете са малки тъмно лилави, в които има твърда кост. Плодовете на дървото са клъстери като грозде. Acai има уникален тропически плодов вкус и има високи хранителни свойства.

Ефектът на Акай върху здравето

Преди това Acai плодовете са позиционирани като ефективно средство за борба с рака. За съжаление, антитуморният ефект на тези плодове не е доказан в многоцентрови проучвания.

За разлика от други плодове, Acai има 2 пъти повече естествени антиоксиданти, отколкото в боровинките и 10 пъти повече, отколкото в гроздето.

Но учените са открили в този продукт много други полезни свойства. На първо място, значително намаляват количеството на холестерола в кръвта, което е добра превенция на сърдечно-съдовите заболявания. В един от експериментите група хора консумират ежедневно в продължение на един месец около 200 грама от плодовете на Acai. По време на проучването субектите измерват нивата на холестерола и кръвната захар. След един месец изследвания нивото на инсулина в кръвта на хората, които консумират Acai плодове, намалява с 10-12%. Нивата на кръвната захар на субектите са намалели с 6%. Тези цифри доказват клиничния ефект на Acai Berry.

Правила за използване на acai плодове

Като всяко друго природно лекарство, нямат незабавен ефект. Скоростта на намаляване на липидите и глюкозата в кръвта е индивидуална.

Съдържат много въглехидрати и са доста калорични, така че яденето на голямо количество от тях може да навреди на диетата. По-добре е да се консумират повечето плодове за закуска, сутрин или да се добавят към коктейла преди тренировка.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button