Билки

Амла – полезни свойства

Амла е хранителна добавка, шампион сред храните за съдържанието на витамин С. Според рейтинга на ORAC, той е в списъка на 100-те най-силни антиоксиданти.

Амла-какво е това?

Няколко десетки ботанически подвида са обединени под това име, но Amla не принадлежи към тях. Тя е изолирана в отделен вид-Phyllanthus emblica (индийско цариградско грозде), а самото име на плодовете Amla идва от amalika (санскритски език).

За разлика от нискостъблените цариградско грозде, Амла расте на вечнозелени дървета, които могат да достигнат височина над 18 метра. На клоните им можете да намерите големи плодове с богат жълто-зелен цвят. Техният размер е подобен на този на топка за пинг-понг.

Амла е на второ място сред всички плодове по съдържание на витамин С.

Плодовете се оценяват от привържениците на аюрведа. Те се използват в две от най-важните рецепти за тази наука: прах Triphala (triphala) и смес Chavanprash (chawanprash). Прахът Trifal съдържа до 33%, а сместа Chavanprash отнема около 46%, въпреки че тази рецепта включва повече от три дузини различни съставки.

Може да се консумира в непроменена форма, но най-често от нея се приготвя прах.

Химичен състав

 • Мазнини 0,6 г
 • Белтъци 0,9 г
 • Въглехидрати 10,2 г
 • Вода 88,1 х

В допълнение, плодовете на амла включват:

 • Галова киселина.
 • Лимонена киселина.
 • Ембликан В и А.
 • Каротеноиди
 • Гликозид
 • Сапонин
 • Флавоноид
 • Псорален
 • Цитокини: зеатин, зеатиннуклеотид, зеатинрибозид, супероксид дисмутаза.

В състава на семената има етерични масла, липолитици и протеолитици под формата на ензими.

Фармакологични свойства

Уникалните свойства на аскорбиновата киселина, съдържаща се в амла, се обясняват с факта, че в плодовете тя е представена в пакет с галова киселина и танини. Ето защо, дори когато се вари, витамин С не се разгражда и в сухи суровини запазва своята активност в продължение на 3 години.

Приемането на плодове допринася за производството на еритропоетин, така че те се използват активно за лечение на анемия. Amla елиминира чревната колика, помага да се отървете от метеоризъм и запек, да регулирате работата на червата. Това е възможно благодарение на сапонините и гликозидите в състава му. Естествените антисептици, съдържащи се в плодовете, допринасят за нормализирането на чревната флора.

Доказано е, че приемането на Амла нормализира нивото на холестерола и захарта в кръвта, предотвратява развитието на сложност от захарен диабет под формата на сърдечни заболявания и диабетна нефропатия. 2005 г. 2005 г. Констатациите ca публикувани в списанието списание за наука за храненето и витаминологията.

Помага при лечението на витилиго поради съдържащия се в плодовете просален, а също така предпазва кожата от ултравиолетови лъчи. Натуропат Кати Уонг твърди, че маслото от амла има положителен ефект върху състоянието на косата.

Всички изброени по-долу ефекти на Amla бяха потвърдени по време на проучвания, включващи животни и хора. Въпреки това, преди въвеждането на нов терапевтичен продукт, трябва да се консултирате със специалист.

Източник на антиоксиданти

Анализът на ORAC позволява да се оцени степента на антиоксидантна активност на плодовете. Оценката е подложена на способността на Amla да абсорбира кислородни радикали (100 g продукт). Резултат:

 • Амла прах-261,500.
 • Пресни черни малини – 19,220.
 • Диви боровинки-9,621.
 • Перуански мак-6,100.
 • Спирулина (прах) – 5,970.
 • Пресни боровинки – 4,669.

В съдържанието на антиоксиданти, Amla изпреварва боровинките 55 пъти, а Acai 1,5 пъти.

Рекордьор по съдържание на витамин С

Смята се, че портокаловият сок е рекордьор по съдържание на молекулярен витамин С.въпреки това, малко хора мислят за факта, че всички пакетирани напитки от магазина преминават през процес на пастьоризация, който унищожава витамин С, съдържащ се в тях. В тях витамин С присъства, но под формата на синтетична аскорбинова киселина, повече от 80% от която се произвежда в Китай.

Ако сравните Amla (до 1800 mg витамин С на 100 g) и пресни портокали, тогава плодовете на витамин С са 30 пъти повече от цитрусовите плодове.

Източник на фибри

100 грама плодове представляват 4,3 грама фибри, което е 20% от дневната нужда на възрастен. За сравнение, в ябълките и боровинките несмилаемите диетични фибри са с 15% по-малко.

Полезно за черния дроб

Предпазва черния дроб от затлъстяване. Експеримент с гризачи, на която се провеждат учени от Тайванския университет, позволи да се установи, че плодовете оказват положително влияние върху клетките на черния дроб, предупреждават развитието на мастния гепатоза на фона на загуба на храни с високо съдържание на мазнини.

Полезна при алкохолизъм. Индийски учени установиха, че танините, флавоноидите и фенолите, съдържащи се в плодовете амла, предотвратяват разрушаването на хепатоцитите на фона на злоупотребата с алкохол. Експериментът се провежда върху гризачи. Черният дроб на тези плъхове, които получават етанол и големи порции плодове, остава здрав в сравнение с контролната група.

Установено е, че водният екстракт от Амла насърчава отслабването. Мастният слой намалява в перитонеалната област и в придатъците на тестисите на гризачи от мъжки пол. Също така, при опитни животни са се подобрили показателите за стеатоза на черния дроб, чрез повишаване на адипонектина в адипоцитах и рецептори, които се активират PRAR-a. Може да разберете, че водният екстракт от плодове намалява нивото на протеини, свързващи стеариновый регуляторный елемент (SREBP-1c) в черния дроб гризачи, които се хранят с продукти с високо съдържание на мазнини.

Защита на чернодробните клетки от оксидативен стрес, причинен от високи нива на желязо в организма. Желязото може да се натрупва в черния дроб. Ако концентрацията му стане твърде висока, тогава органът е подложен на сериозен оксидативен стрес.

Учените са установили, че имеловите плодове не само намаляват концентрацията на желязо в черния дроб, но и намаляват интензивността на окислителните процеси. Данните са получени по време на експеримент с швейцарски мишки албиноси, на които се предлагат високи дози желязо и екстракт от плодове Амла.

Предпазва черния дроб от унищожаване при диабет. Затлъстяването на черния дроб се развива не само при хора, страдащи от диабет. Рисковата група включва жени, които са влезли в менопауза. Учените провеждат експеримент, в който изкуствено са създадени условия за гризачи, близки до менопаузата. В продължение на 18 дни една група плъхове получават редовно хранене, а другата – с наднормено съдържание на глюкоза. Малко по-късно те започнаха да въвеждат добавки в диетата с Amla. В резултат на това състоянието на черния дроб се е подобрило.

Защита срещу интоксикация с отрови и тежки метали

Амла срещу отравяне с арсен. Арсенът е един от най-вредните тежки метали за организма. Той се натрупва в черния дроб, далака и бъбреците, като ги унищожава. Учените проведоха експеримент, в който една група гризачи получиха вода, заразена с арсен, а втората група – същата вода, но обогатена с екстракти от листа на Амла.

Амла срещу отравяне с кадмий. Подобен експеримент беше извършен с кадмий, но контролната група гризачи не получи екстракт от листа от имел, а сок от плодове. След 8 дни беше забелязано, че смъртността в тази група животни е по-ниска. В допълнение, тъканите на тестисите, черния дроб и бъбреците започнаха да се възстановяват.

Ползи за бъбреците

Амла предотвратява увреждането на бъбреците с контрастно вещество. Експериментално е доказано, че ежедневното приемане на амла плодове помага на бъбреците да функционират нормално и предотвратява увреждането на нефроцитите на фона на въвеждането на контрастно вещество. Изследването е проведено върху плъхове, които получават 250-500 mg плодове на 1 кг тегло.

Предотвратява стареенето на бъбреците. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-лошо функционират бъбреците му. С течение на времето те могат напълно да загубят способността си да филтрират кръвта и да я пречистват от токсини. Изследователи от Япония са се замислили дали екстрактът от амла Бери може да предотврати този процес, като застане на пътя на оксидативния стрес, причинен от стареенето на организма. За да разберат това, те избраха група възрастни плъхове, на които всеки ден бяха дадени 10 или 40 ml екстракт от амла Бери в размер на всеки килограм тегло.

Полезно за ума и интелекта

Действа като ноотропно лекарство. За това, че екстракт от плодове амла подобрява когнитивните способности и може да се използва като средство за лечение на болестта на Алцхаймер и други заболявания, свързани със загуба на неврони, това е доказан експериментален път.

Учените предлагат на гризачите екстракт от Amla в продължение на 12 дни, след което оценяват резултатите чрез тестове и лабораторни тестове (измерват нивата на антиоксидантните ензими в мозъчните тъкани).

Възможно е да се установи, че при тези животни, които получават повече Амла (200 mg/kg), показателите за дългосрочна памет се подобряват най-добре.

Амла помага при болестта на Алцхаймер и сенилна деменция. Към днешна дата учените не са открили какво точно става фактор за стартиране в развитието на болестта на Алцхаймер. Доказано е обаче, че при нейното проявление и прогресия се наблюдава растеж на амилоидни плаки в невроните на мозъка.

Бори се с косопад

Един от водещите фактори на мъжката алопеция е дихидротестостерон, който се образува от тестостерон чрез влиянието на ензима 5-редуктаза върху него. Колкото по-високо е нивото на дихидротестостерон, толкова по-бързо човек оплешивява.

Лекарството Propecia е предназначено за лечение на плешивост. Фармакологичното му действие се основава на потискането на ензима 5-редуктаза, поради което се развива желаният ефект и загубата на коса спира.

В експеримент с мишки от тайландски учени е установено, че плодовете на амла са ефективен продукт, който инхибира производството на ензим, предизвикващ повишаване на нивата на дихидротестостерон, което означава, че предотвратява развитието на алопеция.

Превенция на рака

Профилактика на рак на белия дроб. Проучване, включващо гризачи, установи, че приемането на Амла плодове позволява да се намали броят на раковите клетки, засягащи белите дробове. Успоредно с това се наблюдава намаляване на някои противовъзпалителни маркери.

Предотвратява рака на яйчниците. Учените от Мисури Канзас Сити са установили, че Амла предотвратява поникването на раковите клетки в яйчниковата тъкан.

Лечение на рак на черния дроб. В Китай група учени успяха да докажат, че Галската киселина, извлечена от листата на Амла, води до естествена смърт на раковите клетки, засягащи черния дроб (BEL-7404).

Лечение на рак на гърдата. Експериментално е установено, че дори малки концентрации на екстракт от плодове Amla в количества от 25 и 50 μg/ml потискат растежа на раковите клетки на гърдата (MDA-MB-231).

Лечение на рак на дебелото черво. Дозата на екстракт от плодове Amla в количество от 50-100 mcg/ml води до забавяне на растежа на клетките SW620, които причиняват рак на дебелото черво и ректума.

Предотвратява прераждането на здрави клетки. Учените са установили, че здравите епителни клетки на дебелото черво, третирани с екстракт от амла плодове, са по-малко вероятно да претърпят хромозомни мутации.

Антивирусно средство

Учените са установили, че екстрактът от плодове Amla има свойството да унищожи някои вируси, сред които:

 • Вирус на хепатит В.
 • Грипни вируси.
 • Херпес симплекс вируси и др.

Подобряване на кожата с витилиго

Доказано е, че добавката с Амла и други антиоксиданти подобрява кожните симптоми на витилиго, а именно: при пациентите са открити места за репигментация и интензивността на възпалителната реакция намалява.

Ефективен в борбата с педикулозата

Учените са установили, че шампоан с Амла е по-ефективен при лечението на главата от въшки, отколкото карбарил шампоан. Проучването е проведено с участието на тайландски деца.

Удължава младостта на ДНК

В Аюрведа, на базата на конфитюр от плодове Амла, се прави amalaki Rasayana. Учените се интересуват от неговите лечебни свойства и проведоха няколко експеримента върху животни, по време на които установиха, че това лекарство предотвратява увреждането на ДНК в резултат на стареенето на клетките.

Предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания

Фактът, че Амла е ефективно средство за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, учените от Университета в Охайо установиха. Проучването обхваща 15 души с 1 степен на затлъстяване. Средната възраст на всички субекти е 36 години.

В продължение на 3 месеца те получават 500 mg Амла на прах 2 пъти на ден. На участниците в експеримента не беше предложено Плацебо. След приключване на проучването бяха получени следните резултати:

 • Нивото на „лошия“ холестерол спадна.
 • Нивото на С-реактивния протеин спадна.

Помага при диабет

Намалява кръвната захар. В експеримента участваха пациенти със захарен диабет и здрави лица. Всеки от тях предлага 1, 2 или 3 грама прах от амла плодове на ден. След 3 седмици бяха извършени измервания на кръвната захар. Учените са установили, че показателите му са намалени както на празен стомах, така и два часа след хранене.

Унищожава бактериите

Антимикробната активност на Амла е установена експериментално. В изследването са участвали 57-възрастни пациенти, част от които напръскали устата с течност с 6% съдържание на амла (разтвор Трифала, в който весовая част от амла е 33%), а на другата група, за тази цел се използва хлорхексидин. Третата група изобщо не получи никакви средства за лечение на устната кухина.

Приложение на Амла в народната медицина

В народната медицина се използват всички части на растението: семена, листа, кора, цветя и плодове. Сокът се използва като тоник. Ако го смесите с мед и стафиди, можете да получите охлаждаща напитка с диуретичен ефект. Сокът от плодове, смесен със сироп, се използва при лечението на гинекологични заболявания.

Има рецепти с Амла, които могат да се използват при лечението на хемороиди, туберкулоза и пневмония.

Заключение

Амла се използва широко за приготвяне на рецепти с разнообразна терапевтична активност. Тя може да се консумира като източник на витамин С.лечебните свойства на растението са доказани в хода на множество експерименти и изследвания, въпреки че до края на ефекта му върху тялото не е известно. Необходими нови научни изследвания, потвърждаващи ползите за здравето на Амла.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button