Билки

Ашваганда-лечебни свойства за човешкото тяло

Ашваганда-какво е това растение

Ашваганда е многогодишно растение с височина 1-1, 5 м.Родината е Индия и северната част на Африка. По време на плодния период на храста се появяват малки яркочервени плодове. По-известен като зимна череша.

Коренът на Ашваганда и неговите плодове се използват за терапевтични цели. Имат подобни свойства с китайски женшен, но се отличават с ниска цена. Името “ ashwagandha „има санскритски произход и означава“мирис на кон“. И това име растението не е напразно, тъй като има мощен ефект върху тялото: повишава имунитета, либидото, дава сила, може да се използва при лечението на най-сложните заболявания.

Ашваганда 02

Състав

Ашваганда, чиито лечебни свойства са известни от древността, съдържа следните вещества:

 • сапонин;
 • алкалоид;
 • фенолни киселини;
 • фитостероли.

В допълнение, Ашваганда има пептиди, липиди, микроелементи, кумарини. Поради такъв богат състав и наличието на растителни антибиотици в него, действието на ashwaganda се простира до заболявания, причинени от патогенна микрофлора, гъбички.

Активните вещества, които влизат в тялото, се абсорбират бързо, благодарение на което дори еднократният прием на лекарството има ефективен терапевтичен ефект.

Показание

Приемът помага при:

 • метаболитни проблеми;
 • слаб имунитет;
 • сексуална слабост;
 • за бързо възстановяване след операцията, тежко заболяване;
 • силно изтощение на тялото.

Препоръчва се да се използва в напреднала възраст ashwagandu – използването на инструмента активира всички жизнени процеси, помага в борбата срещу стареенето. Той е полезен и за децата, тъй като придружава бързия растеж, което е особено важно за тези, които изостават в развитието си.

Ашваганда 03

Други показания за употреба:

 • лоша циркулация, която може да доведе до глад на кислород;
 • при настинки, кашлица, заболявания на дихателните пътища;
 • при лечението на склероза, парализа;
 • ефективен като допълнително средство за лечение на рак;
 • препоръчва се при заболявания на вътрешните органи, при заболявания на стомашно-чревния тракт, хемороиди.

Ашваганда подобрява мозъчната функция, повишава когнитивните способности, помага за по-добра концентрация и мислене. Растението има ефективен подмладяващ ефект, т.е. има антиоксидантни свойства.

Механизъм на действие

Повечето човешки заболявания възникват в резултат на хроничен стрес. Това състояние води до отрицателни промени в работата на мозъка, което води до драстично намаляване на броя на невроните. Всичко това вреди на тялото ни като цяло: защитните сили на организма рязко намаляват, могат да се появят проблеми в работата на вътрешните органи, включително тези, които са отговорни за хормоналния фон.

Екстрактът от Ашваганда е мощен антиоксидант. Влизайки в тялото, той започва да се бори с вредните радикали, които увреждат клетките, причиняват възпалителни и окислителни процеси в организма. Също така, растението е ефективен помощник: повишава имунитета, бори се с бактерии и гъбички, подобрява работата на GABA рецепторите, така че човек ще понесе по-лесно стресови ситуации.

Лечебните свойства на ашваганда

Учените все още не са напълно наясно с всички лечебни свойства на културата. Но благодарение на наличните данни от проведени проучвания, отдалечеността се доказва – тези средства са ефективни за лечение на много сериозни заболявания.

Също така е безопасно, ако спазвате дозата и не превишавате препоръчителните норми.

Тревожност и депресия

При поглъщане веществата блокират действието на кортизола и стимулират GABA рецепторите. Според проведените проучвания растението има мощен анксиолитичен и антитревожен ефект. Ето защо, след приемането на ashwaganda, настъпва бързо успокояване, може да се приема с генерализирано тревожно разстройство.

В допълнение, те могат значително да намалят нивата на кортизол в кръвта, което е важно за тези, които страдат от хроничен стрес.

Артрит

През 2015 г.индийски лекари проведоха изследвания върху 100 пациенти, страдащи от ревматоиден артрит. Според констатациите е установено, че редовната употреба на лекарството в продължение на няколко седмици помага за облекчаване на болката, намалява възпалителните процеси. Заедно с това мобилността се подобрява. Но за лечение на артрит само с помощта на хранителни добавки не е възможно – те могат да се използват като допълнителна терапия.

Ашваганда при артрит

Алцхаймер

Ползите от средствата се наблюдават при лечението на болестта на Алцхаймер. През 2018 г.учени от Университета в Нюкасъл проведоха редица изследвания. Получените резултати потвърждават: влизайки в тялото, активните вещества на Ашваганда спират развитието на плаки, които се натрупват в мозъка и причиняват тази патология. Вярно е, че учените са провели изследването си не върху хора, но констатациите ясно показват – екстрактът от това растение ще бъде ефективно средство за борба с болестта.

Контрол на теглото

Използва се като средство за контрол и загуба на тегло. Това е доказано чрез проучвания на над 50 пациенти, които страдат от хроничен стрес. Констатациите, получени в резултат на тестовете, помогнаха да се докаже: приемането на 500-600 mg от лекарството всеки ден може не само да успокои нервната система, но и да намали апетита за храна, да намали нивото на хормона „стрес“: кортизол. Всичко това, както и доказаният факт, че ashwaganda намалява производството на мастни клетки, говори за ефективността на лекарството при появата на допълнителни килограми.

Сила и издръжливост

Ашваганда за сила

Изследванията върху ефекта на растението върху човешкото тяло също доказват, че тези мъже, които приемат 300 до 1200 mg Ашваганда, показват подобрения в мускулната сила.

Либидо, тестостерон и здрави сперматозоиди

Ефектът на лекарствата се простира до здравето на мъжете: те повишават мъжкото либидо, често се предписват за лечение на дисфункция. За да се избегнат здравословни проблеми и опасни последици, терапията трябва да се извършва само под наблюдението на лекар.

През 2010 г.е проведено проучване, според резултатите от което е доказано, че ashwaganda подобрява качеството на спермата, използвана отдавна като силен афродизиак.

Кръвно налягане

Ашваганда за Кръвно налягане

Последните проучвания са доказали: лекарствата на ashwaganda имат умерен ефект върху намаляването на кръвното налягане. През 2010 г.повече от 100 души взеха участие в шестмесечни проучвания по темата. В резултат на това се наблюдава намаляване на систолното налягане с 1,4%, диастолното-с 5,6%.

Помощ за борба с рака

Доказано е, че ашваганда намалява умората на организма в резултат на химиотерапия, която има положителен ефект върху качеството на живот. Да, това не е лечение като такова, но облекчаването на състоянието в такъв период е много важно за хората, които имат рак.

Подмладяване на тялото

Изследванията върху действието на ashwaganda върху тялото са доказали: средствата имат терапевтичен ефект, едновременно с това те помагат в борбата срещу силния стрес, борбата с възпалителните процеси.

Но основната особеност е, че те помагат в борбата с процесите на стареене на клетките, което има положителен ефект върху ендокринната система, централната нервна система.

Диабет

Диабетът е много често срещано заболяване. Източните практики са доказали, че тази култура ще помогне за подобряване на състоянието с това заболяване. И всичко това се дължи на факта, че листата и корените на Ашваганда имат следните свойства:

 • намалена инсулинова резистентност;
 • понижаване на глюкозата;
 • намаляване на нивата на кортизол с повече от 15% (този хормон прави организма устойчив на инсулин);
 • подобряване на метаболизма.

Ашваганда при диабет

Препарати с Ашваганда

Следните лекарства с Ашваганда са най-популярни:

 • Organic India Ashwagandha. В тази хранителна добавка-400 mg активен компонент. Това е най – малкият показател в сравнение с други производители на лекарства, но този инструмент има едно важно предимство-сертификат USDA, който показва органичния произход на продуктите.
 • Ashwagandha от Now Foods. Тази марка е известна на много хора, тъй като предлага качествени стоки на напълно демократична цена. Bad – 100% ashwaganda без добавки, с изключение на естествените стабилизатори, които са необходими за удължаване на срока на годност. Дозата е 450 mg на капсула.
 • Himalaya Ashvagandha. Компанията произвежда продукта по нова технология: екстракция с въглероден диоксид. Поради това в една капсула – 670 mg.

Инструкция

За да не навредите на лекарствата на базата на ashwaganda, инструкциите за употреба трябва да се спазват стриктно:

 • препоръчваната доза е 100-600 mg на ден в зависимост от причината;
 • трябва да приемате до три пъти на ден преди хранене, измивайки с чиста вода.

Също така е важно да запомните, че това лекарство увеличава ефекта на алкохола, успокоителните, така че не можете да ги използвате заедно.

Ашваганда 04

За жени

Ашваганда се използва за жени за лечение на много „женски“ патологии.

Средствата, базирани на него, помагат за установяване на хормонални неуспехи, менструален цикъл – прегледите на това лекарство потвърждават, че дори незначителният им прием може да изглади ефектите от менопаузата.

В древността инфузиите на основата на растението се препоръчват по време на бременност и хранене: те укрепват плода, помагат да се възстанови женското тяло, да се избегне появата на депресия. Но съвременните лекари са по-малко оптимистични и забраняват приемането на хранителни добавки за бъдещи майки и по време на кърмене.

За мъже

Според констатациите на учените, които провеждат изследвания в областта на влиянието на растението върху тялото на мъжете, е възможно да се докаже, че ashwagandu може да се използва за лечение на много „мъжки“ заболявания. В допълнение към факта, че лекарствата повишават мъжкото либидо, те също повишават потентността, спомагат за подобряване на качеството и количеството на спермата. Друго полезно свойство е борбата с възпалението в простатната жлеза.

За да се избегне влошаване на здравето, терапията трябва да се извършва под строг надзор на лекар, а някои хранителни добавки не могат да излекуват такова заболяване – изисква интегриран подход.

За спортисти

Всички адаптогени са ефективни помощници на спортистите. Те повишават силата, издръжливостта, успокояват нервната система, подобряват способността за рай – това е, което е необходимо при редовни тренировки.

Ефект

Ашваганда, подобно на всички лечебни растения, не е безобидна. В него има вещества, които могат да причинят сериозна вреда. За да избегнете това, важно е да научите предварително за всички противопоказания.

Ashwaganda има противопоказания за употреба:

 • Наличие на алергична реакция към компонентите.
 • По време на бременност и кърмене — приемането не е напълно изключено, но е възможно да се използват хранителни добавки на базата на лекарствено растение само след консултация с лекар.
 • При наличие на язви, проблеми в щитовидната жлеза, заболявания на вътрешните органи (черен дроб, бъбреци).
 • Нежелателно е да се използват средства за лечение на малки деца, особено без консултация с лекар.
 • Внимателно приемайте хранителни добавки при лечение с други лекарства. Такава комбинация може да причини неприятни последици: алергии, диария. Затова е толкова важно да получите съвет от лекуващия специалист.

Предозирането може да доведе до следните реакции:

 • повръщане;
 • появата на халюцинации;
 • забавени реакции;
 • понижаване на кръвното налягане.

Редовното приемане на таблетки и прекомерната доза често причиняват апатия, загуба на сила, забавяне, тъй като растението има седативен ефект.

Аналози на ашваганда

Ашваганда има няколко аналога:

 1. Червен женшен. С негова помощ тялото ни може по-добре да се справи със стреса, укрепва имунитета, успешно се използва за борба с раковите клетки. Дневната доза е 100-200 mg. експертите съветват да вземете лекарството в продължение на 3 седмици, след което да направите почивка за 1-3 седмици.
 2. Родиола розова. Помага на тялото да се бори със стреса, отрицателното влияние отвън, повишава настроението. Учените, въз основа на проведени изследвания, са доказали, че розовата родиола се бори със стареенето на тялото, намалява физическата умора. Противопоказано е да се вземе лекарството по време на периода на носене на дете. Дневната норма е 50-600 mg.

Обратната страна на монетата

Основното нещо-не превишавайте препоръчваната доза. В противен случай могат да се наблюдават следните явления:

 • развитие на депресивно състояние или апатия;
 • проблеми със съня;
 • забавени реакции;
 • неразположение;
 • ниско налягане;
 • повръщане.

За да избегнете това, трябва допълнително да приемате други хранителни добавки за баланс.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button