Билки

АДАПТОГЕНИ И СПОРТ. ДАЛИ БИЛКИТЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА СПОРТА?

По въпросите дали да се придружава спортът с фармакологични средства, хората обикновено се отнасят диаметрално противоположно. Някой категорично се противопоставя на “ химията „във всяка проява, други смятат, че без“ Фарма “ тренировките няма да бъдат толкова ефективни.

Както често се случва, истината очевидно се крие някъде по средата. Фармакологията (разрешена, разбира се) и спортната тема е напълно неограничена и обемна и периодично ще се връщаме към нея. Средствата се вземат за подпомагане и ускоряване на процесите на възстановяване след прехвърлените товари. Колкото по-бързо се възстановите, толкова по-бързо тялото ще свикне с получения товар и толкова по-качествена работа ще можете да свършите след това.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ АДАПТОГЕНИТЕ

Адаптогени — специален клас безвредни биологично активни вещества, които оптимизират метаболитните процеси в организма, имат универсален възстановителен ефект, без това да води до промяна в нормалната дейност на организма.

Лекарствените адаптогени обикновено се получават от лечебни растения, по-рядко животински органи, а всяка от тези естествени суровини има своя собствена история. Често вековна и хилядолетна, когато билките и качулките се използват в народната медицина и чиито свойства отдавна са проучени.

Еднократният сутрешен прием на адаптогени лесно се вписва в човешкия биоритъм и увеличава ефективността му, с повишено физическо натоварване помага за спешно мобилизиране на функционалните резерви на тялото.

Механизмите на действие на адаптогените са разнообразни. Особено подчертават:

  • подобряване на функционалността
  • повишена адаптивност (адаптация) на тялото към увеличаване на натоварванията
  • повишена устойчивост на топлина, студ, жажда, глад, инфекции, стрес
  • намаляване на времето за адаптиране към рязката промяна на климата
  • премахване на упадъка на силата и нарушенията на имунитета
  • възстановяване на неспецифичната устойчивост на организма

Важно е да се разбере, че спортните резултатите не зависят от приема на чудо-таблетки и капки, но те са пряко свързани с модерни тренировочными техники и приемането на „фарми“ в различни етапи на тренирането – от подготовката на организма към представата на интензивни физически натоварвания  (той – за да се поддържа здравето на спортист, отговарящ за поддържане на здравето, а не с цел подобряване на резултатите в състезания) до оттегляне на общата работоспособност на максимално ниво, намаляване на въздействието на неблагоприятни фактори на тренировки на органите, осигуряване на енергия на мускулната дейност, ускоряване на процесите на възстановяване на отделянето на крайни метаболити от организма, стабилизация и т.н.

Адаптогените се препоръчват да се консумират сутрин, тъй като тяхното възбуждащо действие може да попречи на нощния сън. Те увеличават ефекта на кофеина, гуарана, отслабват ефекта на успокоителните. Комбинира се с всички лекарства и витамини.

Особено ефективно е да се използва комбинация от растителни адаптогени с пчелни продукти-не само мед, но и прашец.

Прилагането на адаптогени най-често се използва в етапите на подготовка за състезания и особено по време на състезания. Това помага на спортиста да поддържа здравето и да подобри атлетичния резултат. Най-често срещаните адаптогени се приемат под формата на алкохолни тинктури (10-30 капки на чаша вода), по време на състезанието алкохолните тинктури се заменят с таблетки и прахове.

Женшен

Има противовъзпалителен ефект, влияе положително върху метаболизма на въглехидратите, сърдечно-съдовата система, стимулира тканевое дишане, намалява сърдечната честота, стимулира отделителната функция, премахва усещането за жажда, подобрява функцията на белия дроб. По силата на тонизиращото действие на женшен също е близо до примамка.

Елеутерокок

Използва се при изменението на климата, за подобряване на терморегулацията, при комплексно лечение на претрениране. Eleutherococcus има способността да увеличава пропускливостта на клетъчните мембрани за глюкоза.

Магнолия

В най-голяма степен от всички адаптогени усилва процесите на възбуждане в централната нервна система. Действието му често се сравнява с някои допингови лекарства от групата на психомоторните стимуланти. Кандидатствайте в състезателния период.

Родиола

Причинява ясно активиране на биоенергетиката на клетките, има силен ефект върху напречната ивица на скелетната мускулна тъкан, както и върху сърдечния мускул – мускулната сила и издръжливост се увеличават дори след еднократно приемане. С приемането съдържанието на гликоген в черния дроб се увеличава, размерът на митохондриите се увеличава и способността да се изхвърлят въглехидрати, мастни киселини и млечна киселина.

Левзея

Проявява изразена анаболна активност, увеличава синтеза на протеини, с продължителен прием подобрява състава на кръвта: броят на белите кръвни клетки, червените кръвни клетки, хемоглобина се увеличава.

Адаптогените включват и аралия, стеркулия, сок от алое, прополис, рапонтикум, Шипка.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button