Билки

Босвелия – свойства и приложение, ползи за ставите

Boswellia-малко известен, но мощен билков агент. Тя може да помогне за изключване на реакциите на имунната система, които причиняват възпаление и подуване, във връзка с което е потенциално естествено лечение на онкологията. Босвелия е силен аналгетик. Екстрактът от Boswellia serrata е толкова мощен, че днес се смята за сравним с ефектите на нестероидните противовъзпалителни лекарства.

Въпреки това, за разлика от лекарствата без рецепта или по лекарско предписание, които са придружени от всякакви странични ефекти, екстрактът от Босвелия се използва безопасно и без усложнения в продължение на хиляди години. Химическата структура на босвелиевите киселини е много подобна на химическата структура на стероидите, но техните действия са различни и не само маскират симптомите.

Звучи твърде добре, за да е истина? Нека да разгледаме как босвелията може да помогне за намаляване на болката, бързо да излекува респираторните или синусовите инфекции, да подобри възпалителните заболявания на червата и дори потенциално да ви предпази от рак. В статията-свойства и приложения на Boswellia, въз основа на научни факти.

Какво представлява босвелията

Маслото от тамян е общото име на смолисти екстракти, получени от дървета от рода Boswellia, част от семейство Burseraceae. Boswellia serrata е дърво, расте в Индия, която произвежда специални съединения, които, както е установено, че имат силно противовъзпалително. В действителност, много преди да се появят лекарства и хранителни добавки, намалява възпалението, екстракти, получени от различни видове дърво босвеллия, използвани за лечение на всички видове възпалителни състояния като артрит, възпалителни заболявания на дебелото черво и сърдечни заболявания.

Други видове растат в такива области, като Оман, Близкия Изток и някои части от Северна Африка. Тези видове boswellia имат сходни лечебни сили с boswellia serrata, като например ползи за ставите при борба с артрита или антитуморно действие. Има повече от двадесет различни вида Босвелия, повечето от които растат в североизточната част на Африка, където се смята, че се срещат около 75% от видовете.

Какво прави тези растителни екстракти толкова полезни за поддържане на здравето и борба с болестите? До голяма степен това се дължи на начина, по който различните химични съединения регулират имунната система, по-специално как някои от тях инхибират някои провъзпалителни цитокини и медиатори, които могат да увредят ДНК, да подхранват растежа на тумора и да разрушат здравите клетки.

През последните няколко десетилетия изследванията ни позволиха да разберем по-добре как маслото от босвел и тамян може да се възползва от нашето здраве и да укрепи имунната система. Екстрактите от Boswellia намаляват възпалението и поддържат имунната функция на няколко нива, включително:

 • намесва се в производството на цитокини, което причинява възпаление (интерферон гама, интерлевкин – 4 и тумор некроза фактор-алфа);
 • забавя реакциите към чувствителността
 • помага за регулиране на взаимодействието на лимфоцитите (левкоцитите) и Т-клетките
 • регулира производството на имуноглобулинови G антитела (IgG), които предпазват тялото от бактериални и вирусни инфекции
 • регулира производството на имуноглобулинови М (igM) антитела, които се намират главно в кръвта и лимфната течност.

Смоли от различни видове босвелово дърво съдържат от 5 до 10% етерични масла, които съдържат многобройни защитни съединения, включително:

 • монотерпени
 • дитерпени
 • тритерпени
 • тетрациклични тритерпенови киселини

Полезни свойства на Босвелията

Помислете за най-известните и доказани ползи и приложения на босвелий в натуропатията.

Намалява възпалението

Сред ценните екстракти босвеллийского дърво, открити от изследователи, някои се открояват като най-полезни, включително и терпени и босвеллиевые киселини, които имат силно противовъзпалително действие и предпазват здравите клетки. Терпени — това е силно миришещи вещества, които се съдържат в някои растения, включително в някои, които ние свързваме с наличието на антиоксидантни свойства, като евкалипт, босилек, мента и цитрусови дървета.

В босвелии са идентифицирани други химични съединения, които по естествен начин намаляват възпалителния отговор, чрез контролиране на Т-лимфоцитите, особено на един, наречен АКБА. Въпреки че действа подобно на аналгетичните НСПВС, точните механизми на действие на AKBA са много различни, тъй като те са насочени към различни възпалителни ензими. Тъй като те са по-способни да запазят целостта на лигавицата на стомаха и червата, екстракти босвеллии причиняват по-малко странични ефекти и представляват по-малък риск от токсичност в сравнение с НСПВС.

Ползи за ставите

Изследване, публикувано в базата данни Natural Medicines, показват, че екстракт от босвеллии (boswellia serrata) може да помогне за намаляване на болката, подуване и проблеми при движението на хората с артрит или остеоартрит (често срещано хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване, което обикновено засяга коляното) и други форми на възпаление на ставите. При някои се наблюдава значително намаляване на болки в ставите до 32-65%, което е сравнимо с назначаването на лекарства, което демонстрира способността на Босвеллии като потенциално естественото лечение на артрит.

Може да помогне в борбата с рака

Изследванията показват връзка между ACB A в Boswellia и защитата срещу рак на мозъка, гърдата, дебелото черво, панкреаса, простатата и стомаха. Потенциалните противоракови свойства на екстрактите от Boswellia и маслото от тамян се дължат отчасти на начина, по който те засягат нашите гени, насърчавайки изцелението, както и на начина, по който ограничават сериозните странични ефекти от лечението на рака.

Ускорява заздравяването от инфекции

Сред полезните свойства на Boswellia и неговите приложения е способността да се намали тежестта на инфекциите на дихателните пътища или синусовия тракт. Което означава, че може да почувствате облекчение от кашлица, настинка, грип или възпалено гърло по-бързо, когато приемате Boswellia. Всъщност, това е едно от най-добрите етерични масла за възпалено гърло. Изследвания показват, че босвеллия също така помага за предотвратяване на алергии и астма, елиминира храчки в белите дробове и действа като противовъзпалително средство в носните крила, което улеснява дишането.

Помага за предотвратяване на автоимунно заболяване

Традиционното приложение на Boswellia е лечението на различни автоимунни заболявания, особено често срещани възпалителни заболявания, включително астма, артрит и хронични заболявания на червата. Босвеллия пречат на развитието на автоимунни заболявания, тъй като помага да се контролира производството на имуноглобулини, или антитела, които се произвеждат от имунната система за борба срещу потенциални заплахи: бактерии, вируси, гъбички и токсини.

Фактът, че босвеллия има ингибирующими свойства, снижающими производството на лейкотриенов, привлече към себе си много вниманието на изследователите, които проучват хронични възпалителни заболявания, свързани с повишена активност лейкотриенов. Както се казва в едно изследване, публикувано в International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, изненадващи положителен ефект босвеллии при лечение на някои хронични възпалителни заболявания, включително ревматоиден артрит, бронхиална астма, остеоартрит, улцерозен колит и болест на Крон.

Много проучвания показват, че екстрактите от Boswellia помагат за лечение на възпалителни заболявания на червата (IBD), включително улцерозен колит, болест на Crohn. Синдромът на раздразнените черва е термин, обозначаващ група чревни нарушения, които причиняват продължително възпаление на храносмилателния тракт, особено на чревната лигавица, което е важно за нормалното усвояване на хранителните вещества и елиминирането на отпадъците. IBS може да засегне и други части на храносмилателната система, включително устата, хранопровода, стомаха, тънките и дебелите черва. Изследванията показват, че левкотриените играят голяма роля в“ запалването “ на възпалението, което нарушава нормалната функция на червата.

Видове Босвелия

Въпреки че Boswellia serrata е най-популярният тип Boswellia, използван за лечение на различни заболявания и симптоми, това не е единственият тип. Има най-малко три други популярни форми на Boswellia: boswellia carteri, boswellia frereana и boswellia sacra . Има и други видове, въпреки че те се използват по-рядко в масла и добавки.

Сортовете Boswellia, които произвеждат смола от тамян (или екстракт), се превръщат в масла, които идват в различни концентрации или „сортове“. Качеството / концентрацията на маслото зависи от няколко фактора, включително променливи като:

 • времето на годината, когато екстрактите са събрани
 • и колко чист е готовият продукт.

Почвата и климатичните условия, използвани за отглеждане на дървета Boswellia, са отчасти отговорни за различните видове тамянни смоли, налични на пазара днес. Въпреки това, не всички етерични масла от тамян ще съдържат босвелиеви киселини (BA), дори ако те са с високо качество. Изследванията показват, че екстрактът от boswellia carteri и serrata обикновено съдържа около седем вида босвелиеви киселини.

Но някои масла, маркирани като тамян, например, направени от boswellia frereana, едва ли съдържат много (или никакви) босвеллиевых киселини, защото те не са богати на растителни смоли. Това не означава, че други видове Boswellia нямат полезни свойства. Boswellia Frereana е доказано, че неговият екстракт съдържа мощни съединения, които помагат да се предотврати разграждането на колагена и да се предотврати производството на провъзпалителни медиатори .

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж също
Close
Back to top button