Билки

Гарциния Камбоджа: рискове, ползи и предпазни мерки

Гарциния Камбоджа е малък, подобен на формата на тиква, плод, който расте на територията на Югоизточна Азия и Индия.

Ключовата активна съставка, открита в кората на Гарциния Камбоджа, е хидроксилимоновата киселина (GLC), която според някои проучвания допринася за загуба на тегло в някои случаи.

Към днешна дата, под марката „Гарциния Камбоджа“ в магазините се продават най-малко 14 отделни продукти, съдържащи GLC.

Повечето хора реши да използва гарцинию камбоджийскую, тъй като потенциално може да доведе до бърза, почти не изисква специални усилия, загуба на тегло, без да се налага силно да променят хранителните навици и начина на живот като цяло.

Сама по себе си Гарциния Камбоджа не е нов продукт. В някои региони на Азия тя се използва в продължение на много години, но не за отслабване.

Тъй като garcinia камбоджийская (която също е традиционно известна като Malabar tamarind) за първи път е придобило популярност в САЩ преди няколко години, след множество изяви в МЕДИИТЕ и посветен на здравето на тв предавания – продажбите му са се увеличили значително.

странични ефекти от гарциния камбоджа

Все повече и повече хора придобиват това, така нареченото „магическо средство за отслабване“ с надеждата да изхвърлят упоритите мазнини, които ги измъчват през годините.

Както и в случая с много други добавки, хапчета и продукти за отслабване, резултатите от изследванията, насочени към изучаването на ефективността и безопасността на гарциния камбоджа са смесени.

Въпреки наличието на някои доказателства за това, че ГЛК може да помогне в загубата на тегло, дори при липсата на чести физически натоварвания и значителни промени в диетата, също така има и опасения за потенциални сериозни странични ефекти, включително увреждане или отказ на черния дроб, тревожност, умора, головокружений и проблеми с храносмилането.

Имайте предвид, че фактът, че Гарциния Камбоджа се получава от естествени плодове, не означава пълната му безопасност за тялото.

Струва ли си да опитаме Гарциния Камбоджа? Какво точно дава тази добавка, претендираща за ролята на помощник в отслабването? Нека да разгледаме как работи GLC, в какви ситуации гарциния Камбоджа може да бъде полезна и какви нежелани реакции са възможни, когато се използват всякакви видове лекарства за отслабване.

Най-накрая, трябва да се вземе предвид фактът, че отново и отново се появяват различни странни диети и продукти, които са позиционирани, като средство за борба с наднорменото тегло, но в крайна сметка единственото нещо, което работи ефективно в дългосрочен план — това е здравословен начин на живот.

Полезни свойства

Прегледите, посветени на Гарциния Камбоджа, резултатите от изследванията и отзивите за намаляване на теглото са, меко казано, двусмислени. В момента най-обсъжданата полза от използването на Гарциния Камбоджа е способността й да ускорява процеса на отслабване.

Също така често се срещат твърдения, че гарциния Камбоджа:

 • помага за намаляване на апетита
 • намалява апетита за вредни храни като сладки
 • подобрява настроението (помага да се чувствате по-щастливи и енергични)
 • повишава нивото на енергия и степента на концентрация
 • стабилизира кръвната захар
 • подобрява чревната перисталтика
 • намалява болката в ставите
 • подобрява холестерола
 • засилва желанието за физическа активност.

Не всички предимства, изброени по-горе, са потвърдени от научни изследвания. Нека да разгледаме тези точки, които имат някаква обосновка и изглеждат ефективни.

Отслабване с Гарциния Камбоджа

Според някои изследвания Гарциния Камбоджа може да помогне със загуба на малко количество мазнини, както и с някои споменати по-рано здравословни проблеми. Въпреки това, неговата ефективност обикновено е незначителна и непостоянна.

Например, учените предполагат, че GLC блокира определени ензими-аденозин трифосфат-цитратлиаза-които участват в образуването на мастни клетки. Но проучванията, сравняващи ефектите на Гарциния Камбоджа с контролните, установиха, че това растение допринася за загуба на тегло средно с един килограм.

Тези резултати напълно съответстват на данните, публикувани от учените през 2011 г.в „Journal of Obesity“. Сравнявайки две групи хора – тези, които приемат Гарциния Камбоджа и тези, които не приемат – учените са открили доста малки разлики в количеството загубено тегло (средно около 1 килограм). Освен това е невъзможно дори да се направят информирани заключения, че Гарциния Камбоджа е пряко свързана със загубата на допълнителни килограми.

Метаанализ на резултатите от 12 различни проучвания, посветени на изучаването на гарциния камбоджа, показа малко статистически значима разлика в загубата на тегло благодарение на използването на продукти, съдържащи ГЛК (в сравнение с плацебо).

Анализът обаче установи, че страничните ефекти, засягащи здравето на червата, се появяват два пъти по-често в групата, приемаща GLC, отколкото в контролната група.

Резултатите от различни проучвания, насочени към отслабване с помощта на Гарциния Камбоджа, са изключително двусмислени.

Обобщавайки изследванията си, учените стигат до извода, че „размерът на експозицията е малък и клиничното значение е неясно. Бъдещите изследвания трябва да бъдат по-строги и с по-подробни доклади.

Намаляване на апетита

Учените също така предполагат, че откритата в Гарциния Камбоджа GLC може да помогне за намаляване на апетита чрез стимулиране на производството на невротрансмитер серотонин, който е свързан с чувство на спокойствие и щастие. Изследванията върху животни показват, че това също може да помогне за увеличаване на консумацията на енергия.

Имайте в предвид, че този метод не е подходящ за всеки и има много други, по-малко рискови начини за контролиране на апетита и стимулира производството на серотонин (например, балансиран режим на хранене с достатъчно количество протеини и здравословни въглехидрати, както и редовни хранения).

Намаляване на холестерола

Гарциния Камбоджа е в състояние да подобри нивата на холестерола и да намали нивата на триглицеридите, според някои проучвания. Също така може да допринесе за повишаване на HDL – „добър“ холестерол.

Въпреки това, приемането на това вещество не е безопасно за тези, които вече приемат лекарства, които влияят на нивото на холестерола. Освен това ефектът от приемането на Гарциния Камбоджа не изглежда надежден и значителен.

Изследванията показват, че гарциния Камбоджа „няма значително въздействие върху антропометричните параметри, консумацията на енергия в покой, нивата на триглицеридите или глюкозата“, но намалява холестерола до известна степен.

Имайте в предвид, че има много други естествени средства за намаляване на нивата на холестерола, включително физически упражнения и диета, с високо съдържание на богати на фибри храни като зеленчуци, ядки, семена и бобови култури.

Нормализира кръвната захар

И накрая, как гарциния Камбоджа влияе на кръвната захар?

Има някои доказателства, че гарциния Камбоджа помага да се контролират нивата на кръвната захар чрез подобряване на способността на клетките да използват глюкоза (захар) като източник на енергия.

Един от начините за стимулиране на загубата на тегло е инхибирането на ензимите алфа-амилаза на панкреаса, промените в алфа-глюкозидазата на червата и промените в синтеза на мастни киселини. Това може да промени процеса на разделяне на въглехидратите.

Това може да помогне на тялото ви да реагира по-добре на инсулина, въпреки възможното повишаване на риска от ниска кръвна захар при някои групи хора.

Ако във вашата история са налице случаи на промяна на нивото на захар в кръвта, имате преддиабет или диабет, или приемате лекарства, които влияят върху действието на инсулина, а след това се въздържат от приемане на гарциния камбоджа, тъй като това може да намали нивото на кръвната захар до опасни за здравето индикатори.

Дозировка

Ако все пак искате да приемате Гарциния Камбоджа за отслабване или за други ползи, ето какво трябва да знаете за препоръчителната доза продукти, съдържащи GLC:

 • Проучванията използват голямо разнообразие от дози Гарциния Камбоджа-от 2,8 грама на ден. Средно дозата е 250-1000 милиграма на ден.
 • Продължителността на приемането на Гарциния Камбоджа като част от изследванията също варира значително: от две до 12 седмици.

Оптималната доза на GLC все още не е известна. Дори не е ясно дали по-високата доза GLC означава повишена бионаличност.

Изглежда, че има значителна връзка между дозата на GLC и намаляването на телесното тегло, което означава, че по-високата доза има малко по-голямо въздействие.

Заключение

Гарциния Камбоджа продължава да бъде най-широко използваната добавка в изследванията на GLC. Въпреки това, освен Гарциния Камбоджа, хидроксилимоновата киселина присъства и в добавки, направени от растението хибискус сабдариф.

Тъй като в повечето проучвания ефектите от приемането на Гарциния Камбоджа са изследвани в продължение на осем седмици, учените са уверени, че „това е твърде малък срок за оценка на въздействието на GLC върху телесното тегло“.

За да избегнете възможни грешки, не купувайте „смеси“ на Гарциния Камбоджа, в които нивото на ГЛК може да не е правилно посочено или да не са изброени всички съставки.

Много патентовани формули се произвеждат от производители, които, за да намалят разходите, използват само част от активната съставка или стандартната доза.

Винаги внимателно проверявайте етикета и потърсете думите „чиста Гарциния Камбоджа“ или „екстракт от хидроксилимонна киселина (или GLC)“ (това означава около 50-60% от продукта в състава). Откажете се от закупуването на продукти, където е посочен само списък на съставките (без количеството на всяко вещество), тъй като не можете ясно да определите какво точно получавате.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button