Билки

Гинко билоба – какво трябва да знаем за билката

Екстрактът от гинко билоба е част от много различни хранителни добавки. Той е особено популярен сред производителите на такива лекарства за подобряване на когнитивните функции. Предвид бързото застаряване на населението и нарастващия дял на хората с възрастова деменция и болестта на Алцхаймер, не е изненадващо, че търсенето на подобни средства се увеличава.

Но има ли полза от тях? Дали растението, което се е появило на планетата преди почти 300 милиона години, съдържа такива уникални компоненти, които могат да спрат разрушаването на мозъчните тъкани?

Гинко билоба – живо изкопаемо

Обикновено, когато говорим за растения, е обичайно да се използва пълното Латинско наименование от две думи. Ginkgo biloba (Гинко билоба) не се нуждае от това, защото от всички съществуващи представители на рода Ginkgo, той е единственият.

Листата на гинко са толкова уникални по форма, че повечето имена на това растение ги описват. „Biloba „-означава в превод от латински“ bicolopastnaya “ поради характерното разделяне на листата на две половини. Японците наричат гинко “ ITE „- производно на китайски „патешки крака“, и т. н.

Днес“ дивото “ гинко може да се намери само в няколко района на Китай, но се отглежда в ботанически градини по целия свят и в декоративни насаждения. Гинко е дърво, което може да живее до 1000 години и расте до 40 метра височина. Такава способност за дълголетие не би могла да помогне на китайците да се интересуват от традиционната си медицина.

Гинко биохимия

Жителите на Китай в продължение на хилядолетия са използвали гинко за борба с червеи, като репелент, както и за облекчаване на спазмите. В средата на миналия век западните учени се интересуват от него и откриват антиоксидантни свойства и дори ангиопротективни (т.е. способността да се защитават кръвоносните съдове).

В листата, семената и дървото гинко наистина се съдържат маса на различни органични съединения, етерични масла, някои аминокиселини (аспарагин, тимин), различни от макроелементи (калций, калий, фосфор и др), както и супероксид дисмутаза — ензим, осигуряващ антиоксидантни свойства.

Но за лечебните свойства на гинко, учените са много по-предпазливи от любителите на алтернативната медицина. Резултатите от изследванията на екстракт от листа от гинко, както и всеки друг екстракт, който е смес от различни вещества, е трудно да се повтори и още по-трудно да се обясни.

Гинко и кръвоносните съдове

Твърди се, че съдържащите се само в гинко вещества гинколиди, както и полипренол, разреждат кръвта, намаляват нивото на агрегация на тромбоцитите и червените кръвни клетки, Т.е. намаляват рисковете от образуване на кръвни съсиреци. Тези процеси се случват поради инхибиране на работата на фактора на активиране на тромбоцитите и производството на съединения, които подобряват тонуса на гладките мускули.

Флавоновите гликозиди, съдържащи се в листата на вкаменелостите, потискат работата на ензима фосфодиестераза. Това от своя страна намалява тонуса на кръвоносните съдове на артериолите и увеличава притока на кръв. Освен това някои проучвания твърдят, че екстрактът от гинко е особено ефективен за спазмирани артериоли или съдове, запушени с атеросклеротични плаки. Съществува и мнение, според което екстрактът от гинко намалява риска от развитие на високо кръвно налягане.

Какво от това може да се потвърди точно в хода на научните експерименти през последните години? Ginkgo наистина има лек ефект на разреждане на кръвта. И през 2009 г.беше публикувано проучване, според което приемането на лекарства от гинко билоба леко намалява риска от развитие на периферни артериални заболявания.

Що се отнася до останалите твърдения, отнасящи се до живи хора, а не до експерименти in vitro („in vitro“) — няма ясни доказателства за ползите от гинко за здравето на кръвоносните съдове.

Гинко билоба и здравето на мозъка

Има способността да влияе положително върху когнитивните функции (памет, мислене, концентрация на вниманието) и да намали проявите на болестта на Алцхаймер. Тези свойства на екстракта от гинко билоба го правят толкова популярен днес сред застаряващото население. Но дали гинко е толкова ефективен от гледна точка на науката?

Билобалид, който също принадлежи към терпеноидите и също е само в гинко, заедно с гинколидите и активира транспортирането на глюкоза до мозъка.

Гликозидите и терпеноидите на гинко също, според поддръжниците му, имат способността да инхибират ензима монооксидаза, който ги свързва с подобни лекарства. А известно е, че инхибитори на монооксидазы не дават това на фермента унищожи съединения от групата на инхибиторите, които са отговорни за разпространението на нервните импулси (такива вещества включват серотонин, допамин, норадреналин и др). Концентрацията на моноамини се увеличава и ефективността на нервните синапси се повишава. Някои антидепресанти, например, също са инхибитори на монооксидазата.

В допълнение, предполагаемото положително въздействие на гинко върху съдовете, за които писахме по-горе, води до по-добро кръвоснабдяване на мозъка.

В началото на 2000-те години са публикувани редица изследвания, които потвърждават ефективността на гинко по отношение на подобряване на когнитивните функции при хора с деменция, при отделни пациенти с множествена склероза, както и при някои здрави личности под формата на по-добра концентрация на вниманието.

Но по — новите и по-задълбочени проучвания от 2007, 2008, 2012 г.показват, че няма убедителни доказателства за ефикасността на гинко билоба при деменция и други заболявания, свързани с когнитивно увреждане. Не може да се докаже ползата от приемането на екстракт от гинко и болестта на Алцхаймер. Подобен отрицателен резултат е получен и при опит да се провери ефективността на гинко при множествена склероза. И дори при здрави доброволци не е възможно да се открият ефектите на гинко върху паметта и концентрацията (проучване от 2012 г.).

Но през 2017 г.китайски учени публикуваха резултати от наблюдения на хора, които са претърпели инсулт и са взели хранителни добавки от гинко билоба. В това проучване се сравняват две групи пациенти: едната е взела аспирин в продължение на шест месеца, а другата — същото количество аспирин и хранителни добавки с екстракт от гинко. Всъщност, един месец след инсулт, хората от „групата на гинко“ са имали малко по-добри резултати от когнитивните тестове, отколкото групата, която пиеше само аспирин. Въпреки това, изследването на съдовете на участниците 2 години след инсулт не показва значителна разлика между тяхното състояние. И освен това се оказа, че гинко в комбинация с някои лекарства може да представлява опасност за пациента.

Хранителни добавки с Гинко Билоба

Може ли да се каже, че хранителните добавки с гинко може да не са от особена полза, но поне са безопасни? Уви, според отделни проучвания, комбинацията от гинко с неговите свойства за разреждане на кръвта с някои антикоагуланти и антиагреганти (включително аспирин и варфарин) увеличава заплахата от хеморагичен инсулт.

Като показател, производителите на хранителни добавки с гинко не успяха да получат одобрението на средствата от тази категория от експерти от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Американските контролни органи не признават ефективността и безопасността на лекарствата Ginkgo biloba.

Обобщение

Ефективността на лекарствата с екстракт от гинко билоба за лечение на патологии на кръвоносните съдове или нервната система не е доказана.

Преди да приемате хранителни добавки с гинко, трябва да се консултирате с лекар, тъй като тези лекарства увеличават ефекта от разреждането на кръвта и в комбинация с някои лекарства могат да увеличат риска от хеморагичен инсулт.

Лекарството от растителен произход нормализира метаболизма в клетките, реологичните свойства на кръвта и микроциркулацията.

Подобрява церебралната циркулация и снабдяването на мозъка с кислород и глюкоза, предотвратява агрегацията на червените кръвни клетки, инхибира фактора на активиране на тромбоцитите. Има доза-зависимо регулиращо въздействие върху съдовата система, стимулира производството на эндотелийзависимого релаксиращ фактор, разширява малките артерии, повишава тонуса на вените, като по този начин за адаптиране на кровонаполнение съдове. Намалява пропускливостта на съдовата стена (деконгестантен ефект – както на нивото на мозъка, така и на периферията).

Той има антитромботичен ефект (поради стабилизирането на мембраните на тромбоцитите и червените кръвни клетки, влиянието върху синтеза на Pg, намаляването на действието на биологично активните вещества и тромбоцитактивиращия фактор). Предотвратява образуването на свободни радикали и липидната пероксидация на клетъчните мембрани. Нормализира освобождаването, повторната абсорбция и катаболизма на невротрансмитери (норепинефрин, допамин, ацетилхолин) и способността им да се свързват с рецепторите. Предотвратява повишената фибринолитична активност на кръвта.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button