Билки

Как се приема прополис

Какво представлява прополисът?

Прополисът е природно антисептично чудо. Прополисът е известен със силните си антимикробни, противогъбични и антивирусни свойства. Поради това той се използва за поддържане на имунното здраве при хората от хиляди години. Древната медицина го е използвала и за заздравяване на порязвания и като естествен антиоксидант. Прополисът съдържа смоли, балсами, етерични масла и феноли.

Прополисът е мощна смес, напълно естествена и без химикали и токсини. Пчелите го произвеждат, като събират растителна смола и я смесват с пчелен восък. След това пчелите покриват вътрешността на кошерите си с прополиса. Медоносните пчели използват прополиса като изключително ефективна част от защитата на пчелното семейство срещу вируси и болести. Освен това пчелите използват прополис, за да регулират вътрешните условия в кошера.

Може ли прополисът да помогне за укрепване на имунната система?

Смята се, че ежедневната консумация на прополис помага за укрепване на имунната система. Дори в малки дози той може да помогне на организма да се предпази и да се пребори с бактерии, гъбички и вируси, включително грип.

Въпреки че хората използват прополис за външни оплаквания от хиляди години, повечето производители нямат необходимите лицензи за пускане на пазара на своите продукти с прополис за локална или външна употреба. Поради това на повечето опаковки се посочва, че прополисът е предназначен само за вътрешна употреба. По този начин продуктът с прополис е хранителна добавка и попада в обхвата на друго законодателство.

Има ли различни форми на прополис?

Прополисът не е напълно разтворим във вода, така че екстракцията обикновено се извършва с помощта на алкохол или масло. Възможно е обаче някои части от него да бъдат извлечени във воден разтвор, но той не може да бъде закупен поради краткия си срок на годност. Прополисът обаче може да се използва суров, на парчета или превърнат в прах. Често е най-лесно да се използва, след като е извлечен или стрит на прах.

  • Прополисова тинктура (използва се за консумация и локално)
  • Прахообразен прополис (използва се за консумация и за направата на козметика, кремове и капсули)
  • Прополис в масло (използва се за козметика)
  • Сурови парчета прополис (използвани за приготвяне на тинктура, масло и прах)

Какво е прополисова тинктура?

Тинктурата от прополис е лесна за приемане и често се предпочита пред другите форми. Това е така, защото когато прополисът е разтворен в алкохол, той е силно биодостъпен. Това позволява бързото му усвояване от организма. Прополисовата тинктура представлява разтвор на чист зърнен алкохол (или етанол) и прополис. Тинктурите се предлагат с различна сила, като най-често срещаната е около 30 % прополис.

Как да приемам прополисова тинктура?

В началото приемайте по 1-2 капки дневно. Прополисът е с доста силен аромат, затова е найдобре да се приема с малко хляб, лъжица мед или смесен с напитка. Ако желаете, можете постепенно да увеличите дозата до 510 капки дневно, приемани сутрин и вечер.

Как да приемам прахообразен прополис?

Прахообразният прополис е най-добре да се смеси с напитка или лъжица мед преди хранене. Прополисът е много силен, затова е достатъчна една щипка или само върхът на една чаена лъжичка дневно.

Безопасно ли е да се приема прополис?

  • Бременните жени трябва да избягват приема на прополис.
  • Прополисът е безопасен за приемане в малки дози по време на кърмене.
  • Безопасен е приемът на прополис от деца на възраст над 12 месеца.
  • Избягвайте, ако сте алергични към пчелни продукти.
  • Прополисът оцветява кожата, тъканите и други материали.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button