Хранителни добавки

ГАБА аминокиселини: какво представлява и как се приема

ГАБА-каква е тази добавка, в какви продукти се съдържа, защо е важна в културизма

GABA (гама-аминомаслена киселина) е вещество, намиращо се в мозъка, отговорно за много процеси в човешкото тяло. На пръв поглед, тази биологична добавка не носи никаква полза за спортистите, защото, всъщност, е трансмитер, който допринася за увеличаване на ефективността на работата на нервните клетки, но това не е единствената заслуга на веществата. Основната му функционална значимост се крие в регулирането на концентрациите на множество активни вещества и някои важни за спорта хормони!

Какво е ГАБА?

Незаменимата гама-аминомаслена киселина е отговорна за предаването на импулси между нервните клетки. Този процес осигурява на човека оптималното функциониране на целия организъм, с други думи, установява всички системи и нормализира техните функции.

GABA регулира концентрацията на много вещества, чието действие е насочено към развиване на възможности в спорта. Например, нормализира производството на анаболни хормони. Друго вещество подобрява метаболизма (разберете как да забързате метаболизма). Важни ефекти върху тялото са: подобряване на кръвообращението в органите, потискане на чувствата на тревожност и стрес, ускоряване на обработката на глюкозата. Приемът на добавката има положителен ефект върху либидото. Между другото, този спортен продукт не предизвиква пристрастяване.

Ефектът на GABA върху тялото

Веществото се натрупва с неврони. В точното време GABA или, както се нарича още, невротрансмитерът изстрелва импулс от повърхността на нервния край и стига до следващия нервен край, взаимодейства с рецептора и влияе върху процеса на нервно възбуждане.

Къде се съдържа GABA?

В края на осемдесетте години се появи чай, който беше много мощен източник на ГАБА.

Може да се използва в комбинация с различни продукти за спортно хранене. Също така веществото се съдържа в домати, кисели храни, като зеле или соя. Покълналият ориз, патладжан и картофи се считат за добър източник на ГАБА. Някои плодове също съдържат това вещество, но в по-малки количества: грейпфрут, праскова, киви, портокал. Незначителни количества аминомаслена киселина присъстват в тиква, моркови, японски шийтаке (гъби) и цвекло.

Но най-вече веществото се съдържа в чая. Той е пълноценен и най-добрият източник на ГАБА.

За какво го приемат спортистите?

Спортната добавка GABA е интересна за спортистите поради осезаемия ефект върху синтеза на растежен хормон. Този хормон има положителен и много ефективен ефект върху: растежа на мускулната тъкан, сърдечно-съдовата система, костната плътност и намаляването на процента на мастната тъкан.

Както знаете, спортистите, чийто хормон на растежа остава на високо ниво за дълго време, постигат големи висоти в спортове като културизъм, пауърлифтинг или вдигане на тежести. Също така, липсата на този хормон се отразява негативно на психическото състояние на спортиста и либидото, може да причини депресивни състояния и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Как да приемате добавка GABA: дозировка

Най-добрият вариант за приемане е да се използва заедно с витамин В6. И ако спортистът има недостиг на този витамин, приемането на добавката може да даде обратен ефект, а именно: нарушение на съня, нервност и други симптоми, свързани с дисфункция на нервната система.

Незаменимата гама-аминомаслена киселина трябва да се приема веднага след тренировка. Приемът започва с минималната доза, която е максимум 0,5 g GABA на ден. По време на целия прием количеството на аминокиселината може да се увеличи до четири грама. Ако спортистът има проблеми със съня, тогава допълнително можете да използвате добавка преди лягане в размер на 0,5 или 1 g.

Странични ефекти на ГАБА

В първите дни на приема може да се появи треска, ускорен пулс и сърцебиене.

Обикновено, когато се спазва дозата, страничните ефекти не се проявяват.

Противопоказания за приема на GABA

Добавка на базата на GABA не трябва да се приема от бременни жени (през първия триместър) и кърмачки.

Лица, които имат остра непоносимост към съставките, както и остра бъбречна недостатъчност, не могат да приемат добавката.

Едни от най-дорбите производители на ГАБА

Няма толкова много производители, които произвеждат продукт на базата на GABA. Най-популярните и отлично доказани марки, които произвеждат аминокиселината, са:

GABA NOW FOODS

Now Foods: произвежда GABA с капацитет 250, 500, 750 грама под формата на таблетки и капусли.

 

 

Be First — (капацитет 60, 120 капсули).Be First — (капацитет 60, 120 капсули).

 

 

 

Dymatize Nutrition-произвежда вещество под формата на прах с вместимост 100 грама.Dymatize Nutrition-произвежда вещество под формата на прах с вместимост 100 грама.

 

 

Заключение

Гама-аминомаслената киселина е полезна и ефективна добавка. Подходяща е за спортисти от всякакъв спорт и с всякакви спортни цели, защото действието на аминокиселината е сложно. Приемайки го, можете да премахнете излишните мазнини и да изградите мускулна маса.

Също така, от приема на добавката GABA, спортистът получава много допълнителни ефекти, които косвено или пряко влияят на постигнатия от него спортен резултат. Например, подобрява настроението, прави живота по-добър. Появява се стимул и желание да се отдадете на спорта, а резултатите повишават мотивацията.

Между другото, спортната добавка е подходяща за консумация с всякакви спортни хранителни продукти. Подходящ и за жени, и за мъже. ГАБА също е добро средство за облекчаване на хроничната умора, която не е необичайно да се появи при продължителни интензивни тренировки в подготовка за състезание. Продуктът на базата на гама-аминомаслена киселина е полезен за хора, които не спортуват, и за тези, чиято дейност е свързана с тежък физически труд и стрес.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button