Хранителни добавки

Рибоксин в културизма-как да приемате, дози, странични ефекти

Рибоксин-аптечен препарат, който е много използван в културизма! Защо? Тъй като спортистът прибягва до помощта на допълнителни средства за развитие на мускулите. Разбира се, закупуването на рибоксин в аптеката не показва, че спортистът ще „стигне“ до употребата на забранени лекарства, но интересът към допинга, по-психологически, вече се е появил! Това лекарство е полезно не само за спортисти, но и за хора, далеч от спорта, поради сложния ефект върху сърдечно-съдовата система. Дали рибоксинът е необходим в спорта и колко ефективен е той-сега ще разберем!

Какво е това лекарство

Рибоксинът е полезно лекарство не само в спорта, може да се нарече „витамин“ за сърцето. Рибоксинът стимулира много процеси в организма на клетъчно ниво. Той участва в различни метаболитни процеси, например глюкоза при хипоксия и липса на АТР. С прости думи-укрепва сърдечния мускул, а именно подобрява коронарната циркулация, силата на сърдечния ритъм, влияе върху намаляването на напрежението на миокарда.

В допълнение към укрепването на сърцето, лекарството увеличава обема на удара и подобрява кръвоснабдяването на тъканите. Естествено, този „бонус“ е много полезен в спорта, особено в културизма. Той насърчава постъпването на повече полезни елементи в мускулните влакна.

За какво се използва рибоксин в културизма

 • Нормализира процеса на тъканно дишане.
 • Активира регенерацията на тъканите.
 • Повишава устойчивостта на тъканите към ниско съдържание на кислород в кръвта.
 • Може да укрепи защитните сили на тялото.
 • Подобрява издръжливостта.
 • Е предшественик на АТР (увеличава енергийния запас).
 • Помага за отпускане на сърцето в почивките между контракциите, което е много важно при тежки физически натоварвания.

Как да приемате рибоксин за спортисти: дози

Приемането на рибоксин за спортисти се препоръчва 2 часа преди или след хранене.

 • За бодибилдинг дневната доза е 1,5-2,5 грама.
 • През първите три дни лекарството трябва да се приема с 0,6-0,8 g.

Дневната доза трябва да бъде разделена на 3-4 дози на редовни интервали. Началото на приема с малка доза е важно за анализ на благосъстоянието и страничните ефекти. В случай на отсъствие, дозата на рибоксин за спортиста се увеличава до оптималната норма.

Рибоксин е под формата на прах, но тази форма на лекарството може да се намери само в магазините, които продават спортно хранене. Това фармакологично лекарство може да се комбинира с всяко спортно хранене и много фармакологични лекарства, например аспаркам.

Курсът на рибоксин в бодибилдинга продължава – от 1 до 3 месеца.

Възможно ли е спортистите да инжектират рибоксин интрамускулно?

Инжекционният рибоксин за бодибилдинг не е напълно подходящ, тъй като не е от значение за спортиста при инжекции, а като разтвор на рибоксин и глюкоза в капкомер (интравенозно). Този начин на приложение на веществото е труден и процесът отнема около половин час на ден. Много по-лесно е да изберете лекарство под формата на таблетки. Но в случай на нарушения на сърдечно-съдовата система, капкомер и инжекции са много по-ефективни от таблетките.

Противопоказание

Противопоказания на лекарството има, макар и малко. Може да се използва от хора от различни възрасти и здравословни условия.

Сред ограниченията:

 • Свръхчувствителност към активното вещество.
 • Подагра
 • Тежка бъбречна недостатъчност.

Странични ефекти

Страничните ефекти най-вероятно не се срещат изобщо, но в анотацията към лекарството те все още са посочени. В редки случаи са възможни алергични реакции към кожата и аритмия.

Ако се появят тези симптоми, достатъчно е да намалите дозата и страничните ефекти скоро ще изчезнат. Можете също така напълно да отмените лекарството за кратко време и след възобновяване на приема, като използвате по-малка доза.

Заключение

Какво мога да кажа? Това е истинско анаболно лекарство, което наистина помага за постигане на спортни цели. Той винаги ще бъде от значение, тъй като ползите от използването му са много повече от вредите, което не може да се каже за много други фармакологични средства, които спортистите използват в подготовката си за състезания. С рибоксин спортистите могат да се възстановят по-бързо по време на изтощителни тренировки, да защитят кръвоносните съдове и сърцето от негативни влияния, да увеличат енергийния резерв. В действителност, това лекарство влияе непряко върху спортните показатели, но при продължителна употреба те могат да бъдат забелязани.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button