Витамини и минерали

Мултивитамините: действат ли наистина?

Мултивитамините и мултиминералите са най-често използваните добавки в света. Тяхната популярност нараства бързо през последните няколко десетилетия.

Някои хора вярват, че мултивитамините могат да подобрят здравето, да компенсират лошите хранителни навици и дори да намалят риска от развитие на хронични заболявания.

Тази статия разглежда научните доказателства зад мултивитамините.

Какво представляват мултивитамините?

мултивитамини и минерали

Мултивитамините са добавки, които съдържат много различни витамини и минерали, понякога заедно с други съставки. Като се има предвид, че няма стандарт за това какво представлявт, техният хранителен състав варира в зависимост от марката и продукта.

Наричат се още мулти или просто казано витамини.

Предлагат се в много форми, включително таблетки, капсули, дъвчащи дражета, прахове и течности.

Повечето мултивитамини трябва да се приемат веднъж или два пъти на ден. Уверете се, че сте прочели етикета и следвайте препоръчаните инструкции за дозиране.

Тези медикаменти се предлагат в аптеки, големи магазини, както и онлайн.

Какво съдържат мултивитамините?

Тринадесет витамина и около 15 минерала са от съществено значение за вашето здраве. Много от тях произвеждат ензими и хормони, повишават имунитета ви и поддържат правилното функциониране на нервите и органите. Вашето тяло също се нуждае от тези хранителни вещества за възпроизвеждане, поддържане, растеж и регулиране на телесните процеси.

мултивитамини за възрастни

Мултивитамините могат да предлагат много от тези витамини и минерали, но в различни количества. Те могат да съдържат и други съставки като билки, аминокиселини и мастни киселини.

Тъй като Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не регулира хранителните добавки толкова стриктно, колкото регулира лекарствата с рецепта, някои може да съдържат по-високи или по-ниски нива на някои хранителни вещества, отколкото е посочено на етикета.

Освен това някои добавки може да съдържат съставки, които могат да взаимодействат с лекарства, така че се консултирайте със специалист, преди да започнете нова добавка. Освен това хранителните вещества в мултивитамините могат да бъдат получени от истински храни или направени синтетично, което прави от съществено значение закупуването на вашите витамини от реномиран производител.

В допълнение към витамините и минералите, мултивитамините могат да съдържат билки, аминокиселини и мастни киселини – въпреки че количеството и броят на хранителните вещества може да варира.

Мултивитамини и сърдечни заболявания

качествени мултивитамини

Сърдечните заболявания са една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Докато някои смятат, че приемането на мултивитамини може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, изследванията изглежда не го подкрепят категорично.

Някои проучвания показват, че мултивитамините са свързани с намален риск от инфаркти и смърт, докато други не показват никакви ефекти.

The Physicians’ Health Study II изследва ефектите от ежедневната употреба на мултивитамини при над 14 000 мъже лекари на средна възраст в продължение на повече от десетилетие и не откриват намаляване на инфарктите, инсултите или смъртността.

По-скорошно проучване обаче разкрива, че сред жените, но не и мъжете, приемането на мултивитамини в продължение на повече от 3 години е свързано с по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания.

Мултивитамини и рак

мултивитамини с минерали

Доказателствата относно употребата на мултивитамини и риска от рак също са смесени. Някои проучвания показват, че няма ефект върху риска от рак, докато други свързват употребата на мултивитамини с повишен риск от рак.

Един преглед изследва пет рандомизирани контролирани проучвания, включващи 47 289 души. Открива 31% по-нисък риск от рак при мъже, които приемат мултивитамини, но без ефект при жените.

Две обсервационни проучвания, едното включващо само жени, а другото включващо както мъже, така и жени, свързват дългосрочната употреба на мултивитамини с намален риск от рак на дебелото черво. И накрая, Physicians’ Health Study II отбелязва, че дългосрочната, ежедневна употреба на мултивитамини намалява риска от рак при мъже с анамнеза за рак, както и при тези без анамнеза за заболяването.

Имат ли мултивитамините някакви други ползи за здравето?

Мултивитамините са изследвани за няколко други цели, включително насърчаване на мозъчната функция и здравето на очите.

Функция на мозъка

Няколко малки проучвания, изследващи специфични популации, са установили, че мултивитамините могат да подобрят паметта при възрастни хора.

Мултивитамините също могат да повлияят на настроението ви. Изследванията не само разкриват връзки между лошото настроение и дефицита на хранителни вещества, но също и между хранителните добавки и намалените симптоми на тревожност и депресия.

Други проучвания обаче показват малки или никакви промени в настроението.

Здраве на очите

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е една от водещите причини за слепота в световен мащаб.

Едно проучване установи, че приемането на антиоксидантни витамини и минерали може да забави неговото развитие и да помогне за предотвратяването му.

Освен това някои доказателства сочат, че мултивитамините могат да намалят риска от развитие на катаракта, друго широко разпространено очно заболяване.

В някои случаи мултивитамините могат да бъдат вредни

хубави мултивитамини

Дозировката е основен фактор, който трябва да се вземе предвид, когато приемате мултивитамини.

Въпреки че високите дози на някои витамини и минерали са приемливи за някои хора, високите количества могат да бъдат вредни.

Подходящата дозировка може да зависи от разтворимостта на витамина, който се категоризира в следните две групи:

  • Водоразтворим. Вашето тяло изхвърля излишните количества от тези витамини чрез урината ви;
  • Мастноразтворим. Тъй като тялото ви няма лесен начин да се отърве от тях, излишните количества могат да се натрупат в черния ви дроб.

Бременните трябва да бъдат особено внимателни с приема на витамин А, тъй като прекомерният прием е свързан с вродени увреждания.

Токсичността на витамин D е рядка и е малко вероятно да се развие от употребата на мултивитамини. Въпреки това, токсичността на витамин А е по-честа.

Ако приемате мултивитамини и ядете много храни, богати на хранителни вещества, можете да надвишите препоръчителния дневен прием на много хранителни вещества.

Пушачите трябва да избягват мултивитамини с големи количества бета каротин или витамин А, тъй като тези хранителни вещества могат да увеличат риска от рак на белия дроб.

Високите дози на някои минерали, като желязо, могат да доведат до стомашно разстройство, запек, повръщане и припадък. Желязото може също да ограничи способността на тялото да абсорбира цинк.

По-специално, мъжете трябва да внимават за консумацията на желязо, тъй като те са склонни да съхраняват повече от него, отколкото жените, както и лицата, които имат хемохроматоза.

Това състояние може да доведе до натрупване на токсични нива на минерала и може да причини чернодробна цироза, рак на черния дроб и сърдечни заболявания. Тези с това състояние също трябва да избягват добавки с витамин С.

Друг риск са неправилните производствени процеси, които могат да накарат мултивитамините да съдържат много по-големи количества хранителни вещества от предвидените.

Трябва ли да приемате мултивитамини?

мултивитамини за спортисти

Мултивитамините не са подходящи за всеки и дори могат да навредят на някои хора.

Въпреки това, специфични популации могат да се възползват от мултивитамини, включително:

  • Възрастни хора. Усвояването на витамин В12 може да намалее с възрастта. Освен това по-възрастните хора може да се нуждаят от повече калций и витамин D;
  • Вегани и вегетарианци. Тъй като витамин В12 се намира предимно в животински храни, тези, които следват растителна диета, са изложени на по-висок риск от дефицит на този витамин. Възможно е също да им липсват калций, цинк, желязо, витамин D и омега-3 мастни киселини.

Други хора, които могат да се възползват от мултивитамини, включват тези, които са претърпели операция за отслабване, са на нискокалорични диети или не получават достатъчно хранителни вещества само от храната.

Заключение

Мултивитамините не са билет за оптимално здраве.

Всъщност доказателствата, че те подобряват здравето на повечето хора, са непоследователни. В някои случаи те дори могат да причинят вреда.

Ако имате дефицит на хранителни вещества, най-добре е да допълвате с това конкретно хранително вещество. Мултивитамините съдържат много хранителни вещества, повечето от които може да не са ви необходими. Може би е най-добре да говорите с вашия лекар, за да решите най-добрия начин на действие.

Освен това, най-добре е да не приемате мултивитамини, за да компенсирате лошата диета. Яденето на балансирана диета от пресни, пълноценни храни е много по-вероятно да осигури добро здраве в дългосрочен план.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button