Витамини и минерали

8 най-добри витамини и добавки за суха кожа

Сухата кожа може да бъде причинена от редица фактори, включително дехидратация, стареене, сезонни промени, алергии и дефицит на микроелементи.

В зависимост от причината за вашата суха кожа, могат да се използват различни методи на лечение, включително лечебни мехлеми и овлажнители, за да се увеличи хидратацията на кожата.

Освен това, промени в начина на живот, като пиене на повече вода и приемане на определени добавки, могат да подобрят сухотата на кожата.

Ето 8 витамина и добавки за суха кожа.

1. Витамин D

витамин д

Витамин D е мастноразтворим витамин, който е критичен за много аспекти на здравето, включително здравето на вашата кожа.

Кератиноцитите са кожни клетки, които съставляват по-голямата част от външния слой на кожата ви, известен като епидермис.

Кератиноцитите са единствените клетки в тялото ви, които могат да образуват витамин D от неговия прекурсор 7-дехидрохолестерол (7-DHC) и да го превърнат във форма, която тялото ви може да използва.

Витамин D играе важна роля във функцията на кожната бариера и растежа на кожните клетки, както и поддържа имунната система на кожата, която действа като първа линия на защита срещу вредни патогени.

Някои изследвания показват, че ниските нива на витамин D в кръвта са свързани с кожни заболявания, включително екзема и псориазис – и двете могат да причинят суха кожа.

Освен това е доказано, че добавките с витамин D значително подобряват симптомите на кожни заболявания, които причиняват суха, сърбяща кожа, включително екзема.

Нещо повече, изследванията показват връзка между витамин D и влажността на кожата.

Проучване при 83 жени установи, че тези, които имат ниски нива на витамин D, имат по-ниска средна влажност на кожата, отколкото участниците, които имат нормални нива на витамин D, и че с повишаването на нивата на витамин D в кръвта се повишава и съдържанието на влажност на кожата.

Друго малко 12-седмично проучване при 50 жени наблюдава, че ежедневното лечение с хранителна добавка, съдържаща 600 IU витамин D, води до значителни подобрения в хидратацията на кожата.

Добавката обаче съдържа комбинация от хранителни вещества, така че не е ясно дали лечението само с витамин D би довело до същия положителен резултат.

Голям процент от населението има дефицит на витамин D и като се има предвид, че това хранително вещество е от съществено значение за хидратацията на кожата, добавянето му може да помогне в борбата със сухата кожа.

Въпреки това, не забравяйте да обсъдите употребата на добавки с витамин D с вашия доставчик на здравни услуги и потърсете продукти, които са тествани от трети страни, за да гарантирате най-високо качество.

Изследванията показват, че ниските нива на витамин D могат да увеличат шансовете за суха кожа. Следователно добавянето на това хранително вещество може да помогне за увеличаване на хидратацията на кожата.

2. Колаген

колаген за кожа

Колагенът е най-изобилният протеин в тялото ви и представлява 75% от сухото тегло на кожата ви.

Някои изследвания показват, че приемането на добавки на базата на колаген може да има редица ползи за вашата кожа, включително намаляване на дълбочината на бръчките и увеличаване на хидратацията на кожата.

Проучване при 69 жени установи, че участниците, които консумират 2,5-5 грама колаген на ден в продължение на 8 седмици, са имали значително подобрение в еластичността на кожата и също са имали повишена хидратация на кожата, в сравнение с плацебо групата.

Друго 12-седмично проучване при 72 жени отбелязва, че приемането на добавка, която съдържа 2,5 грама колагенови пептиди заедно със смес от други съставки като витамин С и цинк значително подобрява хидратацията и грапавостта на кожата в сравнение с плацебо групата.

Въпреки това, добавката съдържа други хранителни вещества, така че не е известно дали колагенът сам би имал същите ефекти.

Освен това проучването е финансирано от производителя на добавки, което може да е повлияло на резултатите от проучването.

Преглед от 2019 г. на 11 проучвания заключава, че приемането на 2,5–10 грама перорални колагенови добавки на ден в продължение на 4–24 седмици повишава хидратацията на кожата и лекува ксерозата, медицински термин за суха кожа.

Ако искате да опитате добавка с колаген, за да помогнете със сухата си кожа, говорете с вашия доставчик на здравни услуги, преди да закупите продукт, сертифициран от трета страна.

Доста доказателства подкрепят използването на колагенови добавки за повишаване на хидратацията на кожата и лечение на суха кожа.

3. Витамин С

Vitamin C

Витамин С действа като мощен, предпазващ кожата антиоксидант и е от съществено значение за производството на колаген, което го прави важно хранително вещество за здравето на кожата.

Всъщност кожата съдържа много високи нива на витамин С, като някои изследвания откриват концентрация до 64 mg витамин C на 100 грама от епидермалния кожен слой.

Не е изненадващо, че проучванията показват, че увеличаването на хранителния витамин С чрез добавки с витамин С може да подобри много фактори за здравето на кожата, включително хидратацията на кожата.

Някои проучвания в епруветка са установили, че витамин С може да подобри функцията на кожната бариера и да помогне за намаляване на загубата на вода, което може да помогне за предотвратяване на суха кожа.

Освен това някои проучвания показват, че когато се използва в комбинация с други хранителни вещества, витамин С може да помогне за повишаване на влажността на кожата.

Например, 6-месечно проучване при 47 мъже демонстрира, че приемането на добавка, която съдържа 54 mg витамин С, както и морски протеин и комбинация от други хранителни вещества, значително подобрява хидратацията на кожата в сравнение с плацебо групата.

Други проучвания при жени показват подобни резултати.

Проучване при 152 жени установи, че участниците, които са приемали добавка, съдържаща 54 mg витамин С, както и цинк и морски протеин, са имали значително намалена грапавост на кожата в сравнение с плацебо групата.

Въпреки това, в повечето от наличните изследвания за ефекта на витамин С върху сухата кожа, витамин С се комбинира с други хранителни вещества, което прави невъзможно да се каже дали хранителното вещество би имало същия ефект, ако се използва самостоятелно.

Освен това много от проучванията са били спонсорирани от фармацевтичните компании, които са произвели оценявания продукт, което може да е повлияло на резултатите от проучването.

Независимо от това, въз основа на най-новите изследвания, добавянето на витамин С може да подобри цялостното здраве на кожата и да помогне в борбата със сухата кожа.

Както при всяка нова добавка, трябва да говорите със здравен специалист, преди да добавите добавка с витамин С към вашата диета.

Витамин С е неразделна хранителна съставка за здравето на кожата. Консумацията на допълнителен витамин С може да подобри сухата кожа, според някои проучвания. Необходими са обаче повече изследвания за ефектите му върху сухата кожа.

4. Рибено масло

Fish oil

Рибеното масло е добре известно със своите благоприятни за кожата свойства.

Съдържа докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), две есенциални мастни киселини, които имат мощни противовъзпалителни и лечебни свойства и е доказано, че са полезни за кожата по много начини.

Хранителните добавки с рибено масло могат да помогнат за повишаване на хидратацията на кожата и подобряване на бариерата на мастните киселини на кожата, което помага за поддържане на хидратация.

90-дневно проучване при плъхове със суха кожа, причинена от ацетон, установи, че високите дози орални добавки от рибено масло значително повишават хидратацията на кожата, намаляват загубата на вода и премахват сърбежа, свързан със сухота, в сравнение с плъхове, които не са приемали рибено масло.

Всъщност проучването отбелязва, че групата с рибено масло има 30% увеличение на хидратацията на кожата след 60 дни лечение.

Освен това, изследванията показват, че ежедневното лечение с дози рибено масло, вариращи от 1-14 грама EPA и 0-9 грама DHA за 6 седмици до 6 месеца, подобрява симптомите на псориазис – хронично, възпалително кожно заболяване – включително лющене или суха, напукана кожа кожата.

Освен това е доказано, че рибеното масло намалява възпалението на кожата и предпазва от увреждане от слънцето, което го прави подходяща за кожата добавка.

Предлагат се много страхотни, сертифицирани от трети страни продукти с рибено масло. Говорете първо с вашия доставчик на здравни услуги, за да определите най-добрия избор и дозировка за вашите нужди.

Рибеното масло може да помогне за подобряване на хидратацията на кожата и намаляване на загубата на влага. Освен това е доказано, че подобрява сухата, лющеща се кожа при тези с псориазис.

5–8. Други добавки за лечение на суха кожа

В допълнение към хранителните вещества, изброени по-горе, проучванията показват, че добавянето на няколко други съединения може да бъде ефективен начин за подобряване на влажността на кожата.

  • 5Пробиотици. Проучване установи, че добавянето както на мишки, така и на хора с бактерии Lactobacillus plantarum подобрява функцията на кожната бариера и хидратацията на кожата след 8 седмици. Необходими са обаче още изследвания.
  • 6Хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина често се използва локално за подобряване на хидратацията на кожата, но последните изследвания показват, че поглъщането на това съединение в комбинация с други хранителни вещества може значително да увеличи хидратацията на кожата.
  • 7Алое вера. Проучване при 64 жени установи, че добавките с мастни киселини, извлечени от алое вера за 12 седмици значително подобряват влажността и еластичността на кожата в сравнение с плацебо.
  • 8Серамиди. Серамидите са мастни молекули, които са важни компоненти на здравата кожа. Някои изследвания показват, че допълването с керамиди може да увеличи хидратацията на кожата, което може да помогне за лечение на суха кожа.

Някои изследвания показват, че добавките, изброени по-горе, могат да помогнат за подобряване на влажността на кожата и лечение на суха кожа.

Въпреки това са необходими повече изследвания, преди тези съединения да могат да бъдат препоръчани като ефективни начини за естествено облекчаване на сухата кожа.

Допълването с пробиотици, хиалуронова киселина, екстракти от алое вера и керамиди може да подобри сухата кожа, но са необходими повече изследвания.

Допълнителни съображения

Въпреки че приемането на определени добавки може да помогне за подобряване на сухата кожа, няколко други фактора могат да допринесат за сухотата на кожата и трябва да бъдат взети предвид.

Например дехидратацията е често срещана причина за суха кожа, така че увеличаването на приема на вода може да бъде здравословен и лесен начин за подобряване на хидратацията на кожата.

Следването на нездравословна диета, недостигът на микроелементи и недостатъчното хранене също могат да причинят или влошат сухата кожа.

Освен това някои заболявания, включително бъбречно заболяване, анорексия, псориазис и хипотиреоидизъм, както и алергии към околната среда могат да причинят суха кожа.

Ето защо е важно да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, ако изпитвате значително суха, раздразнена кожа, за да изключите по-сериозни здравословни проблеми.

Сухата кожа може да е признак на основно здравословно състояние, така че е важно да се свържете с вашия доставчик на здравни услуги, ако имате необяснима, значително суха кожа.

Заключение

Сухата кожа е често срещано състояние, което може да бъде причинено от редица фактори, като дехидратация, алергични реакции и заболявания като хипотиреоидизъм.

Изследванията показват, че приемането на определени витамини и други хранителни добавки, включително витамин D, рибено масло, колаген и витамин С, може да помогне за подобряване на хидратацията на кожата и да поддържа кожата ви здрава и подхранена.

Въпреки това, въпреки че добавките в този списък могат да действат като полезни инструменти за хора със суха кожа, важно е да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, ако изпитвате необяснима, хронична суха кожа, тъй като това може да е признак на основно медицинско състояние .

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button