Хранителни добавки

За какво служат аминокиселините ВСАА

ВСАА означава аминокиселините с разклонена верига. Те се считат за една от най-ефективните и полезни добавки към всяка програма за спортно хранене. Междувременно, не всеки разбира защо тези вещества са необходими и как спортната BCAA добавка действа върху човешкото тяло. Добре е да знаете, че това далеч не е единствената сфера на приложение на тези невероятни аминокиселини – без тях нормалният живот на всеки човек е невъзможен.

Роля в тялото на ВСАА

Функциите на тази аминокиселина в тялото са много и са от изключителна важност за нашия организъм и качество на живот, споделят от онлайн магазин Now Foods.

Консумацията на аминокиселини с разклонена верига подобрява концентрацията, производителността и когнитивната функция на мозъка, засилва краткосрочната памет, предотвратява умората и поддържа функционалността на тялото. 

ВСАА са полезни за хора с хронична умора или нарушения на концентрацията. Тези амино свойства забавят мускулната атрофия при пациенти, които са на легло, полезни са след операцията, както и по време на възстановителния период, след изгаряния или други наранявания. 

Ползите от това вещество включват още:

  • Помощ за синтеза на протеин в тялото – това ще помогне на организма ви по-лесно да обработи полезните вещества, които приемате чрез храна или други добавки;
  • Регулиране на телесните мазнини – което означава, че могат да бъдат ваш съюзник и в отслабването;
  • Възстановяване на мускулната тъкан – не случайно тази аминокиселина е основната добавка за културисти. 

Тези вещества са незаменима част от човешкото тяло. Те осигуряват много жизненоважни процеси, което означава, че тялото трябва редовно да получава необходимите порции аминокиселини. 

Как да приемаме ВСАА

Ще намерите такава добавка от много различни производители и под различни форми. Можете да я приемате като витамин, под формата на капсули, таблетки или на прах. Културистите предпочитат да я употребяват преди тренировка, за да ускори възстановителните процеси след нея. Тъй като ВСАА аминокиселините по същество е чист протеин без калории, той може да бъде приеман по всяко време на деня. Смята се, че тялото чувства максималната полза от добавката, ако тя се приема с въглехидрати. Дозировката обаче зависи от от продължителността на вашата тренировка. За опитните спортисти се препоръчва да вземат до 5 г от веществото за всеки час физическо натоварване. През деня веществото може да се приема и за подтискане на апетита.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button