Хранителни добавки

Защо натуралните добавки са благоприятни за нашето здраве ?

Популярен начин за поддържане на здравето е чрез прием на различни видове натурални хранителни добавки. Защо те са толкова популярни, как да се включат в режима на всеки и какво трябва да знаете за влиянието им върху тялото? От онлайн магазин https://biotica.bg/ споделят повече по темата.

Защо са необходими хранителните добавки?

Независимо дали се занимавате активно със спорт, или посещавате фитнес от време на време, това не е достатъчно. Необходимо е да се съобразите и с други фактори, които влияят с еднаква сила върху здравето ви – разнообразното и балансирано хранене, физическата активност, минималното количество стрес и спокойният сън са в основата за един пълноценен здравословен живот.

Понякога е много трудно да се постигне този хармоничен баланс между всички аспекти, особено при храната, която невинаги съдържа необходимите за организма полезни вещества. За разлика от намалената физическа активност, при която резултатите се изразяват на по-късен етап чрез покачване на теглото, изпитване на трудност при отслабване или други проблеми, при недостига на хранителни вещества в тялото процесите се развиват по-бързо. В общия случай се наблюдава отпадналост, замайване, липса на енергия, спад на имунитета и други неразположения.

В такива моменти, когато не може да си набавите всички жизненоважни витамини, минерали, аминокиселини, фибри, както и други микро и макроелементи, на помощ идват специално създадените билкови хранителни добавки с натурален състав.

Какви са предимствата на натуралните хранителни добавки?

Тези добавки стават все по-популярно средство за укрепване на здравето и разрешаване на конкретни проблемни състояния. Причините се коренят в техния естествен състав и неговото въздействие върху организма. Основните им предимства са следните:

  • Имат натурален произход 

Това е едно от най-големите им предимства. Те се произвеждат от корени, цветове, листа на растения, плодове, животински и други природни естествени източници. Това ги прави по-безопасни за употреба и се намалява риска от нежелани странични ефекти.

  • Богати на хранителни вещества и антиоксиданти 

Натуралните добавки са богати на различни хранителни вещества и антиоксиданти, които са от съществено значение за човешкото здраве. Те съдържат витамини, минерали, фитохимикали и други важни елементи, които подпомагат функционирането на имунната система, метаболизма, мозъчната дейност и други жизненоважни процеси в организма. Антиоксидантите, които се откриват под формата на различни съединения и микроелементи в тях, спомагат да се намали оксидативния стрес. Предпазват клетките от увреждане, чрез активна борба срещу свободните радикали и пречистват цялото тяло.

  • Подпомагат балансирания хранителен режим  

Успешно запълват липсващи хранителни вещества при непълноценен хранителен режим. В днешно време, поради стреса и неправилното хранене, често се среща дефицит на някои витамини и минерали, които трудно биха могли да се набавят като желязо, витамин D, колаген и др. Използването на тези средства подпомага поддържането на балансиран и здравословен режим.

  • Подкрепят определени здравословни състояния 

Някои натурални добавки се използват специфично за подкрепа на определени здравословни състояния. Подходящ пример са продуктите със съдържание на ехинацея, използвани за укрепване на имунната система и борба с простудни заболявания, както и червената боровинка в подкрепа на уринарния тракт. Рибеното масло е известно със своите ползи за сърдечно-съдовата система и подобряване на нивата на холестерола. Куркуминът, съдържащ се в куркумата, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

  • Достъпност на натуралните добавки 

Те се използват от все повече хора, които търсят алтернативни и естествени начини за поддържане на своето здраве. Това поражда широка достъпност на българския пазар не само във физическите обекти, но и в онлайн магазините.

  • Имат малко противопоказания и рядко предизвикват поява на странични ефекти 

Поради изчистеното си съдържание, натуралните хранителни добавки са щадящи, рядко предизвикват поява на непоносимост и нямат много противопоказания.

Въпреки техните многобройни положителни качества и редица ползи за здравословното състояние, не е препоръчително да извършвате самоиницииран прием особено ако приемате други лекарства. Консултирайте се със своя лекуващ лекар.

Кои натурални хранителни добавки са най-търсени?

Има естествени суплементи, които са предназначени за подобряване на общото физическо и психическо състояние, както и на специфични здравословни аспекти. Сред най-търсените са тези за:

  • енергия и устойчивост на организма към стрес и напрежение – продуктите за тонус и енергия са сред най-търсените. Често поради променливи климатични условия, безсъние, лош прием на храна, пролетна умора и хронични заболявания тялото страда от липса на сили да се справи в ежедневието.Био продуктите включващи гинко билоба, ашваганда и женшен, подпомагат тези състояния;
  • отслабване и детокс – ускоряването на метаболизма и борбата с излишните килограми е често срещана причина за употреба на натурални хранителни добавки. Някои от най-ефикасните и популярни средства, които при правилно съчетание с балансирано меню и редовни тренировки дават добри резултати са екстракт зелен чай, мащерка, мента и други. Семената от кимион, коренът от джинджифил, глухарче и цвят от слез са съставки, които са богат източник на диетични фибри, необходими в цялостния процес по загуба на тегло и детоксикация. Те обогатяват организма с микро и макроелементи, които осъществяват качествена антиоксидантна грижа, понижават апетита и ускоряват метаболизма;
  • укрепване на имунната система – подпомагането на естествената защита на организма е честа причина за прием на суплементи. В състава им са включени извлеци на корен от джинджифил, ехинацея, алое вера, женшен.

Предимствата, поради които хората търсят тези средства с натурални съставки, са много и тяхната осъзната употреба, бавно и сигурно, става част от живота им. Използвайте всекидневно даровете на природата и бъдете винаги в отлично здравословно състояние.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button