Изберете Фитнес Инструктор

Иван Стамов

  • Сертифициран професионалист в Европа с дипломи от EREPS (EHFA) – Европа и REPS – UK;
  • Към момента съм персонален треньор, собственик на зала за групови занимания, лектор и треньор към най-голямата Спортна организация в Европа – Бенефит Системс (Мултиспорт)

Очаквайте скоро

Фитнес Инструктор: необходими умения

За повечето хора фитнесът е хоби, което е забавно, но не печели пари. Любимото ви занимание обаче може да се превърне в основната ви професия, ако обичайната работа е уморена и отдавна искате да я промените. Но за да разчитате на успех, само страстта към фитнеса не е достатъчна. Къде учат за треньори? Какви знания, умения и лични качества са необходими за успешна работа? Нека разгледаме тези въпроси по-подробно

Фитнес Инструктор: необходими умения

За да работите като фитнес треньор, трябва да имате определен багаж от знания. Добрият инструктор трябва да знае и умее следното:

  • разбиране на човешката физиология и анатомия;
  • представа за биомеханичните и биохимичните процеси, протичащи в организма;
  • знания в областта на нутрицевтиката и спортната диетология;
  • познания в физиологичните, анатомичните и психологическите характеристики на човека в различни възрастови периоди;
  • бъдете в състояние да оцените физическото състояние на човек, да определите типа на тялото, скоростта на метаболизма, да проследите биометричните показатели;
  • умейте да боравите със спортно оборудване, разберете устройството и принципите на функциониране на симулаторите;
  • знайте правилата за безопасност;
  • умейте да предоставяте първа помощ.

Основни знания могат да бъдат получени в курсове за обучение на фитнес инструктори. Необходимо е също така да изучавате специализирана литература, да гледате образователни видеоклипове, да посещавате специални обучения, да участвате в уеб семинари.

Личност на треньора

Освен професионалните знания и умения, личностните качества на треньора са важни. В процеса на работа с отделенията си инструкторът действа в различни роли: той е учител и лидер, както и психолог, настойник и пример за подражание. За да се реализира успешно във всяка роля, той трябва да притежава набор от определени личностни черти.

Успешният треньор винаги е добър организатор. Професионалният фитнес треньор е длъжен не само да установи ефективна работа във фитнеса, но и да планира целия тренировъчен процес стъпка по стъпка. Бизнес качествата, които трябва да бъдат присъщи на инструктора, са критичност, дисциплина, развито логическо мислене, практичност, взискателност, отговорност, самочувствие, способност за управление на хората.

Личност на треньора

Фитнес инструктори

В спорта и в треньорската работа волевите качества на личността играят голяма роля: самодисциплина, самоконтрол, издръжливост, решителност. Значителен минус, ако треньорът е нетърпелив: приспособява учениците, принуждава натоварванията, игнорира принципа на постепенност. Това може да доведе до нараняване, претрениране, здравословни проблеми. Не можете да демонстрирате несериозно отношение към задълженията си: закъсняваки за часовете, отменяйки тренировките, идвайки неподготвени.

Работата на треньора включва постоянен контакт с хората. Следователно всеки представител на тази професия просто трябва да има развити комуникативни умения. Трябва да имате отворена, общителна личност, която вдъхва доверие и съчувствие. Най-важните качества за треньора са: учтивост, такт, дружелюбност, емоционална стабилност, способност за коригиране на емоционалното състояние на другите хора и създаване на правилната атмосфера в групата.

Треньорът е отговорен за външния си вид. Често, когато човек се възприема като личност, външният вид е определящ. Фитнес инструкторът не трябва да бъде „супер напомпан“, но трябва да бъде в отлична физическа форма. Ако човек, който преподава фитнес и изглежда неспортсменски, това намалява доверието в него. Задължително изискване при работа с хора е да бъдете спретнати.

Важно качество за треньора е способността да разпределя вниманието. Това важи особено за инструкторите на групови фитнес програми. Когато треньорът работи с група, той трябва да държи голям брой обекти под контрол едновременно. В същото време треньорът показва упражненията, следи техниката на изпълнение, контролира изражението на лицето си, описва действията и наблюдава цялата група: улавя емоционалното настроение, забелязва грешки в движенията, опитва се да разбере колко усвоен е материалът.

Фитнес треньори

Инструктори за групови и индивидуални фитнес програми

Има различни форми на работа с посетители на фитнес клубове: индивидуални, групови, в мини групи. Всяка от формите има свои собствени характеристики. При индивидуална работа с клиент цялото внимание на треньора е насочено към един човек. Той е длъжен точно да оцени здравословното състояние и нивото на спортната подготовка. Като се вземат предвид индивидуалните характеристики на клиента, се съставя лична фитнес програма. Изпълнението му е ясно контролирано от треньора. Специалистът е изцяло отговорен за безопасността и ефективността на тренировките. Личността на треньора е най-важният (може би дори решаващ) фактор за ученика, влияещ върху ефективността на целия тренировъчен процес.

Сред груповите фитнес програми най-популярни са аеробните и танцовите програми. Има и групови силови тренировки, смесени (кардио + силово натоварване), ниско въздействие (пилатес, каланетика и др.). Днес във фитнеса има огромен брой направления: много е трудно да станете генералист, който разбира всички групови програми. Струва си да започнете с основни знания и умения: овладейте класическата и степ аеробика. Трябва да се отбележи, че днес всяка фитнес програма с аеробна или аеробно-силова ориентация може да се преподава както в група, така и индивидуално. Съвременните фитнес клубове предлагат лични тренировки по танцови направления, силови класове, аеробика, йога и др.

Back to top button