HIIT Тренировки: Избери треньор

Иван Стамов 2

  • Сертифициран професионалист в Европа с дипломи от EREPS (EHFA) – Европа и REPS – UK; Бенефит Системс (Мултиспорт).
  • Какви групови тренировки провеждам – HIIT, Tabata, Condition workout, Resistance bands workout, Booty workout, Stretching routine, ABS Workout.

 

 

Скоро

HIIT ТРЕНИРОВКИ: РЕЗУЛТАТИ, ПОЛЗИ, УПРАЖНЕНИЯ ЗА НАЧИНАЕЩИ

HIIT ТРЕНИРОВКИ

В нашия динамично развиващ се свят всеки час представлява висока стойност. Малцина могат да си позволят да отделят време за редовни спортни занимания. Постигането на добри резултати за кратък период е мечта, която може да се превърне в реалност.

 

Тренирването един час седмично и оставането във върхова физическа форма, изгарянето на мазнини и изграждането на мускули за 15 минути клас е в основата на HIIT тренировките. Този тип тренировка успя да се утвърди по целия свят.

Американският колеж по спортна медицина (ACSM) провежда мащабни изследвания от 14 години и съставя годишен списък с фитнес тенденции. И през 2019 г., и през 2020 г. HIIT тренировките попаднаха на върха. Те отдавна са спечелили любовта на спортистите и очевидно нямат намерение да губят позиции. Каква е същността на популярния метод и на кого е подходящ, разбираме заедно с треньора на мрежата от световна класа Александър Карпов.

HIIT тренировка: какво е това и за кого?

HIIT тренировка: какво е това и за кого?

High-Intensity Interval Training (HIIT) е високо интензивно интервално обучение, състоящо се от интензивни серии от упражнения и активна почивка между тях.

HIIT може да включва силови и аеробни дейности от различни видове. Подходящ е за любителите на функционалното обучение и тези, които предпочитат висока двигателна плътност на тренировките.

Такива класове са доста енергоемки, те ви позволяват да изгорите достатъчно калории на тренировка. Освен това по отношение на отслабването HIIT ще бъде по — ефективен от дългите, но по-малко интензивни сесии, установиха учени от Великобритания и Бразилия. Това се дължи преди всичко на промяна в скоростта на метаболизма.

„HIIT Workouts може да доведе до по-голяма консумация на енергия след изпълнение на упражнения — обмяната на веществата може да се ускори през целия следващ ден след края на тренировка,“ — обясни Нилс Воллард, специалист по спортно-възстановителен дисциплини от Стерлингского университет.

Правилен тренировъчен пулс

Правилен тренировъчен пулс

За да може HIIT да донесе максимална полза, е важно да изчислите тренировъчния пулс. В идеалния случай е необходимо да се подложите на спортно тестване от специалист, където той ще определи адекватни зони на пулса, като вземе предвид всички нюанси. Ако това не е възможно, тогава можете да използвате метода на Карвонен. За да направите това, трябва да определите максималната сърдечна честота, сърдечната честота в покой и резерва на сърдечната честота.

Максимална сърдечна честота МСЧ = 220 – възраст (формула на Купър).

Резерв на сърдечната честота = максимална сърдечна честота-сърдечна честота в покой.

Тренировъчна сърдечна честота ТСЧ = интензивност на натоварването * резерв на сърдечната честота + сърдечна честота в покой.

Интензивност на натоварването:

  • 40-60% – загряване;
  • 60-70% — специална загрявка и основната част от тренировката, оптимална за тренировки „за здраве“;
  • 70-80% – зона за изгаряне на мазнини, основната част от тренировката.

Интензивността от 70-80% е подходяща за повечето практикуващи, а 80-90% е подходяща за вече обучени хора и спортисти.

Можете ли да се практикува HIIT от начинаещи?

Не бих препоръчал да използвате HIIT от нулата. Като минимум трябва да преминете през подготвителния етап, да овладеете техниката на изпълнение на упражненията. Самите упражнения могат да бъдат избрани така, че да отговарят на конкретен човек, като се вземе предвид здравословното му състояние.

Същото се отнася и за интензивността на тренировката, т.е. тренировъчния пулс. Можете да изградите урок във формат HIIT, но да поддържате темпото и да избирате сложността на упражненията, теглото, времето и вида на активната почивка, въз основа на характеристиките на здравето, физическата форма и опита.

Back to top button