Хранене

30 минути преди ядене – ПЛОДОВЕ

Яжте плодовете винаги най-малко 30 минути преди основното хранене. Така стимулирате бързото разграждане на всички полезни елементи. На празен стомах храносмилането протича плавно. Плодовете не се смесват с друга храна. Предотвратява се ферментацията. Създава се усещане за ситост. Здравословният навик да се приемат фибри вече е част от вашето ежедневие.

Най-добрият начин да намалиш талията си и да се чустваш жизнен, е да хапваш често, но по-малко. По този начин твоят метаболизъм функционира по-добре. Тялото абсорбира полезните от храната елементи и се възползва от тях. Идеалният вариянт е да се храниш 4-5 пъти на ден. Качеството също е важно. Не е едно и също дали набавяш въглехидратите от индустриално кексче или банан, нали?

Колко плодове да приемам на ден?

Експертите препоръчват най-малко 5 парчета (порции) на ден. Ако похапваш плодове на закуска, ще започнеш да се чустваш много по жизнен и пълен с енергия през целия ден, особено ако имаш намерение да тренираш сутрин и обилната закуска не е подходяща в този случай. Предимството на плодовете е,че се смилат лесно. Някои елитни спортисти доверяват, че веднага след като се събудят хапват киви, което моментално ги отвежда в тоалетната. Така си осигуряват „пречистване“ преди да излязат на тренировка.

Разделяй плодовете на равни части през деня!

Плодовете имат своите предимства, защото можеш да ги носиш със себе си на работа, във фитнеса, в метрото и на всичкото отгоре нямат нужда от вилица и нож. Да хапнеш една ябълка или един банан между закуската и обяда е една застраховка, че няма да се нахвърлиш върху първото нещо на масата. С плодовете не качваш килограми и увеличаваш дозата антиоксиданти и енергия. Също така е добро решение да приемаш плодовете с кисело мляко – като следобедна закуска например или като последно ядене за деня.

Влияе ли върху качването на килограми приемането на плодовете след хранене?

Преди няколко години на пазара излезе една книга със заглавие „Антидиета“, чиито автори твърдяха, че приемането на плодове след основното хранене помага за качването на килограми и че плодовете задължително трябва да се ядат 60 до 30 минути преди другата храна. За тази идея солидни научни доказателства все още липсват, но е толкова реална, че си струва да се изгради като навик в нашето ежедневие.

Защо ли?

Една ябълка притежава същите калории приемана преди, по време или след хранене, но се смила много по-лесно на празен стомах. Когато влезе в храносмилателната ни система след друга храна, престоява повече време в чревния тракт и предизвиква ферментация. Този процес от своя страна произвежда алкохоли, които са и висококалорични и увеличават нивото на приетите като цяло калории. Оттам храносмилането се забавя, на стомаха започва да му тежи и някои от витамините се „развалят“ в процеса на ферментация.

Приемането на плодовете преди останалата храна ги прави лесносмилаеми и има голямо предимство – създава усещане за ситост. Така посрещаме поредното хранене с по-малко глад, което ни позволява да регулираме количеството и качеството на хранителните елементите. На всичкото отгоре, това е начин да „внедрим“ трайно плодовете в нашето ежедневие.

Съвет!

Някои хора, които нямат навика да се хапват плодове, имат много проблеми когато започнат да ги приемат особено на гладно – газове и подуване на стомаха са първите неприятни симптоми. Ако това се случи, не бива да се отчайвате. Напротив – това е добър сигнал, че храносмилателната система отново се учи да преработна плодовете и че фибрите в тях започват да функционират (основната им функция е да набъбват, увеличават обема си). Само след няколко седмици, тези неприятни усещания ще започнат да затихват, което означава, че подобрението в бактерийната флора на твоя стомах е налице и храносмилателната ти система работи по-добре с помощта на фибрите от плодовете. Тялото ти веднага ще забележи подобренията, особено в часа за ходене „по нужда“.

Здравословното хранене вече е част от твоя ден!

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button