Хранене

Ако се храните здравословно ще живеете 10 години повече

Благодарение на здравословния начин на живот, жените могат да получат 10, а мъжете 7 допълнителни години без заболявания като рак, сърдечни проблеми и диабет тип 2. Това показва изследване на BMJ, ръководено от доктор Франк Ху от училището на Харвард за публично здраве.

Изследването продължава цели 20 години, а в него участват 111 хил. души, които са непрестанно следени. Те са насърчавани да тренират редовно, да пият алкохол изключително рядко, да поддържат здравословно тегло и диета, и, разбира се, да не пушат.

„Хората ще получат не само допълнителни години живот, но те ще бъдат наистина добри години, заради подобрения начин на живот“, казва доктор Ху пред BBC.

Какво значи здравословен живот?

50-годишните участници в изследването са попитани дали изпълняват поне 4 от следните критерии:

  • никога не са пушили;
  • имат здравословна, балансирана диета;
  • индекс на телесната маса между 18,5 и 24,9;
  • не повече пиене на алкохол от една чаша вино на ден за жените и една бира за мъжете.

Жените, които са изпълнили поне 4 от условията, са живели близо 34 години лишени от рак, сърдечни заболявания и диабет, което е с 10 години повече от онези, които не са покрили голяма част от критериите.

А при мъжете, онези, които са живеели здравословно, са прекарали 31 години без заплаха от болести, със 7 повече от онези, които не са изпълнили условията.

Но защо има разлика между мъжете и жените?

Най-вероятно това се дължи на факта, че жените по принцип живеят по-дълго от мъжете.

Според проучването, мъжете, които пушели повече от 15 цигари на ден и пълничките мъже и жени, с индекс на телесна маса около 30, прекарвали по-малко години без заплахата от болести.

Но както за мъжете, така и за жените се отнася фактът, че здравословният начин на живот води до намаляване на риска от болести, но и увеличава шанса за излекуване при заболяване от рак, например.

„Предимствата се отнасят за мъжете и жените“, казва доктор Ху.

Защо проучването се фокусира върху тези болести?

Ракът, сърдечните заболявания и диабетът тип 2 са най-често срещаните болести при по-възрастни хора. Те са и най-тясно свързани с начина ни на живот. Така например, наднорменото тегло води до 13 различни вида рак, включително рак на гърдата, червата, бъбреците и черния дроб и хранопровода.

Според експертите 4 на всеки 10 случая на заболели от рак могат да бъдат предотвратени с промяна в начина на живот на хората, като отказване от обработеното месо, храненето с повече фибри и предпазване на кожата от слънцето.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button