Хранене

Хлябът няма нищо общо с качването на килограми

Има храна, която влияе по-добре върху организма и такава, която пречи на неговите естествени процеси, но това не означава, че не можем да я похапваме от време на време. Осем на всеки десет европейци ядат по малко от препоръчвания на ден хляб защото го смятат за един от „виновниците“ за натрупване на излишни килограми. Някои особено при смяна на сезоните – топли със студни и обратно – се подлагат на диета за отслабване и изхвърлят хляба тотално от храненето си. Разнообразието е ключът към здравословното тегло и това още повече се отнася за хляба. Хляб ТРЯБВА да се яде ежедневно в неговите най-разообразни форми, които стават все по-достъпни и на българския пазар. Защо да ядем хляб ли?

Изхвърляйки въглехидратите, като тези от хляба, разбалансира диетата ни?

В едно добре балансирано хранене, 50% от калориите трябва да произлиза от въглехидрати. Спортистите дори увеличават дозата до 60% защото така получават енергия в добавка. Именно за това, намаляване консумацията на хляб, чиито основни продукти са въглехидратите, може да доведе до дисбаланс в нашето хранене. Специалистите по хранене препоръчват 220 до 250 грама хляб на ден (което долу горе е една ИНТЕГРАЛНА франзела).

Не трябва да се отказваш от хляба, дори когато си на диета за отслабване?

Хлябът е хранителен елемент беден на мазнини, който на всичкото отгоре внася в организма протеини, витамини, минерали и фибра, заради което нутриционистите препоръчват до 120 грама хляб на ден дори, когато сме на диета за намаляване на теглото. 100 грама са приблизително 220 калории, което означава по 30-40 грама хляб на всяко от основните 3 хранения.

Консумирането на хляб няма нищо общо с качването на килограми?

Високите нива на затлъстяване, които напоследък се наблюдават особено при децата, съвпадат именно с намалената консумация на хляб, поради което не може да се „обвини“ хляба за драстичното покачване на килограмите на населението като цяло.

Експертите препоръчват хапването на хляб с всяко ядене?

Един здрав и не затлъстял човек, с адекватна физическа дейност може да си позволи да консумира до 400 грама хляба на ден без да надебелее, според много от специалистите по хранене. Генерално се препоръчва употребата на 220-250 грама ежедневно, разпределени между различните хранения. Препоръка, която доста надвишава това, което се прави в реалността през последните няколко години – консумират се едва 150 грама.

Вярно ли е, че средната част надебелява повече от кората?

Средата (мекото) и кората са части от един и същ продукт, но печенето във фурна отнема водата от кората, заради което има различен цвят и структура от тези на меката част. Любопитен факт е, че ако са равни по тежест, кората може да произведе повече калории от средата.

Бял хляб

Най-разпространеният вид. Прави се от бяло брашно, лесно за преработване от организма заради високото съдържание на глутен. Повечето хлябове от този вид съдържат 90% брашно и 10% трици. Белият хляб е 58% въглехидрати (алмидон и целулоза), 8% протеини, витамини (тиамин, витамин Е…), минерали (калций, цинк, магнезий…), малко фибра, без мазнини. Това е храна препоръчителна при всякакъв вид диети, лесен за консумиране защото не изисква предварителна обработка и може да се комбинира с почти всяка друга храна. Има висок «гликемичен индекс» и е препоръчително да се яде 30 минути преди тренировка.

Интегрален хляб

Интегралният хляб, произвеждан във фабрика всъщност е «полуинтегрален», защото може да съдържа трици от жито, овес, ръж или друга житна култура. Този хляб съдържа повече фибри, поради което помага за прочистване на храносмилателния тракт. Препоръчителен е при диета за отслабване защото забавя скоростта на абсорбиране на захарите, помага за намаляването на холестерола в кръвта и подтиска усещането за «празнота» в стомаха, което от своя страна намалява глада. С висок «глекемичен индекс» и е препоръчително да се яде 30 минути преди тренировка.

Интегрален хляб с натурален квас

Този хляб се изработва на база на натурална ферментация от интегрално брашно. Има по силен мирис, малко е кисел на вкус и тъмен на цвят. Обикновено се изработва от интегрално брашно и вода бедна на хлор, като процеса на заксвасване е много по-бавен. За сметка на това пък издържа повече време. Ако е произведен от истинско интегрално брашно, този хляб освен повече фибра, има още куп предимства пред белия – двойно повече фибра, повече калий, двойно повече фосфор, повече витамини В1,В2,В3,В6 и В9, четири пъти повече аминокиселина «лизин», отколкото в белия хляб. Голямото съдържание на калций дава възможност този хляб да бъде използван с превантивна цел за борба с остеопорозата. С нисък «гликемичен индекс», препоръчително да се консумира един час преди тренировка.

Ръчен хляб (селски)

Обикновено пухкав и тежък хляб, приготвен от житно брашно, с твърда и препечена кора, която обвива една плътна вътрешна част. В някои населени места се пече във фурна с дърва, което позволява на този хляб да бъде пресен и свеж в продължение на 10 дни. Процесът на приготвяне на този тип хляб е бавен и продължителен, пече се на температура между 200 и 210 градуса. Обикновено се замесва с квас, вода, брашно, малко мая и сол. Този хляб е от типа на белия и притежава всички негови качества, но като се има предвид, че е лишен от химични процеси, типични за производителния процес в хлебозаводите, е много по-полезен. С висок «глекемичен индекс» и е препоръчително да се яде 30 минути преди тренировка.

Черен хляб

Консумира се най-вече в Северна Европа. Обикновено се прави от ръж, което обяснава и неговият по-тъмен цвят. Съдържа по-малко глутен, което от своя страна му дава компактност, сравнен с типа «хляб от бяло брашно», но пък не е толкова пухкав и има леко горчив вкус. Най-отличителното качество на ръжта е, че съдържа големи количества флор, който помага в процеса на храносмилане. Голяма част от тези хлябове са изработени от 90% ръж и 10% житно брашно, макар че пропорциите варират. 100 грама от този хляб са равни на 180 калории, от които 34 гр. са въглехидрати, 1,5 гр. – мазнини, 6 гр. – протеини, 8 гр. – фибра. Нисък «гликемичен индекс», препоръчително да се консумира един час преди тренировка.

Пита /или хляб за дюнер/

Фината и тънка пита е типична за арабските страни, с форма на голяма палачинка. Обикновено се приготвя от бяло брашно, но има варианти и с интегрално. Прибавя се мая, сол, вода и зехтин. В комерсиален вид, този хляб има форма на палачинка с размер около 20 см, съвсем леко по тъничка в центъра. Композицията и качествата на питата са същите като на белия хляб. Много удобен е за «пълнене» с месо или зеленчуци. С висок «гликемичен индекс» и е препоръчително да се яде 30 минути преди тренировка.

Оризов хляб

Приготвя се от интегрално оризово брашно, което е богато на алмидон. Липсва му глутен и именно за това е подходящ за хронично болни. Съдържа повече от 300 калории в 100 грама, ефективен при диети за отслабване. С висок «гликемичен индекс» и е препоръчително да се яде 30 минути преди тренировка.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button