Диети

Защо подходящата диета за теб може да е неподходяща за мен?

Консумацията на една и съща храна води до различни нива на кръвната захар при различните хора

Една бисквитка може да повиши значително нивата на кръвна захар на един човек, а в същото време съвсем да не се отрази на друг. Това разкрива научно изследване, чиито резултати заключват, че гликемичният индекс зависи от консумиращия, а не от консумираната храна.

Проучването обобщава, че кръвната захар се покачва и спада различно при различните хора, дори когато консумират абсолютно еднаква храна – независимо дали става въпрос за плодове, хляб, десерти, пица и много други. Резултатите още веднъж потвърждават, че диетите трябва да бъдат съобразявани и изграждани, съобразно с лично индивидуалните особености.

Изследователите стигат до заключението си, след като следят нивата на кръвната захар на 800 души чрез монитори в продължение на седмица. Участниците консумирали стандартни закуски, осигурявани от учените. Въпреки, че всички те приемали абсолютно еднаква храна, в нивата им на кръвна захар след ядене имало драматични разлики. Учените стигат до извода, че индивидуални черти и поведения като индекс на телесната маса, сън, тренировки, кръвно налягане, нива на холестерол и различните видове микроби, живеещи в червата на хората, са свързани пряко с това как кръвната захар реагира на храната.

Тези открития сочат, че покачването на нивото на кръвната захар след хранене зависи „не само от това какво сме яли, но и от това как организмът процедира с конкретната храна”, казва Клай Марш, изследовател по епигенетика в университета в Моргънтаун, Западна Вирджиния в САЩ.

Тези индивидуални различия, разбира се, са били отбелязвани и в предишни изследвания по темата, допълва един от водещите учени на изследването – Еран Елинав, имунолог в „Weizmann Institute of Science” в Реховот, Изразел.

„Докато предишни изследвания са отбелязвали тези индивидуални разлики като случайности, ние успяхме да ги изразим количествено. Например консумацията на хляб обикновено покачва нивото на кръвната захар с 44 мг за децилитър кръв за час. При някои хора обаче, нивото нарасна едва с 15 мг/децилитър за час, докато при други – скочи до 79 мг/децилитър за час, след приема на еднакво количество хляб.”, обобщава резултатите д-р Елинав.

Бисквитката причинила повишаване на нивото на кръвната захар при един човек, но почти не го засегнала при друг.
Бананът провокирал точно обратната реакция при същите двама души.

Екипът създава компютърен алгоритъм, използващ 137 индивидуални измервания, за да предскаже колко точно би трябвало да се покачи или понижи нивото на кръвната захар на човек при консумацията на определена храна. Когато тествали алгоритъма в група от 100 човека, той предсказвал точно в около 70% от случаите.

На друга група от 26 участници били дадени персонализирано подбрани ястия. Компютърният алгоритъм анализирал всеки един от тях и изготвил диети за 12 от тях. Специалист по храненията избрал „подходяща” и „неподходяща” диета за останалите участници. „Подходящи” диети били онези, които минимално покачвали нивото на кръвна захар след хранене. „Неподходящи” били онези, които направо изстрелвали нивата на кръвна захар след храна. И подходящите, и неподходящите съдържали еднакво количество калории.

„Излезе, че храните от „подходящата” диета за един човек понякога се оказваха в листа на „неподходящата” диета при друга.”, обобщава един от изследователите. Например нивото на кръвна захар на една жена се покачвало рязко след консумация на домати. А доматите били в препоръчителните, здравословни храни при другите участници.

„Това, което показва нашето изследване, е, че да разчитаме на общоприетите разбирания за всеки един човек е не само неподходящо, но би могло да бъде дори опасно за него в някои случаи.”, казва д-р Елинав.

За 10 от 12 участници компютърният алгоритъм съвсем точно предсказал реакциите им спрямо подходящите и неподходящите храни. Специалистите по хранене също доста точно определили как даден човек ще реагира на дадена диета.

Наличието на много от микробите, живеещи в човешкия организъм, също се променяли при подходящите и неподходящите хранителни режими. В някои случаи спомагали за по-лекото приемане на храната, а в друг – повлиявали затлъстяването и диабета.

„Направеното изследване обаче не може да разграничи дали микробите са причина за разликите в различните реакции при кръвната захар или обратното – реакциите на различните хора при различни храни повлияват и наличието на микробите в организма.”, казва Питър Търнбаух – изследовател от университета в Сан Франциско, Калифорния.

Той се съгласява, че персонализираните хранителни режими са много по-ефективни и подходящи от сляпото препоръчване на такива.
„Единственото дразнещо нещо е, че въпреки, че можем да се научим как да персонализираме диетата за даден човек, той все пак ще трябва да се придържа към нея, за да има резултат.”

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button