Хранене

Храни богати на тестостерон

Необходимо ли е да се повиши тестостеронът или по-добре да се поддържа на нормално ниво? Разбира се, че трябва, защото липсата му просто унищожава човешкото тяло. И ако помислите над факта, че всяка година след тридесет нивото на синтез на полов хормон намалява средно с 1,2%. И ако първоначално в младостта си човек е имал високо ниво на производство на тестостерон, тогава дефицитът му няма да се почувства по-рано от 45 години.

 Но ако разгледате човек, чието ниво на тестостерон първоначално е било ниско, тогава той ще почувства липсата си много по-рано. За да избегнете това, трябва да помислите за увеличаване на производството на хормона предварително, един от начините за подобряване на синтеза е диета, състояща се от продукти, които повишават тестостерона.

Списък на храни, които насърчават тестостерона при мъжете

Джинджифил

Джинджифил

Джинджифилът е полезен, тъй като подобрява кръвообращението, а също така насърчава синтеза на тестостерон при редовна употреба. Когато се добавя продължително към диетата, тази съставка може да увеличи производството на тестостерон с около 15%. Джинджифилът е включен в списъка на най-добрите храни, които увеличават тестостерона както при мъжете, така и при жените.

Морски дарове

Морски дарове

Тази група храни е полезна поради съдържанието на огромно количество цинк. Цинкът, от своя страна, има пряко значение не само в синтеза на тестостерон, но и в образуването на сперматозоиди. Все още има много цинк в миди, червено месо, птиче месо, боб и ядки.

Нар

Нар

Нарът също увеличава синтеза на тестостерон, но ефектът е косвен – подобрява кръвообращението и кръвта, има антиоксидантни свойства, има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, намалява ефектите, които възникват при стрес. Благодарение на тези ефекти, нивото на собствения тестостерон се увеличава както при мъжете, така и при жените. И, както знаете, за жените нормалното ниво на мъжкия хормон също е необходимо, за да се осигури пълноценен живот и здраве.

Растителни масла

Растителни масла

Независимо дали е слънчогледово, маслиново или ленено масло, няма значение, Всеки има богато съдържание на витамин „D“. Този прохормон косвено засяга синтеза на тестостерон. Но влиянието му е очевидно. Ако през лятото човек може да получи микроелемент, като взема слънчеви бани, тогава през зимата определено трябва да консумира една супена лъжица масло на ден. В допълнение към маслата витамин „D“ е богат на млечни продукти и зърнени храни.

Зелени листни култури

Зелени листни култури

Зеленчуци или, както ние наричаме тази култура все още,“ зелените“, а именно видове като: спанак, зеле са богати на магнезий. Той пряко участва в синтеза на хормона и също така повишава тестостерона. Трябва да се изясни, че магнезият работи по-добре с активен начин на живот, въпреки че пасивните хора също имат забележими промени в производството на хормона.

Също така, магнезият се намира в бобовите култури, ядките и всички видове семена, особено в сусама.

Морска риба

Морска риба

По принцип рибата може да бъде приписана на морски дарове, но все пак е малко по-различен продукт. Основното предимство на рибата в колосалното съдържание на полиненаситени мастни киселини, а именно омега-3 и 6. Благодарение на тези мастни киселини рибата може да се припише на най-важните храни за производство на тестостерон. И рибата трябва да бъде избрана колкото е възможно по-дебела. 

От червената риба най-мазна е сьомгата. Но не е задължително да се ограничавате само до червената риба. Не по-малко омега-3 се съдържа в скумрия, херинга, сьомга, сардина и пъстърва. Друг доказан от десетилетия източник на омега-3 е аптечното рибено масло.

Продукти, понижаващи тестостерона при мъжете

Полуфабрикати

Всички видове продукти, чийто произход може да бъде поставен под въпрос. Вземете дори и в магазините (опаковани) мляно месо. Прави най-често от отпадъци с изобилие от хрущял и дори младо костно брашно. Има много такива продукти и дори ако те не влияят пряко върху производството на тестостерон, то просто не дават на тялото необходимите хранителни вещества за живота, което от своя страна ще повлияе на синтеза на хормона в бъдеще, защото изчерпаното тяло не може да функционира правилно. Също така, такива продукти съдържат голямо количество сол или мазнини. Някои храни, като месни полуфабрикати, са част от транс-мазнини – вещества, които влияят върху влошаването на синтеза на тестостерон.

Продукти в пластмасови опаковки

Ако стоката е в опаковка за дълго време, тя може да повлияе значително на нивото на тестостерона и неговия синтез, когато се консумира прекомерно. Това се влияе от бисфенол А и с, произведен по време на разграждането на пластмасата.

Алкохол

Как без най-популярните продукти в света? Да, етиловият алкохол е истинският убиец на тестостерона. Той намалява производството на тестостерон толкова много, че след няколко години активна употреба на алкохол може да го намали до критично ниво дори при млад мъж. Разбира се, всеки знае, че малко количество алкохол, като чаша добро червено сухо вино, подобрява кръвообращението и има сравнително мощен антиоксидантен ефект, никой не мисли за факта, че едновременно влияе върху синтеза на тестостерон. Трябва ли да се използва с цел подобряване на кръвообращението? Можете да направите това и по други начини, отново, пийте чай от джинджифил.

Заключение

След 40 години вече има смисъл да се ограничавате до употребата на вредни храни, а след 55 лошите навици е по – добре да се изключат напълно, това поне ще удължи синтеза на тестостерон и може би живота. Най-добрият вариант за щастлив и здравословен живот би бил да се поддържат нивата на тестостерон от най-ранна, осъзната възраст.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button