Хранене

Мед и храненето на подрастващите деца

Въобще нямаше да ми хрумне да давам мед на 20-месечната си дъщеря, ако тя самата не беше видяла и прочела в една детска книжка как баба Меца сладко хапва медеца! Явно и книжките за малките трябва честичко да се осъвременяват, както всичко останало в живота, което се „ъпдейтва“ дори, когато не искаме. Факт е, че за сега НИКОЕ българско издателство НЕ иска да се ангажира да издаде нашата книжка „Витамина Маги – здравословни поеми за малки и големи“, тогава как да мотивирам малкото ми момиче да чете въобще за правилното хранене при децата, не само за ВИТАМИНИТЕ…ха кажете ми!? Та историята е, че Маги сама си поиска и си хапна сладко хляб с мед и масло, а мама се замисли до колко това хранене е полезно за нея и възрастта, в която се намира в момента. Отговорите съвсем не са еднозначни…
Според бързото ми проучване, проведено с моите МАМИ в социалната мрежа /което съвсем не е равносилно на научно доказателство, а по-скоро продукт на емперично основателство/, се оказва, че за всяка болка си има … МЕД. И че според традицията и културата, в която живее детето, педиатрите препоръчват на подрастващите да не се дава мед от 1 до…5 години. Да, да, до 5 годишна възраст, особено ако малкото проявява от рано алергии или склонност към такива.
мед 2

ДА на пакетираните плодове и НЕ на меда, правилно ли е?

Субстанциите, събирани от пчелите и необработени от хората, могат да навредят на децата повече отколкото всякакви сладки и бонбонки, които им даваме, подстрекавани от маркетинговите стратегии. На всичкото отгоре пчеличките, или поне тези в голяма част от Европа, биват хранени с чиста захар…ми заяви критично една испанска майка с наднормено тегло и проблеми със ставите. Споменавам проблемите с теглото на въпросната родителка, защото тя е огледалото, в което се оглеждат нейните деца, за които тя твърди, че не е давала мед до 5 годишна възраст. Но сокове от кутия, твърдо ДА.

Индивидуален подход при храненето

За мен лично темата с меда и храненето на подрастващите деца все още е с неизяснен край. Много харесвам фразата, с която педиатърката на Маги ме „вкарва в пътя“ след поредното ми притеснение, прочетено в интернет мрежата – „Моля те Ели, използвай здравия разум „. И ми напомня, че всяко дете и всяка майка са отделен свят в големия свят и че към всичко трябва да подхождаме индивидуално. Ето защо реших, че индивидуално може да ви е от полза, споделеното от моите МАМИ относно меда и неговите ползи при подрастващите деца, като под този термин разбирайте моля децата на възраст от 1 до 6 години.

Има огромно значение как се храни семейството

Милена (живее в България): Аз след първата годинка, нищо че ми казваха след втората, започнах да давам мед на сина си. Но никога не ми е бил алергичен към нищо. Ако има регистрирана и най-малка алергия, недей. Започнах първо с една кафена лъжичка, разтворена във вода под формата на сокче, не директно. Доверявай се на майчината си интуиция. Относно храненето има огромно значение и как се храните в семейството. Няма нищо универсално. Да ти кажа,че българските педиатри препоръчват захранването с мед да започне от 2 години нагоре. Поне моята. Ама аз нали съм непослушна. Цунки!

Савина(живее в България): На доста места четох за меда,че се препоръчва за деца над 2 години, понеже предизвиквал ботулизъм. Но аз лично още не давам качествено, заради себе си от дете не ми действа добре, дори и в минимални количества. Но го запознавам постепенно с него – в чай, сок и т.н. За чесъна – Тери на 7-8 месеца набиваше с голям кеф и лук и чесън (за мой ужас…)

Дилемата вода или не на кърмаче с продължение в меда

Деси(живее в Испания) : Аз на Ади дадох мед чак сега преди 2седмици, 4 месеца преди да навърши 3 години и то защото мен ме видя да хапвам мекици с мед. Ама снаха ми учи медицина и баща й е гинеколог и знам, че до 3 години не е редно, за да им се развие добре организма на децата и да не проявяват алергии. Ама ти си преценяваш,това е като дилемата да се дава ли вода или не на кърмаче, всеки различно ще те посъветва.

Даниела (живее в Италия): Аз след 1 годинка започнах да давам, няма реакции засега.

Меда рязко покачва нивото на кръвна захар

Ваня (живее в България): Ели, скоро слушах изказването на един доктор, че качествата на меда са малко прехвалени и дори, че прекалената му сладост, така да се каже, не е препоръчителна. Обоснови се човекът, разбира се, нещо от рода на: „рязко се покачва нивото на кръвната захар и организма се шокира…„. Препоръчва, задължително, да се консумира с ядки, но дори и тогава не е тъй полезен, но поне неутрализирал захарта.

Важно е разнообразието

Теди(живее в България): Да споделя и аз за меда:) Четох някъде си преди време , че не се препоръчва на деца до 2 години , защото е алергизиращ продукт – наред с ягоди, банани, домати, мъхести плодове…..Направих опити когато моите близнаци станаха на възраст около 2 години и половина с филийки с мед и масло , в чайчета, на палачинки – не се впечатлиха особено. Реших да не насилвам. Месарчета си падат. Една от моите мъки е , че и до ден днешен недолюбват орехите и меда , а Ники не обича и домати. Обаче пък се кефя , че хапват карфиол (и в туршии и на огретен и паниран), брокололи, зеле, царевица…

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button