Хранене

4 развенчани мита за храненето и отслабването за по-здравословна 2023 г

Ако откриете, че превъртате социалните медии за начини да стартирате нови здравни процедури, не сте сами. Според данни от онлайн пациентската общност PatientsLikeMe, 11% от анкетираните американци казват, че се обръщат към социалните медии за здравна информация.

Въпреки това, докато някои съвети, които срещате онлайн, може да изглеждат полезни и надеждни – а някои може дори да идват от лекари, регистрирани диетолози или други квалифицирани хора – често това не е така.

„[Много] пъти това, което виждаме, е някой, който е направил свой собствен план за отслабване или прочистване на червата, или е излекувал собствения си, каквото и да е, и те се опитват да приложат това към всички… Само защото им е подействало, не означава ще работи за всички и това е мястото, където може да стане наистина опасно“, каза Джен Шайнман, RDN, мениджър по въпросите на храненето в Timeline Nutrition, пред Healthline. „[Те] намират интригуващи бързи решения, на които хората искат да повярват, но те не са подкрепени от науката и могат да бъдат вредни.“

Диетите често са сензационни в социалните медии, за да развълнуват хората, добави д-р Реха Б. Кумар, доцент по медицина в Cornell и главен медицински директор на Found.

„Ако всички бяха безпристрастни и балансирани факти, щеше да е в научно списание, а не в социалните медии“

Въпреки че социалните медии могат да се използват като инструмент за обучение и разпространение на информация, тя добави, че съдържание „по отношение на диетите и храненето може да бъде публикувано от инфлуенсъри, които не винаги разполагат с всички факти, но вероятно имат някои други“.

Шайнман се съгласи. Тя каза, че много митове за диетите започват с частица истина, за да ги направят убедителни да опитате.

Мит: Всеки трябва да следва кето или нисковъглехидратно хранене

Въпреки че храненето с кето и ниско съдържание на въглехидрати може да предизвика загуба на тегло, Кумар отбеляза, че тези модели на хранене не са подходящи за всеки „или поради медицински състояния като диабет, които могат да направят сериозното намаляване на въглехидратите опасно, или [защото] тези планове не съответстват на биологията на индивид (т.е. различна диета би била по-ефикасна).“

Видовете храни, които се следват при тези диети – особено кето диетата, която се фокусира върху мазнините – също предизвикват безпокойство, каза Шайнман.

„[Това], което започвам да виждам, че хората правят е да ядат много сирене и масло и тонове пържоли или бекон или обядват меса, които са силно преработени и ограничават зеленчуците, пълнозърнестите храни и други важни хранителни вещества, така че получават дисбаланс в диетата си, “ тя каза.

Проучвания, които разглеждат хора, които живеят най-здравословен и най-дълъг живот, са установили, че диетите им се поддържат от пълнозърнести храни, боб и бобови растения, отбеляза тя.

„По-специално бобът и бобовите растения са свързани с по-дълъг живот на хората, така че когато изрежете тези храни [трябва да се чудите] какво се случва по отношение на здравето“, каза Шайнман.

Освен това придържането към кето или нисковъглехидратна диета в дългосрочен план е трудно и когато хората започнат да включват въглехидрати обратно в диетата си, Шайнман каза, че не го правят по здравословен начин.

„[Те] не се фокусират върху пълнозърнестите храни, плодовете и нишестените зеленчуци. Започват да се връщат към тези прости въглехидрати като бял хляб, захар и бяла паста, и качват всички килограми обратно, а след това още малко, така че се превръща в този цикличен вид йойо опит“, каза тя.

Мит: Имате нужда от кофеин за енергия

Кофеинът е стимулант, който кара мозъка да се чувства по-буден, но технически не осигурява на тялото храна или енергия, каза Кумар. Това е така, защото кофеинът не води до клетъчно производство на АТФ (аденозин трифосфат), което е органичното съединение, което осигурява енергия на тялото.

„Имаме тези области на мозъка, които ни правят сънливи и кофеинът помага да се успокоят тези невропатии. Това наистина маскира нашата нискоенергийна криза, като поставя лейкопласт върху решението“, обясни Шайнман.

Консумацията на кофеин също може да доведе до зависимост, каза тя. Например, можете да разчитате на него сутрин и евентуално по-късно през деня. Въпреки това, когато пиете кофеин по-късно през деня, това може да повлияе на съня ви и когато не спите добре, се събуждате отново с кофеин. Оттам нататък цикълът продължава.

„Имаме тези произвеждащи енергия органели във всяка клетка, наречена митохондрии, и когато ги подхранваме и се грижим за тях [с] здравословен начин на живот – като здравословна диета, добър сън, управление на стреса – телата ни произвеждат енергия, от която се нуждаем,“ тя каза.

Мит: Лекарствата за отслабване с рецепта са безрискови

Въпреки че някои знаменитости са гласни за загубата на тегло, която са постигнали с предписани лекарства против затлъстяване, Кумар каза, че тези инжекционни препарати са изследвани само при пациенти със затлъстяване или диабет.

„Има известни неблагоприятни ефекти, най-вече стомашно-чревни, но ние наистина не знаем дългосрочните ефекти от развлекателната употреба, за да загубите само няколко килограма при липса на метаболитно заболяване“, каза тя.

Освен това, веднага щом снимките бъдат спрени, Шайнман каза, че може да настъпи наддаване на тегло, ако навиците на хранене и начин на живот не са се променили.

Мит: Трябва да опитате прочистващи и детоксикиращи диети

Почти нито една от диетите за прочистване или детоксикация днес не е доказана като ефективна при краткосрочно или дългосрочно метаболитно здраве или сърдечно-съдов риск, каза Кумар.

„Детоксикацията може да накара някои да се чувстват по-малко подути в краткосрочен план, но тези резултати не са трайни и може дори да доведат до повторно задържане на вода или запек“, каза тя.

Въпреки че има известна истина в схващането, че в света има повече токсини и че хората вдишват повече замърсявания, ядат повече захар и вредни храни и следователно трябва да ги изчистят от тялото, Шайнман каза, че тялото вече естествено елиминира токсичните вещества .

„Истината е, че тялото ни има много сложен процес, който ни детоксикира всеки ден – в черния дроб, бъбреците, храносмилателната система и дебелото черво – всичко това е начинът, по който тялото ни се отървава от токсините“, каза тя.

За да подпомогнат тялото в тези процеси, Шайнман каза, че хората могат да се съсредоточат върху здравословно хранене, качествен сън и ограничаване на излагането на токсини от околната среда, когато е възможно.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button