Хранене

Пъпеш: какви са ползите от приема

Пъпешът е вкусен летен плод. Той предоставя много ползи за здравето, включително:

 1. Подобрява зрението: Ежедневната консумация на пъпеш може да подобри зрението ви. Витамин С, зеаксантин и каротеноиди, присъстващи в пъпешa, подобряват зрението и намаляват риска от катаракта и дегенерация на макулата (заболяване на очите, което причинява загуба на зрението, обикновено в централното зрително поле).
 2. Балансира телесните течности и електролити: Пъпешът е богат на вода и електролити. Това помага да се поддържат адекватни нива на течности и електролити в тялото.
 3. Управлява диабета: Пъпешът има нисък гликемичен резултат от четири. Ниският гликемичен товар означава, че тялото ви го усвоява бавно и предотвратява скока на кръвната захар. Следователно, той е чудесен за хора с диабет.
 4. Намалява дехидратацията: Пъпешите са 90 процента вода. Високото съдържание на вода може да предотврати дехидратацията през лятото. По този начин, ако имате купа пъпеш през лятото, ще попълните загубените течности.
 5. Регулира кръвното налягане: Пъпешите са заредени с калий. Калият помага за отпускане на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане.
 6. Предотвратява запек: Високото ниво на диетични фибри е от съществено значение за насърчаване на движението на червата и здравето на храносмилането. Фибрите натрупват изпражненията и правят движението на червата ви редовно.
 7. Повишава имунитета: Пъпешът е пълен със съединения, наречени фитонутриенти. Фитонутриентите повишават имунитета и помагат в борбата с болестите. Тези съединения му придават противовъзпалителни свойства. Витамин А повишава имунитета и производството на бели кръвни клетки.
 8. Подпомага развитието на плода: Фолатът в пъпешката е едно от най-важните хранителни вещества по време на бременност, тъй като предотвратява дефекти на невралната тръба при бебета. Той също така помага за образуването на червени кръвни клетки в тялото и поддържа цялостното здраве на майката и бебето.
 9. Действа като мощен противораков агент: Проучванията показват, че фолиевата киселина играе важна роля в превенцията на рака. Фолатът може да бъде полезен, когато се прилага в ранните стадии на рак. Въпреки това, фолиевата киселина може да стимулира образуването на ракови клетки, когато се приема в късните стадии на рака. Необходими са допълнителни изследвания, за да се открие противораковият потенциал на пъпеш.
 10. Осигурява подхранване на кожата и свежда до минимум косопада: Витамините, присъстващи в пъпеш, подхранват кожата и предпазват кожата от вредните токсини. Тези минерали и витамини насърчават растежа на косата и същевременно минимизират косопада.

Освен това, пъпешите имат и следните предимства

 • Забавя прогресията на артрита;
 • Намалява риска от астма.

Какви хранителни вещества има в пъпешa?

Порция от 100 / 200 грама пъпеш съдържа следните хранителни вещества:

ИмеКоличествоМерна единица
Енергия37kcal
Протеин0,75g
Общ липид (мазнини)0g
Въглехидрати, по разлика8,96g
Фибри, общо диетични0,7g
Захари, общо, включително Закона за етикетиране и образование на хранителните продукти8,21g
Калций15mg
Желязо0,27mg
Натрий19mg
Витамин С, обща аскорбинова киселина35,8mg
Витамин А3731IU
Мастни киселини, общо наситени0g
Мастни киселини, общ транс0g
Холестерол0mg

Как да изберем пъпеш

Когато избирате пъпеш, използвайте следните насоки:

 • Изберете твърд пъпеш без видими синини;
 • Пъпешите трябва да са тежки за техния размер;
 • Изберете пъпеш, който е по-жълт;
 • Колкото по-жълто изглежда, толкова по-сладко ще бъде.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button