Хранене

Ползите от яйцата за мъже и жени

Ползите от яйцата за мъже и жениПилешкото яйце е най-популярният продукт, който се появява в човешката диета в праисторически времена. Колкото повече се развива науката, толкова повече спорове се разпалват около свойствата на яйцата. Потребителите, изследователите, противниците излагат аргументи за и против, даряват яйцата с лечебни свойства. Вредни ли са яйцата от магазина? Опасни ли са заради холестерола и салмонелозата? Кои яйца са по — здравословни-бели или кафяви? Трябва ли да се предпочитат яйцата на домашните пилета?

Нека разберем всички въпроси заедно.

Ползите от яйцата: няколко причини да ги ядете всеки ден

Многобройни проучвания са предоставили неопровержими доказателства за изключителните ползи за човешкото здраве от яйцата.

Осигуряват на тялото основни хранителни вещества

състав на яйцата

Никой няма да спори – яйцето е една от най-хранителните храни, познати на човечеството. Тайната е, че съдържа хранителни вещества, които гарантират, че една малка клетка се превръща в пиле.

Консумирайки едно яйце, получавате висок % от ценните компоненти от препоръчителния дневен прием:

 • 22% селен.
 • 15% витамин В2.
 • 9% фосфор и витамин В12.
 • 7% витамин В5.
 • 6% витамин А.
 • 5% фолиева киселина.

В допълнение, яйцата имат високо съдържание на витамини D, E, K, B6, цинк, калций и различни микроелементи.

Ако предпочитате яйца от домашни пилета или яйца, обогатени с омега-3, това означава, че получавате още повече омега-3 и витамини А и Е.

Едно яйце съдържа 6 грама протеин, 5 грама здравословни мазнини и 77 калории. С други думи, яйцето може да се нарече идеален продукт, заедно с който жизненоважни вещества влизат в тялото.

Холестеролът, съдържащ се в яйцата, няма отрицателен ефект върху липидния профил

Не можем да отречем, че яйцето съдържа много холестерол. Лекарите препоръчват 300 mg холестерол на ден, а в едно пилешко яйце има 212 mg, което е почти 70%. Въпреки това, не се страхувайте, че продуктът, в който има много холестерол, непременно ще промени липидния профил на кръвта към по-лошо.

холестеролът, съдържащ се в яйцата, няма отрицателен ефект върху липидния профил

Може би някой не знае, но черният ни дроб произвежда доста холестерол всеки ден. Това е нормален физиологичен процес. В допълнение, черният дроб изпълнява регулаторна функция, намалявайки синтеза на собствения си холестерол, когато се приема голямо количество холестерол заедно с храната. По този начин нивата на кръвната мазнина се изравняват.

Резултатите от наблюденията показват, че различните хора реагират напълно различно на яйцата. При почти 70% от хората холестеролът изобщо не се повишава. Има хиперреагираща група (30% от населението), чието тяло реагира на яйцата с леко повишаване на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност („лошия“ холестерол). При хора от тази група се регистрират генетични нарушения от вида на фамилната хиперхолестеролемия или вариация на гена от типа ApoE4. По правило хората с подобни състояния ограничават консумацията на яйца или ги изоставят напълно.

Повишават нивата на „добрия“ холестерол

яйцата повишават нивата на" добрия " холестерол

В липидограмата“ добрият “ холестерол съответства на HDL-липопротеините с висока плътност. Високите нива на HDL предполагат, че човек е по-малко податлив на сърдечни заболявания, инсулти и някои проблеми с благосъстоянието,.

Резултатите от няколко проучвания показват, че използването на яйца може значително да увеличи HDL резултатите. По време на един от експериментите участниците консумирали по две яйца дневно. Кръвен тест, извършен след 6 седмици, показа 10% увеличение на нивата на „добрия“ холестерол при всички субекти.

Осигуряват на организма холин

осигуряват на организма холинХолин-определя се като ценно хранително вещество, което повечето хора не получават в достатъчни количества. Някои дори не подозират за съществуването на това най-важно хранително вещество.

Холинът е необходим за поддържане на целостта и изграждане на нови клетъчни мембрани. Без него е невъзможно производството на сигнални молекули на централната нервна система, изпълнението на някои физиологични функции. Дефицитът на холин причинява увреждане на мускулните влакна, чернодробните клетки.

Човек, който яде яйца, никога няма да има недостиг на това хранително вещество. Едно яйце съдържа повече от 100 mg холин.

Намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания

намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания„Лошият“ холестерол или липопротеините с ниска плътност (LDL) са свързани с появата на заболявания на сърдечно-съдовата система. Установено е, че колкото по-високо е нивото на LDL, толкова по-голяма е вероятността от тежки сърдечни лезии.

Проучванията показват, че консумацията на яйца в някои случаи повишава нивото на LDL, но в същото време се отбелязва замяната на малки плътни частици с големи, което вече може да се нарече положителна промяна.

Яденето на яйца има положителен ефект върху здравето на очите

Яденето на яйца има положителен ефект върху здравето на очитеПостепенното намаляване на зрителната острота е един от признаците на възрастови промени. Активните хранителни вещества могат да забавят тези процеси на стареене. Някои от тях успешно издържат на дегенеративни механизми и защитават очите. Такива активни съединения включват мощни антиоксиданти-лутеин и зеаксантин, които могат да се натрупват в ретината на окото.

Резултатите от няколко проучвания показват, че консумацията на храни, съдържащи лутеин и зеаксантин, помага да се намали вероятността от развитие на най — често срещаните офталмологични заболявания-катаракта, макулна дегенерация.

Установено е, че най-много лутеин и зеаксантин се съдържат в яйчните жълтъци. Контролиран експеримент потвърждава, че ежедневната употреба на 1,3 яйчен жълтък в продължение на 4,5 седмици допринася за повишаване на лутеина от 28 до 50%, а зеаксантина — от 114 до 142%.

Яйцата съдържат много витамин А, което трябва да се каже отделно. Сред всички причини за слепота дефицитът на витамин А е най-честият.

Помагат за понижаване на триглицеридите

Помагат за понижаване на триглицеридитеЗа съжаление не всички яйца имат ценни свойства. Наборът и съставът на хранителните вещества са пряко свързани с условията на отглеждане на пилета и качеството на фуражите. Кокошките, съдържащи се в условия, близки до естествените, получаващи фуражи, обогатени с омега-3, дават яйца, в които нивото на омега-3 мастни киселини е много високо.

Добре известен факт е, че омега-3 мастните киселини могат да повлияят на триглицеридите, които са основният рисков фактор за сърдечни и съдови заболявания.

Наблюденията показват, че яйцата, наситени с омега-3, ефективно намаляват триглицеридите в кръвта. Участниците в един от експериментите консумират 5 обогатени омега-3 яйца седмично в продължение на месец. Контролните анализи показват средно 16-18% намаление на триглицеридите при всички субекти.

Яйца-продукт с перфектна комбинация от протеини и незаменими аминокиселини

Яйца-продукт с перфектна комбинация от протеини и незаменими аминокиселиниОбразуването на нови клетки е невъзможно без протеин. Протеиновите съединения са задължителен материал за структурата на молекулите на всички тъкани на тялото. Експертите казват, че за да се поддържа здравето, е важно да се получи достатъчно висококачествен протеин. Яйцата се препоръчват за попълване на протеиновия дефицит. Средно едно яйце съдържа шест грама протеин.

Важен е фактът, че в яйцата е фиксирано идеалното съотношение на незаменимите аминокиселини. В организма те изпълняват функцията на вид подготовка за асимилация на протеини.

Въвеждането на висококачествен протеин в диетата помага да отслабнете, да увеличите обема на мускулната маса, да нормализирате нивото на кръвното налягане, да подобрите състоянието на костната тъкан.

Намаляват риска от инсулт

Яйцата Намаляват риска от инсултВ продължение на много години на яйцата се приписват опасни свойства, свързани със съдържанието на висок холестерол. Честото използване на голям брой яйца обяснява високите рискове от сърдечни заболявания.

Съвременните изследвания опровергават остарелите данни. Учените са посветили няколко изследвания на връзката на яйцата с развитието на сърдечно-съдови заболявания. Анализът на резултатите от 17 проучвания с общо 263 938 участници показва, че няма пряка връзка между употребата на яйца и честотата на сърдечните проблеми, инсулти.

Ако основната диета се състои от нисковъглехидратни продукти, тогава яйцата играят ролята на фактори, които намаляват риска от сърдечни проблеми. Диетата с ниско съдържание на въглехидрати е основна препоръка за тези с диабет.

Осигуряват усещане за ситост, като помагат за отслабване

Яйцата са невероятно хранителен продукт, съдържащ огромно количество протеин. Ако си припомним индекса на ситост, който оценява свойството на продуктите да влияят на апетита и да намаляват приема на калории, тогава яйцата имат най-високи резултати.

Учените са организирали проучване с участието на 30 жени, страдащи от наднормено тегло. На една група субекти бяха предложени яйца за закуска, на Втората — гевреци. В първата група всички участници отбелязаха бързо усещане за ситост. Това състояние продължава дълго време и позволява по-малко калории да се консумират в продължение на 36 часа.

Тези резултати са потвърдени в друго проучване, което сравнява чувството за ситост от яденето на яйца и гевреци за закуска в продължение на осем седмици. Групата, хранена с яйца, показва значително намаляване на теглото.

Химичен състав на пилешко яйце

Пилешкото яйце е истински склад на хранителни вещества, които се усвояват напълно от човешкото тяло.

Всички данни по-долу са дадени на 100 грама продукт, а не на 1 яйце.

 • Мазнини – 11.5 гр
 • Белтъци – 12.7 гр
 • Въглехидрати – 0.7 гр
 • Вода – 74 гр
ВитаминКоличество% РДН
Витамин В4 (холин)251 мг50%
Витамин В7 (биотин)20,2 мкг40%
Витамин А (ретинол)260 мкг29%
Витамин В5 (пантотенова киселина)1,3 мг26%
Витамин В2 (рибофлавин)0,44 мг24%
Витамин D (Колекалциферол)2,2 мг22%
Витамин В3 (РР, никотинова киселина)3,6 мг18%
Витамин В12 (цианокобаламин)0,5 мкг17%
Витамин В6 (пиридоксин)0,14 мг7%
Витамин В1 (тиамин)0,07 мг5%
Витамин Е (алфа-токоферол)0,6 мг4%
Витамин В9 (фолиева киселина)7 мкг2%
Минерали (в 100 g):Количество% РДН
Кобалт10 мкг100%
Селен30,7 мкг56%
Фосфор192 мг24%
Желязо2,5 мг14%
Йод20 мкг13%
Натрий134 мг10%
Цинк1,1 мг9%
Молибден6 мкг9%
Мед83 мкг8%
Хром4 мкг8%
Калий140 мг6%
Калций55 мг5%

Други важни съединения:

 1. Холестерол-570 мг;
 2. Лецитин ~3300 mg (около 2 g на 1 жълтък.

Едно малко яйце тежи приблизително 38 грама, от които значителна част идва от:

 1. Витамини А, D, Е, К, група В.
 2. Минерали — калций, желязо, фосфор, магнезий, натрий, калий, цинк, селен, мед, манган.

Едно варено яйце съдържа приблизително 77 калории.

Повечето хора вярват, че в жълтъка няма протеини. Това мнение е погрешно, тъй като от общия обем протеини най-малко 43% се пада на жълтъка. Абсорбцията на яйчен белтък се влияе от термичната обработка. Ако при консумация на сурови яйца протеините се усвояват с 50-74%, тогава меко сварените яйца осигуряват усвояването на 94-97% от протеина.

Ползите от яйцата за мъжете

Пилешките яйца трябва да присъстват в диетата на мъжа. Техните хранителни вещества осигуряват най-важните биохимични и физиологични процеси, без които пълноценният и активен живот е невъзможен.

Повишена мускулна маса

Ползите от яйцата за мъжетеСпортните тренировки, тежкият физически труд имат травматичен ефект върху мускулните влакна. За възстановяване на разрушените клетки е необходим качествен протеин, който яйцата съдържат в излишък. В допълнение към протеините, те снабдяват тялото с микроелементи, които допринасят за изграждането на мускулна тъкан. Най — доброто време за ядене на яйца е лека закуска през деня или веднага след спортно натоварване. Бъркани яйца или омлет със зеленчуци ще осигурят висок тонус и могат да бъдат чудесно допълнение към диета, насочена към отслабване.

Повишаване на имунитета

Повишаване на имунитетаЯденето на едно до две яйца на ден помага да се засилят защитните функции на организма и да се противопоставят на вирусни, бактериални инфекции. Селенът се счита за един от основните стимуланти на имунитета. Едно голямо яйце съдържа почти една четвърт от необходимия дневен прием на селен. Той участва в синтеза на хормони на щитовидната жлеза, поддържа здравето на всички органи.

Особено важно е да се консумират яйца в детска възраст. Дефицитът на селен провокира развитието на болестта на Кешан или синдрома на Кашин-Бек, при които страдат сърцето, ставите и костите.

Осигуряване на необходимата енергия

Витамините от група В са необходими на организма, за да превърне храната в енергия, необходима за живота. Бъркани яйца от едно голямо яйце ще осигурят 18% от дневната стойност на рибофлавин (витамин В2). Проучванията потвърждават, че яденето на 2-3 яйца на ден поддържа висок енергиен статус.

Участие в синтеза на тестостерон

Участие в синтеза на тестостеронТестостеронът е основният мъжки хормон, чието ниво определя физическата сила, сексуалната активност и способността за зачеване. Известно е, че холестеролът е необходим за синтеза на тестостерон. Мъжете, които приемат лекарства за понижаване на холестерола или спазват диета без холестерол, нямат тестостерон.

Проучванията показват, че холестерол, съдържащ се в яйцата, е полезен за поддържане на хормоналните нива на мъжа. Съединенията на яйчния холестерол влизат в биохимични реакции, които водят до синтеза на тестостерон.

Ползите от яйцата за жените

Ползите от яйцата за женитеПолезните свойства на яйцата за женското тяло са известни повече от сто години. Многобройни проучвания потвърждават, че яйцата помагат да се запази красотата, хармонията, да се поддържа здравословна бременност и да се осигури нормалното развитие на плода.

Лекува кожата и косата

Редовната консумация на яйца като дневна закуска помага за възстановяване на еластичността, блясъка на косата и укрепва космените фоликули. Кожата получава максимално количество хранителни вещества. Активните съединения на яйцата са включени в процеса на образуване на еластинови и колагенови влакна.

Укрепват ноктите

Красивите нокти са задължителна част от женския образ. Биотинът, който се намира в големи количества в яйчния жълтък, е отговорен за здрави, здрави нокти. Проблемът с чупливите нокти е лесен за решаване, достатъчно е да включите едно яйце в ежедневната си диета.

Защитават централната нервна система

Яйцето се нарича мозъчна храна поради високото си съдържание на холин. Този компонент участва в производството на невротрансмитера ацетилхолин. Липсата на холин провокира намаляване на интелектуалните процеси, увеличава вероятността от неврологични разстройства.

Намаляват риска от рак на гърдата

Намаляват риска от рак на гърдатаХарвардският университет проведе проучване, което показа, че яйцата намаляват вероятността от рак на гърдата с 18%. Максималният превантивен ефект се наблюдава при употребата на яйца от тийнейджърки.

Няколко години по-късно резултатите от друг експеримент, публикуван в списанието Cancer Epidemiology, biomarkers and prevention през 2005 г., показват, че яйцата реализират антитуморен ефект и при по-възрастните жени. Всяка от участниците консумира най-малко шест яйца през седмицата. Анализът показа, че средно рискът от рак на гърдата при субектите намалява с 44%. Учените смятат, че холинът, открит в яйцата в големи количества, има антитуморен ефект.

Ползи за децата

Ползи за децатаНищо в живота няма по-голямо значение от здравето и щастието на детето. Много често родителите се втурват между различни, понякога противоречиви препоръки, без да знаят какво ще бъде полезно и безопасно за бебето. Около яйцата се е образувала плетеница от митове, свързани с вредата за тялото на децата и възрастта, от която можете да ги въведете в допълващи храни.

Яйцата са полезен продукт, който осигурява на растящото тяло на детето необходимите хранителни вещества. Витамини, минерали, протеини, холин, ценни мастни киселини участват в най-важните физиологични процеси, осигурявайки нормален живот на бебето.

На каква възраст да давате яйца на дете

На каква възраст да давате яйца на детеНай-често срещаният въпрос е кога да въведете яйца в бебешката храна. Според последните препоръки това трябва да се направи не по-рано от четири месеца. Оптималното време е 6 месеца.

Не се страхувайте от развитието на алергични реакции. Напротив, въвеждането на яйца в диетата през първата година от живота помага да се развие толерантност към продукта. Педиатрите смятат, че яйцата трябва да се дават дори на онези бебета, които имат висок риск от развитие на хранителна диатеза.

Какви са ползите от яйцата за децата?

Какви са ползите от яйцата за децата?Благодарение на високо хранителния състав, яйцата са в състояние да задоволят глада на детето и да осигурят на тялото му необходимите минерали и витамини. Достъпният и здравословен продукт е лесен за приготвяне, чудесен за закуска.

Холинът, открит в яйцата, е от съществено значение за нормалното развитие на централната нервна система. Още по време на бременността той активно влиза в тялото на плода заедно с храненето на майката.

Яйцата се препоръчват за деца като компонент от менюто или като училищна закуска. Витамините, мастните киселини, протеините гарантират нормалния растеж и развитие на детето. Например, в Австралия деца на възраст 1-3 години се препоръчва не по-малко от 14 грама протеин на ден, след 4 години дозата се увеличава до 20 г. В едно яйце съдържа около 6 грама протеин, което е половината от необходимото количество за деца, и една трета от дневната норма за по-големи деца.

Симптоми на алергия към яйца при деца

Симптоми на алергия към яйца при децаНай-често алергията към яйца се диагностицира при деца под 4-годишна възраст и представлява приблизително 9% от всички хранителни диатези. Има моменти, когато алергията се появява върху сурови яйца и яденето на варени яйца не причинява никакви негативни симптоми. Повечето деца надрастват алергията си към яйца до четиригодишна възраст.

За да се предотвратят алергии, запознаването с яйцата започва с минимални порции. След консултация с педиатър, варено яйце се въвежда в диетата и се наблюдава състоянието на детето.

Симптомите на алергия са:

 • Зачервяване на кожата.
 • Подуване.
 • Уртикария.
 • Екзема.
 • Гадене.
 • Повръщане.
 • Диария.
 • Хрема.
 • Проблеми с дишането.
 • Хрип.
 • Спад на кръвното налягане.
 • Сърцебиене.

Когато се появят тези симптоми, трябва да се консултирате с педиатър, да обсъдите допълнителни тактики за допълване.

Как да сготвите яйца на дете?

Започвайки допълващи храни през първата година от живота, на първо място се съсредоточете върху вкусовите характеристики на вашето дете. Можете да направите пюре от твърдо сварено яйце или бъркани яйца. Първоначално яйцата се приготвят без яйца и сол, сервират се на детето в чист вид.

Увреждане на яйцата: няколко причини да ги изоставите

Салмонела

СалмонелаНай — сериозният проблем, който може да възникне при консумация на яйца, е инфекцията със салмонелоза. Заболяването се проявява със симптоми на обща интоксикация:

 • Многократни течни изпражнения.
 • Болки в корема.
 • Повръщане.

В тежки случаи салмонелозата води до дехидратация, уголемяване на далака и черния дроб.

Антибактериални лекарства

Втората опасност са антибиотиците, които могат да се използват в птицевъдните ферми. Антибиотиците бързо проникват в човешкото тяло, засягайки здравата чревна флора. В резултат на това общият имунитет страда, чувствителността към инфекции се увеличава.

Нитрат

Заедно с растителните храни нитратите могат да проникнат в тялото на пилето. Прекомерното количество нитрати е опасно от развитието на отравяне. Ако се появят неприятни симптоми, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

За да се избегнат негативни последици, е важно да изберете качествен продукт, който е преминал ветеринарни и санитарни тестове, или да се свържете с надеждни фермери, използващи здравословни фуражи.

Яйца и холестерол

В общественото съзнание се формира твърдо убеждение, че яйцата са вредни поради високото съдържание на холестерол. Резултатите от съвременните изследвания показват, че това мнение е погрешно (вече писахме за това по-горе). Холестеролът, който се съдържа в пилешкото яйце, е безопасен за липидния метаболизъм в човешкото тяло.

Освен това има доказателства, че той е от съществено значение за осъществяването на критични процеси:

 • Синтез на тестостерон.
 • Метаболизъм на витамин D.
 • Поддържане на нормални хормонални нива.

Според новите данни само 30% от хората реагират на консумацията на яйца с леко повишаване на общия холестерол и LDL. Американските учени не определят горната граница на дозата на холестерола на ден. Едно голямо яйце съдържа приблизително 212 mg холестерол от препоръчителните 300 на ден.

Хората, страдащи от хронична хиперхолестеролемия, трябва да ограничат храните, в които присъстват оксистерин и окислен холестерол. Основните източници на опасни компоненти са продуктите, пържени в магазините (пилета, риба, пържени картофи).

Забележително е, че нито едно от тях не потвърждава връзката между консумацията на яйца и увеличаването на риска от сърдечни проблеми при хора, които преди това не са се оплаквали.

Превантивни мерки срещу салмонела

Превантивни мерки срещу салмонела

Бактериите от рода Salmonella или вирусът, който причинява птичи грип – influenza virus A. забележително е, че яденето на пресни яйца минимизира риска от инфекция. Не трябва да забравяме, че дори закупуването на висококачествени яйца от доверен купувач не може да гарантира пълна бактериална безопасност.

За да избегнете инфекция със сериозни заболявания, трябва да следвате прости правила:

 • Купете чисти яйца, без да повредите черупката.
 • Не забравяйте, че срокът на годност на яйцето не се брои от датата на сортиране, подпечатана върху черупката, а от датата, на която пилето го е снесло.
 • Съхранявайте яйцата в хладилника, за да избегнете размножаването на патогени.
 • Диетичните яйца са маркирани с индекс D, срокът им на годност не трябва да надвишава седмица. Трапезните яйца, маркирани с индекс С, се съхраняват 8-25 дни.
 • Измитите яйца се съхраняват не повече от 12 дни.
 • Поставете яйцата в клетките за съхранение с острия край надолу. Това помага на жълтъка да остане в центъра на яйцето и да не влиза в контакт с въздушната междина, която се намира в тъпия край.
 • Яйцата се измиват непосредствено преди готвене, варят се около 10 минути от момента на кипене на водата.
 • Сурови, меко сварени яйца, както и бъркани яйца, използвайте внимателно.

Спазването на културата на готвене и хранене ще защити тялото и ще донесе максимални ползи.

Норма на консумация на яйца на ден / седмица

От времето на съветската медицина мнозина помнят, че не можете да ядете повече от две яйца седмично. Съвременните изследвания не опровергават тези твърдения, но посочват необходимостта от отчитане на индивидуалните характеристики.

Експертите на Министерството на здравеопазването на Руската федерация посочват, че яйцата са необходим хранителен продукт. Те съдържат много хранителни вещества, лесно се усвояват. Здравият човек може да консумира 1-2 яйца всеки ден и това няма да повлияе на кръвната картина.

По отношение на хората с висок холестерол мненията на лекарите са разделени. Някои експерти смятат, че яйцата не влияят на неговите показатели. Обратното мнение е, че при установени промени в липидния профил на кръвта е необходимо да се ограничи употребата на яйчен жълтък — не повече от две парчета седмично.

В Америка лекарите смятат, че при спазване на хипохолестеролна диета човек трябва да получава не повече от 200 mg холестерол на ден. Един яйчен жълтък съдържа около 150 mg. увеличаването на дозата може да предизвика остри нарушения на липидния метаболизъм.

Важно е правилно да оцените възможностите на собствения си организъм. За да се предпазите от повишаване на холестерола, по-добре е да се съсредоточите върху средните данни.

Организаторите на проучвания обикновено не предлагат на участниците повече от три яйца на ден. Следователно няма научно обосновано мнение за превишаването на този брой яйца в ежедневното меню. Известно е само, че са изследвани показателите на 88-годишен мъж, който изяжда 25 яйца дневно. В кръвта му холестеролът остава на нормални нива.

Не забравяйте за различното качество на яйцата. В магазина купувате яйца, получени от пилета, отглеждани в птицеферма, получаващи специални комбинирани фуражи. Яйцата, обогатени с омега-3 или получени от домашни пилета, растящи на Земята, са най-ценни.

Лекарите, диетолозите са съгласни, че е абсолютно безопасно да ядете до три яйца на ден. Ползите, които яйцата носят на тялото, хранителната стойност им позволява да бъдат включени в списъка на Супер храните — най-безопасните и здравословни продукти, познати на човека.

Яйца за отслабване: 5 причини да ги включите в диетата си

Яйца за отслабване: 5 причини да ги включите в диетата сиЯйцата с право се считат за уникален продукт. Те снабдяват тялото с висококачествени протеини, здравословни мазнини, витамини, минерали. В допълнение към хранителните ефекти, яйцата имат способността да влияят на теглото. Правилното въвеждане на продукта в диетата помага лесно да се отървете от излишните килограми. Какво прави яйцата полезни за отслабване?

 

Ниско съдържание на калории

Като правило, намаляването на консумираните калории или увеличаването на изгорените калории помага за намаляване на теглото. Има приблизително 74 калории на яйце, основната част от които са хранителни вещества. Яйчните жълтъци са от особена стойност.

Стандартната порция Яйчено брашно се състои от 2-4 яйца, което се равнява на 148-296 калории. Перфектната комбинация от зеленчуци, например авокадо и яйца, осигурява висококачествени фибри, мазнини с обща хранителна стойност от 500 калории.

Важно е да запомните, че добавянето на една чаена лъжичка (5 грама) растително добавя 50 калории.

Бързо насищане

Яйцата задоволяват глада и поддържат чувството за ситост за дълго време поради високото си съдържание на протеини. Протеиновите продукти могат да потискат апетита, да засилят чувството за ситост, така че протеиновата диета е по-ефективна от тази, която предполага използването на храни с ниско ниво на протеини.

Диетолозите са установили, че яденето на ястия от яйца в комбинация с фибри помага за бързо насищане и намаляване на количеството консумирана храна. Подобен ефект не се наблюдава при използване на ястия от различен произход, но със същото ниво на калории.

Известно е, че има скала за ситост, която оценява доколко продуктът осигурява усещане за ситост и намалява последващата консумация на висококалорични храни. Яйцата заемат високо място в това училище.

Яйцата са продукт, съдържащ голямо количество протеин. Това обяснява способността им да намаляват апетита с 15%, когато се използват като закуска дори вечер.

Стимулиране на метаболизма

Яйцата се отличават с балансиран състав на аминокиселини, без които жизнената активност на организма е невъзможна. Човешкото тяло се възползва максимално от яйчните протеини и активните аминокиселини, за да поддържа метаболитните процеси.

Има доказателства, че високопротеиновата диета помага за засилване на общия метаболизъм с 80 до 100 калории. Този механизъм се нарича термичен ефект на храната. Термичният ефект на храната се отнася до количеството енергия, изразходвано за усвояването на храната. Тази цифра е по-висока за протеини, отколкото за мазнини или въглехидрати.

Чудесен вариант за закуска

Чудесен вариант за закускаЯйцата, като първо хранене, са особено ефективни, ако искате да намалите теглото си. Изследователите умишлено сравняват ефективността на сутрешната консумация на яйца и други закуски със същия обем калории.

Едно проучване сравнява ползите от яйцата и гевреците за закуска. Оказа се, че яйцата увеличават ситостта, спомагат за намаляване на броя на калориите с последващи дневни хранения. Систематичните закуски на базата на яйца помагат за по-бързото сваляне на излишните килограми.

Едно проучване за ефекта на яйцата върху теглото включва 156 юноши с диагностицирано затлъстяване. На експерименталната група беше предложена яйчена закуска и се оказа, че тя значително увеличава ситостта и намалява консумацията на храна по време на обяд. В контролната група, хранена със сандвичи с хляб за закуска, подобен ефект не се наблюдава.

Отговори на популярни въпроси

Мога ли да пия сурови пилешки яйца?

Любителите на суровите яйца трябва да помнят, че суровият протеин не се усвоява добре от храносмилателната ни система (само около 50% се усвоява). Също така, лекарите не препоръчват да се пият сурови яйца поради високия риск от инфекция със салмонелоза, както и поради риска от поглъщане на лекарства или хранителни добавки, които се дават на пилетата.

По какво се различават белите пилешки яйца от кафявите?

Освен цвят-нищо. Цветът на яйцата зависи от цвета на пилето. Най-често се продават бели и кафяви яйца. Има и кремави, зеленикави или синкави.

Можете ли да ядете пилешки яйца всеки ден?

Всичко е добро в умереност-това правило важи и за консумацията на яйца. Ако има някакви здравословни проблеми, най-добре е да се консултирате с лекар. По отношение на броя на яйцата на ден мненията на експертите бяха разделени. Някой вярва, че можете да ядете 1-2 яйца дневно, някой съветва да се ограничите до 2-3 на седмица. Всъщност допустимият брой яйца е индивидуален за всеки човек.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button