Хранене

Прясна или замразена риба?

Рибата е фундаментален хранителен елемент за всеки спортист. Именно за това и въпреки, че прясната риба винаги е за препоръчване пред замразената, да си купуваш прясна ежедневно се превръща в „невъзможна мисия“ за времената, в които живеем.

Прясна риба:

Основното предимство е, че консервира непокътнат своя вкус. Измежду недостатъците се намира и този, че не винаги е толкова прясна, колкото се опитва да ни представи продавача и че рискуваме да се заразим с анисакиасис (причинен от паразита „анисакис“, който се елиминира след замразяването й). Друг вариянт е да купуваме току що размразена в магазина риба.

Замразена риба:

Благодарение на новите технологии, които позволяват замразяването на рибата още след нейния улов в морето или океана, сме защитени от риска да се заразим с анисакиасис. Негативната страна е, че въпреки че не променя своята хранителна стойност, замразяването афектира върху капацитета на протеините да задържат вода, което може да да доведе до загуба на някои полезни хранителни вещества по време на размразяването.

Другите разлики са в мириса, вкуса и външния вид на рибата, които след размразяване може да варират. Тези промени се дължат на това, че процеса на окисление на рибните мазнини продължава също и в условията на замръзване, което всъщност модифицира мириса и вкуса и увеличава скоростта на загуба на вода от протеините, водещо до промяна в структурата на рибата след готвене. За това офертата на замразена риба с високо съдържание на немастни киселини (здравословните Омега 3 и Омега 6), каквато е сьомгата или пъстървата, е далеч по-малка отколкото на предлаганата прясна такава.

Присъда

Яж риба, била тя прясна или замразена. Както едната, така и другата са прекрасен източник на протеини с висока биологична стойност и с добри храносмилателни свойства, с процент на мазнини, които варира взависимост от вида на рибата, но винаги си остава сърдечно-полезен. Минавай често през рибарския магазин или дръж замразена във фризера (полуготовата за микровълнова фурна не е за препоръчване), но яж риба редовно.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button