Хранене

Симптоми, възникващи при подобряване на храненето

Ако ме запитате, коя област в храненето е най-малко разбираема, то веднага бих отговорил – неумението правилно да разбираме и да интерпретираме симптомите и измененията, които съпътстват прехода към по-правилна програма на хранене. Какво имаме предвид под “по-правилна програма за хранене”? Преди всичко, това означава въвеждане в порциона на продукти с по-високо качество. Например, човек заменя свинското с говеждо заради по-лесното му усвояване от организма и по-ниското съдържание и концентрация на мазнини. На свой ред пилешкото се предпочита пред говеждото. Фасулът, лещата, грахът в съчетание с други зеленчуци са още по-богати на хранителни вещества, необходими за възстановяване на здравето.

При изкачването си по скалата на качеството на продуктите ние включваме в порциона си толкова богата на протеини храна, която може да се употребява без топлинна обработка, например, кашкавал, приготвен от сурово мляко без сол. После идват орехите и семената, които могат да се ядат в натурален вид (сурови и не солени). Изводът е, че колкото по-близо до своето естествено състояние са продуктите, които ядем, толкова по-високо е тяхното качество. При тези условия се съхраняват всички ферменти, витамини, минерали, аминокиселини, въглеводороди, а също така и “жизнена сила”, която на свой ред помага за възстановяване на здравето.

При изкачването си по скалата на качеството на продуктите ние включваме в порциона си толкова богата на протеини храна, която може да се употребява без топлинна обработка, например, кашкавал, приготвен от сурово мляко без сол. После идват орехите и семената, които могат да се ядат в натурален вид (сурови и не солени). Извода е, че колкото по-близо до своето естествено състояние са продуктите, които ядем, толкова по-високо е тяхното качество. При тези условия се съхраняват всички ферменти, витамини, минерали, аминокиселини, въглеводороди, а също така и “жизнена сила”, която на свой ред помага за възстановяване на здравето.

Тази квалификация на качеството, което приехме при анализа на протеино-съдържащите продукти, се отнася и за въглеводородите (нишестените и захаросъдържащи продукти), мазнините и продуктите, богати на минерали. Качеството на програмата на хранене се повишава, за сметка на изключването на токсичните за организма продукти, като кафе, чай, шоколад, тютюн, сол, пипер.

Какво отношение има качеството на продуктите, относно възстановяването на здравето? Ето какво. Колкото по-високо е качеството на храната, която ядем, толкова по-скоро ще се избавим от болестите, доколкото сме способни правилно да смелим и усвоим тази храна. Към това е необходимо да прибавим и знания за:

  • правилно съчетание на продуктите;
  • правилна последователност при приемането на различни видове продукти (първо най-лесно усвояемата храна, после по-трудно усвояемата и последно най-концентрираната)
  • нужното количество продукти от всеки вид, което трябва да бъде изяждано при всяко хранене
  • правилно време за ядене (когато възниква чувство на глад, а не по разписание).

Да знаем и съблюдаваме всичко това ежедневно в нашия живот е невъзможно. Но изход има – за това са създадени и широко се използват в цял свят биологично активни добавки към храната (БАД). В днешно време с помощта на БАД се грижат за своето здраве над 70% от американците, над 90% от японците, над 60% от европейците и, за съжаление, около 2-3% от българите. Какво ще се случи, ако човек следва тези правила и рязко подобри качеството на храната си? Ще започнат да стават чудесни неща, както с организма, така и с личността ни.

Удивителният разум е присъщ на всяка клетка от нашето тяло и тази мъдрост на организма започва незабавно да действа. Съществува такова правило: когато качеството на храната, постъпваща в нашия организъм става с по-високо качество от тъканите на нашето тяло, организмът ни започва да изхвърля материалите от по-ниско ниво, заменяйки ги с по-съвършени, което позволява да се изградят по-здрави тъкани. Това правило е известно като “План за еволюция в природата”. Организмът ни е много взискателен и винаги се стреми да стане по-съвършен, за да подобри здравето. Той винаги се стреми да произвежда здраве, стига да не му пречим. Само при такова усъвършенстване ние действително ще престанем да се връщаме към стари и да създаваме нови болести. Самостоятелните опити за борба при простуди, трески, порязвания, отоци, рани и т.н. са безкрайна поредица от примери за това как нашето тяло винаги се стреми към здравето, независимо от това какво предприемаме.

Какви симптоми се наблюдават, когато за първи път започнем да подобряваме качеството си на хранене, когато за първи път започнем да изключваме продуктите с ниско качество и ги заменим с по-живи и по-натурални?

Когато внезапно спрем използването на токсични стимулатори, като кафе, чай, шоколад или какао, обикновено се появява главоболие и намаляване на силите. Това се получава, тъй като организмът изхвърля токсини, наричани кофеин и теобромин, които излизат от тъканите и се транспортират чрез кръвоносната система в разстояние на много жизнени цикъла на организма. Преди токсините да достигнат мястото, където ще бъдат окончателно унищожени, те през цялото време ще оказват раздразнително действие, предизвиквайки главоболие. Намаляването на силите произлиза от по-ниската активност на сърцето – остатъчен ефект, настъпващ в следствие стимулирането на сърдечната дейност, при приемането на определени отравящи вещества, наричани стимулатори. Учестеното сърцебиене (пулс) дава усещането за подем, а забавеното – чувство на депресия. Обикновено в разстояние на три дни, тези симптоми изчезват, а след това се чувстваме значително по-бодри, благодарение на това, че нашите сили се възстановяват.

За храната с ниско качество са нужни повече усилия за приготвянето й. Подправки, сол и други съставки, които добавяме, за да я направим по-пикантна, отколкото по-натуралните, по-малко обработени продукти. Животинските продукти, като месо, птици, риба и т.н. се явяват по-възбуждащи, отколкото сиренето, орехите и плодовите протеини. Следователно, когато се откажем от животинските продукти, се понижава сърдечната активност. Това е допълнителен ефект, който се приема от мозъка, като релаксация или намаляване на енергията. Това начално намаляване на силите продължава около десет дни или малко повече. След това състоянието се подобрява, започва прилив на енергия и се намалява стреса.
Сега да се върнем към симптомите, които се появяват в процеса на пренастройване на организма.

Човекът, който в течение на три до седем дена се е придържал към по-правилна диета, а след това е прекъснал, може да каже: “О! Аз се чувствах по-добре, когато се хранех по старому. Новата диета ме направи по-слаб”. Той греши, тъй като не е дал възможност на организма си да се пренастрои и да приключи първата фаза – възстановяването. Ако беше изчакал още малко, то щеше да се чувства много по-добре, отколкото преди. По време на тази начална фаза, продължаваща до десет дни, в много редки случаи до няколко седмици, жизнените сили, които обикновено се намират в периферията или във външните части на организма, като мускули, кожа, започват да проникват във вътрешните органи и пристъпват към реконструкции.

Такова прехвърляне на всички сили към вътрешните органи и области, създава чувството за намаляване на енергията в мускулите, което се интерпретира от мозъка като някаква слабост. Това просто е преориентиране на силите към по-важните вътрешни части. Тук просто е важно човек да намали разхода на енергия, повече да почива и да спи. Това е критичен момент и, ако човек посегне към стимулатори от какъвто и да е вид, ще наруши и разстрои възстановителния план на организма. Много е важно да имате търпение и вяра, малко да изчакате и след известно време ще почувствате сила, каквато никога не сте усещали преди началото на програмата. Успехът във връщането или подобряването на здравето зависи от правилното разбиране на тази точка. Трябва да се осъзнае, че организмът използва основната си енергия за по-важната вътрешна работа и не я изразходва за външна работа, включително и за мускулни движения. Бъдете мъдри – приемете го като даденост и се отпуснете.

В началото може да има главоболие, може да възникне чувство за топлина или простуда, кожата може да се обрине, може по някое време червата да работят по-вяло или обратно – диария, може да се появи чувство на умора или слабост, неразположеност, депресия, често уриниране и т.н. и т.н. Повечето хора смятат, че тези реакции са търпими и проявяват самообладание, тъй като подобренията, които са станали и които стават са все по-очевидни с всеки изминал ден. И това действа вдъхновяващо. Това представлява изчистването.

Човек, който в този момент спре да употребява биологично активни добавки, е обречен, тъй като не дава на организма си никакви шансове за възстановяване на здравето. Не е чудно, че тези хора дълго ги мъчат различни хронични заболявания, приемат много таблетки и страдат от влошено здраве.

Като лекар, мога да препоръчам повече почивка и сън, много са полезни водните процедури и банята – това води до намаляване на гореизброените симптоми. Симптомите ще се сменят в зависимост от материалите, които се изхвърлят; състоянието на органите, участващи в процеса на изхвърляне; количеството енергия с което разполагате. Колкото повече почивате и спите, толкова по-слаби ще бъдат и ще преминат по-бързо. Въобще не е лошо, че при Вас се появяват симптоми на преустройване на организма.

Дълбоко вникнете в това, че всеки организъм става толкова по-млад и по-здрав всеки ден, колкото от по-голямо количество шлаки се отървете, които шлаки през цялото време са Ви носили болести, болка и страдания, които са били много по-големи. Тези, при които най-силно са се проявявали симптомите реакции и който ги е издържал до пълното им из-лекуване, по този начин са избегнали много сериозни болести, които биха се развили с времето, ако не обръщаме внимание на навиците си в храненето. Не чакайте, за да отидете по-нагоре по скалата на качеството, т.е. подобрявайки своята диета, Вие ще се чувствате по-добре от ден на ден, докато не постигнете съвършенство. Работата на организма е циклична по природа и здравето се развива на серии постоянно намаляващи цикли. При по-нататъшен прием на биологично активни добавки не бива да очакваме постоянно подобряване на самочувствието от рода на “все по-хубаво и по-хубаво”. Организмът ни е цикличен по природа и здравето се развива като серия от постоянно намаляващи цикли. Например, започвате да използвате БАД и засега се чувствате много по-добре. Но след някое време се появява симптом: може в течение на дни да Ви се повръща и да имате разстройство с отвратителна миризма. Но след един ден ще се почувствате по-добре, а след известно време всичко отново ще бъде прекрасно. След това ако внезапно се простудите и почувствате, че Ви тресе, че губите апетит, след 2-3 дена (при положение че не приемате таблетки или нещо такова) вие внезапно ще се оправите и ще се почувствате толкова добре, колкото не сте били много години.

Да предположим, че ще се чувствате така около два месеца и после се появи сърбеж или обрив. Не предприемайте нищо срещу това. Обривите ще почервенеят, ще се усилят и така ще бъде около десет дена. И изведнъж внезапно ще изчезнат. Веднага след това ще откриете, че Вашият хепатит е изчезнал, а силата Ви е станала повече отколкото преди. След този обрив са изчезнали натрупванията от храна в стомаха, които са предизвикали хепатита.

И така през цялото време: всяка реакция ще бъде по-слаба от предишната, тъй като организмът става все по-чист. Циклите ще бъдат все по-кратки, като продължителност и след тях ще следват много по-дълги периоди на изключително самочувствие и това ще продължава дотогава, докато Вашето здраве не стигне високо ниво. Регулира се работата на имунната система, изчистват се червата и черния дроб, нормализира се кръвното, намаляват и изчезват възпаленията, изчиства се холестеринът от кръвоносните съдове, кожата, косата и ноктите придобиват здрав вид, престават бодежите в сърцето, подобряват се паметта, зрението и слуха, често размера на туморите се намалява и те изчезват. При употреба на пълния комплекс от БАД, този процес отнема около 6-9 месеца, след което Вие ставате относително свободни от болести и ще се изпълвате с все по-увеличаваща се радост. При частично използване на комплекса този процес се удължава във времето.

Пълноценният живот и чувството за щастие идват от изключителното самочувствие. Вашите мисли се освобождават, чувствата стават ясни и дълбоки и Вие ще пеете от радост. Ще започнете да обичате света, Вселената и всичко в нея. Това естествено състояние на ума – щастие, радост и пребиваването ни в света с цялата Вселена може да бъде постигнато, ако следваме закона на Космоса. Първите закони, които сте длъжни да усвоите, са законите на природата. Ние сме длъжни да се научим да ядем чисти и естествени продукти, приготвени и комбинирани по подходящ начин, а нашият организъм на свой ред, изхвърля всичко вредно, което сме натрупали по-рано. Никъде принципът за опрощаване на греховете не е толкова очевиден, както в гореописаните ситуации… Ние бъркаме против самите себе си, употребявайки некачествена храна, отравяйки организма с пушене, алкохол, нитрати и т.н. И в замяна получаваме това, което заслужаваме: камъни, рак, инфаркти и други болести … И когато живота изпълнен с болести ни омръзне, ние започваме покаяние. Започваме да се отнасяме към себе си подобаващо, преди всичко, хранейки се с помощта на БАД. И за всички предишни прегрешения спрямо нас получаваме “опрощаване на греховете”, които усещаме на свой гръб чрез гореописаните симптоми.

Пълноценният живот и усещането за щастие произлизат от абсолютно забележителното самочувствие. Вашите мисли се освобождават от негативите (“Здрав дух – в здраво тяло”). Ще пеете от радост. Това естествено състояние на ума – щастие и радост, е в хармония с цялата вселена. Пътя към това преминава през естественото оздравяване на организма с помощта на биологично активни добавки, чрез изчистване на организма, чрез благородната цел да помогнеш на другите хора.

Нека започнем да въвеждаме навици до тогава, докато нашият организъм не бъде приведен в прекрасно работно състояние!

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button