Хранене

6 Суперхрани, с които топите мазнини!

Кокосов Оцет

Кокосовият оцет се използва предимно в Югоизточна Азия. Той е краен продукт, получен от естествения процес на ферментация на смолата, намираща се под кората на върха на палмата, точно под нейните цветове и младите кокосови орехи.

Кокосовият оцет е с ниско съдържание на калории и въглехидрати, което означава, че има нисък гликемичен индекс. Високо съдържание на калий, този оцет пък от своя страна може да ви помогне да обработвате захарите по-бързо.

Най-добрата част е вкусът, прясната смола притежава бял цвят, приятна лека сладост и почти неутрално pH. Самата течност е изключително богата на хранителни вещества – минерали, аминокиселини и витамини. Може да се използва и за детоксикация, като се смесва с топла вода и се пие сутрин!

Канела

Канелата е чудесно средство за повишаване на вашия метаболизъм. По-бърз метаболизъм означава по-малко мазнини. Тази подправка е също голям помощник и за намаляване на нивата на кръвната захар и е на второ място по съдържание на антиоксиданти.

Тя помага и за балансирането на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. В резултат на това тялото произвежда по-малко инсулин.

Келп

Келп са кафяви морски водорасли. Богат на минерали и хранителни вещества, водорасли ускорява метаболизма, като помага за отслабване.

Самото растение е богат източник на минерали – калий, натрий, калций, магнезий, желязо и др. Съдържа също витамин В6, рибофлавин (витамин В2) и диетични фибри. Келп е най-търсен заради високото съдържание на йод, който, от своя страна, е важен елемент за успешната и ефективна работа на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза контролира производството на енергия в тялото. Увеличава нивата на метаболизма, което води до разграждането на излишните мазнини в организма. Това е и причината, поради която келп се препоръчва на хора с лош метаболизъм или наднормено тегло.

Мляко от куркума

Куркумата стимулира жлъчния мехур, за да произведе жлъчни киселини. Жлъчни киселини ви помогнат да се разгради храната. Куркума помага да не се подува корема.

Изключително ефективна е при болки в ставите, като помага за бързото възстановяване здравината, гъвкавостта на сухожилия, връзки, стави.

Сок от нар

Богат на фибри, калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, а по количеството на калий многократно превъзхожда други плодови сокове. Благодарение на този богат минерален състав, той стимулира кръвообращението, намаля холестерола и регулира водно-солевия обмен.

В една чаша сок от нар се съдържа около 40% от необходимата за организма дневна доза витамин С.

30 мл сок от нар съдържа три пъти повече антиоксиданти от 30 мл зелен чай или червено вино.

Сокът от нар има диуретично, противовъзпалително, антисептично и обезболяващо действие…… мислим да спрем до тук, въпреки, че има какво още да се напише за сока от нар.

Пелин чай

В стръковете на белия пелин се съдържа около 2% етерично масло. Основните компоненти на това масло са кетонът туйон и алкохолът туйол, които са кислородни производни на бицикличните терпени. Другите съставки на етеричното мало са азуленов сесквитерпен хамазуленоген, моноцикличен терпен феландрен и бицикличен гееквитерпен кадинен.

Пелинът е чудесен за детоксикация на тялото ви. Той ускорява метаболизма и храносмилането, което означава, тялото ви ще се освободи от токсините много по-бързо.

Горчивите вещества в растението имат тонизиращо действие върху мускулатурата, спомагат за увеличаване на храносмилателните сокове, като така подобрява процеса на храносмилане. Съставките на етеричното масло възбуждат нервната система и премахват спазмите на гладкомускулните органи.

Важно е да се отбележи обаче, че приема на тази билка не бива да надвишава повече от 4 седмици.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж също
Close
Back to top button