Хранене

Вода от бутилка или от чешмата?

Консумацията на бутилирана вода нараства с всеки изминал ден въпреки, че излиза много по-скъпа отколкото тази от чешмата. Коя е по-добра за един спортист?

Вода от чешмата:

В страните от Европейския съюз, каквато е и България, питейната вода се обработва по специфичен и здравословен за населението начин, с което се гарантира нейната безопасност. Когато пътуваш обаче в страни от Африка или развиващите се от Латинска Америка е от особено значение да консумираш винаги бутилирана вода и то от марка, към която твоята храносмилателна система вече е привикнала. Друг е въпросът, че във всяка различна точка от географията на планетата Земя, водата има различен вкус, дължащ се на различните неорганични соли, които съдържа. И на някои места – въпреки че е питейна – нейният вкус е толкова неприятен, че се налага купуването на бутилирана.

Бутилирана вода:

Информира за своите качества и микросъставки на етикета, което е от особено значение за страдащите от бъбречни заболявания, високо кръвно налягане или малки деца. Но не съществува ни един пример, който да ни покаже, че нейната концентрация е идеалната.Повече от 50% от бутилирана вода, предлагаща се на пазара не е изворна, а такава от чешмата с подобрения. В противес на общественото мнение е и фактът, че някои субстанции са доста по-трудни за контролиране в бутилка отколкото в тръбите.

Това се дължи на периода на съхранение, който имат тези организми – доста дълъг – и на високата температура, която им е необходима, увеличавайки по този начин токсичните концентрации на микроорганизми (които в малки количества не са вредни за здравето). Най-лошото на бутилираната вода е начина по който се транспортира и ненужната енергия, употребяваща се за производството на пластмасови бутилки, които в повечето случаи – не се рециклират.

Присъда

Ако имаш добро здраве и водата от твоя регион има приятен вкус, няма мотив да не пиеш вода от чешмата – една доста икономична и екологична алтернатива. Друг е въпросът ако си болен от нещо, което те задължава да познаваш съставките й или пък пътуваш често в непознати места, за които не си сигурен как ще ти се отрази питейната вода. В тези два случая е препоръчително да си купуваш бутилирана вода във възможно най-голяма опаковка и винаги годна за рециклиране.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button