Хранене

Всичко, което трябва да знаете за нередовното хранене, според експерти

Един колега ви казва по време на обяд, че е спрял да яде въглехидрати.

Братовчед ви млъква на масата за вечеря, за да регистрира храната си в приложение за отслабване.

И вашият най-добър приятел изпраща текстово съобщение в груповия чат, че отива на фитнес, за да „спечели“ късната закуска, за която ще се срещнете по-късно.

Сценарии като тези са се нормализирали, но всички те са поведения, които все по-голям брой здравни специалисти смятат за признаци на неправилно хранене.

За мнозина е трудно да разберат кога навиците – особено тези, които диетичната култура е определила като „здравословни“ – попадат в тази категория.

Това е особено вярно за хора, които не отговарят на стереотипите около хранителните разстройства, като цветнокожи, мъже и хора с по-високо телесно тегло.

Но независимо дали изпитвате разстройство на храненето, занимавате се с хранително разстройство с пълен праг или просто се надявате да подобрите връзката си с храната, ресурсите и подкрепата са в изобилие – без значение кой или къде се намирате.

нередовно хранене

Какво представлява разстройството на храненето?

Терминът „нарушено хранене“ се отнася до поведение, свързано с храна и диета, което не отговаря на диагностичните критерии за признати хранителни разстройства (ЕД), но все пак може да повлияе отрицателно на физическото, психическото или емоционалното здраве на някого.

Челси Леви, MS, RD, CDN, е съветник по интуитивно хранене и диетолог, включващ теглото, в Ню Йорк, който работи с хора, възстановяващи се от неправилно хранене и ЕД. Тя каза на Healthline, че нарушеното хранене и ЕД с пълен праг попадат в спектър.

„От едната страна е здравословното хранене или просто редовното старо хранене, а от другата страна крайното или нездравословно поведение би било хранително разстройство“, каза тя. „Неправилното хранене би било някъде по средата.“

Нарушените хранителни навици могат да включват:

 • избягване на цели групи храни, определени макронутриенти или храни със специфични текстури или цветове без медицинска причина
 • склонност към преяждане
 • участие в компенсаторни поведения, като например упражнения, за да „компенсирате“ храната, която сте консумирали
 • нарязване на храна на малки парчета, забавяне на темпото на хранене или по друг начин опит да се подмамите да се почувствате по-сити от по-малко храна
 • гладуване за отслабване
 • чувство на вина, отвращение или безпокойство преди или след хранене
 • спазване на строги хранителни правила
 • умишлено пропускане на хранене или ограничаване на приема на храна – включително пропускане на хранене преди или след като сте консумирали обилно хранене, храна, която смятате за нездравословна, или алкохол
 • избирате да ядете само храни, които смятате за „чисти“ или здравословни
 • участие в модни диети за отслабване
 • ангажиране в прочистващи поведения, като използване на лаксативи или каране на повръщане, за да контролирате теглото си
 • проследяване на храна или калории до степен на загриженост
 • често се претегляте или правите измервания на тялото

Въпреки че неправилното хранене не се счита само за хранително разстройство, хората, които се хранят неправилно, са изложени на висок риск от развитие на ЕД с течение на времето.

И дори когато неправилното хранене не води до клинична ЕД, то е свързано с дългосрочни психични и физически здравословни проблеми, като психологически дистрес и по-лошо цялостно здраве.

Какво ще кажете за модните диети?

Много модни диети насърчават хранителни навици, които се считат за нарушени – до такава степен, че някои професионалисти предполагат, че спазването на всяка диета за отслабване е признак на нарушено хранене.

Чакай, какво е модна диета?

Модната диета обикновено е драстична промяна в моделите на хранене, предназначена да доведе до загуба на тегло. Тези диети обикновено бързо стават популярни и могат да бъдат популяризирани от влиятелни лица или одобрени в медиите.

Модните диети често включват гладуване, изрязване на цели групи храни без медицинска необходимост, ядене само на една храна, ограничаване на калориите или ядене на нехранителни продукти в опит да отслабнете.

Някои примери за популярни модни диети са кетогенната (кето) диета, Whole30, диетата на Аткинс, „палеолитната“ (палео) диета, диети без глутен, периодично гладуване и прочиствания.

Имайте предвид, че някои диети, като кето и без глутен, са полезни или дори медицински необходими за хора с определени здравословни проблеми, а хората с алергии може да се наложи да избягват определени храни или групи храни.

Ребека Ейър, MA, LMHC, е терапевт за хранителни разстройства и главен изпълнителен директор на Project HEAL, организация с нестопанска цел, която предлага директни услуги, за да помогне на хората да преодолеят системни и финансови пречки за достъп до лечение на хранителни разстройства.

За нея умишлените усилия за отслабване са по своята същност нарушени.

„Диетата удвоява риска от хранително разстройство и мисля, че това наистина означава, че неправилното хранене удвоява риска от хранително разстройство“, каза тя пред Healthline. „Наистина е опасно да си играете с това, особено като имате предвид колко рядко диетата води до желаните резултати.“

Тя посочи изследванията, които сочат, че повечето хора възстановяват повече от 50% от теглото, което губят в рамките на 2 години след започване на диета.

Това възстановяване на теглото може да доведе до цикличност на теглото – модел на диета за отслабване, връщане на тегло и опит да го свалите отново чрез диета.

Леви каза, че телата ни имат зададено тегло, което до голяма степен се определя от генетиката. Диетата принуждава тялото да се отдалечи от зададената му точка и след като диетата приключи, тялото ще направи каквото може, за да се върне към зададената точка, като например забавяне на метаболизма и увеличаване на апетита.

„ВСЯКАКВИ ВИД МОДНИ ДИЕТИ Е ВРЕДЕН. В КАКВА СТЕПЕН Е ИНДИВИДУАЛНО… МОЖЕ БИ НЯКОЙ ДА СЕ ПОДЛОЖИ НА ДИЕТИ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ И В КРАЯ ДА ВОДИ ДЪЛЪГ И ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ. ТОВА Е АБСОЛЮТНО ВЪЗМОЖНО. ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТЕ НЕ НАНЕСЯХА НИКАКВА ВРЕДА НА ТЯЛОТО СИ — И ДРУГ ИНДИВИД МОЖЕ ДА ЗАВЪРШИ С ХРАНИТЕЛНО РАЗСТРОЙСТВО.“

Разстроено хранене срещу хранителни разстройства: Каква е разликата?

Има осем категории на пълен праг при хранене и хранителни разстройства:

 • анорексия нервоза
 • булимия невроза
 • преяждане
 • разстройство на избягване/ограничаване на приема на храна
 • преживяване
 • други уточнени разстройства на храненето (OSFED), което включва разстройство на преяждането, синдром на нощно хранене, атипична анорексия нервоза, подпрагова булимия нервоза и разстройство на преяждане и орторексия
 • неуточнени разстройства на храненето (UFED)

Разстроеното хранене включва същите поведения като ЕД с пълен праг и може да доведе до тяхното развитие, така че може да бъде предизвикателство да се определи къде пада границата между двете. Това е отчасти защото „линията“ може да варира от човек на човек.

Като цяло разликата се свежда до честотата и тежестта на нарушените навици. Хранителните разстройства се считат за по-тежки и човек, който има хранително разстройство, ще се ангажира с нарушени навици по-често с по-голямо въздействие върху здравето си.

„Тези поведения отдалечават ли ви от работата, от социализацията, от училище и образование, или не? И тези поведения могат да изглеждат идентични, но колко често се случват и как ви влияят психологически, а също и ежедневно във вашето функциониране, вероятно са най-големите фактори за разграничаване между нередовното хранене и хранителните разстройства“, каза Леви.

Разликата между ЕД и нарушено хранене: Има ли значение?

Разстроените хранителни навици и клиничните ЕД са свързани с по-лошо психическо и физическо здраве, така че може да изглежда, че разграничаването между двете не е най-важното.

От една страна, това е вярно: Всеки, който иска да подобри връзката си с храната, трябва да се чувства упълномощен да го направи, независимо дали има или не пълен праг на ЕД.

Но според Леви, тъй като диагнозите на ЕД обикновено се прилагат, когато човек вече е започнал да изпитва лоши резултати от физическото здраве, „за вашата безопасност е важно да знаете дали имате диагностицирано хранително разстройство, което е остро поради тежестта му“.

Неправилното хранене засяга всички полове, раси, телесни размери и нива на доходи

Ейър го каза просто: „Според мен повечето хора имат нарушена връзка с храната.“

Нарушеното хранене и хранителните разстройства могат да засегнат всеки, независимо от неговата самоличност или опит, въпреки че някои групи може да са изложени на по-висок риск от други.

Докато погрешните схващания предполагат, че хората с най-висок риск от хранителни разстройства са слаби, бели, цисполови, заможни жени и момичета, реалността е съвсем различна:

 • Хората с по-високо телесно тегло са по-склонни да проявяват нарушено хранително поведение. Всъщност Ейр каза, че само 6% от хората с хранителни разстройства са с поднормено тегло от медицинска гледна точка.
 • Липсват изследвания върху ЕД и нередовното хранене в Цветните общности. Проучванията обаче сочат, че цветнокожите хора са също толкова склонни, колкото и белите хора, да участват в неправилно хранене, докато защитниците и други проучвания казват, че цветнокожите може да са дори по-склонни.
 • Юношите от сексуалните малцинства — тези, които са лесбийки, гейове, бисексуални, пансексуални или други нехетеросексуални идентичности — са по-склонни да участват в неправилно хранене, отколкото хетеросексуалните юноши.

Неправилното хранене е широко разпространено – но защо?

Повечето хранителни разстройства и случаи на неправилно хранене се коренят в опасенията за образа на тялото, които често са повлияни от фобията към мазнини. Дебелофобията – страхът или омразата към мазнините – прониква в ежедневието, от кухненската маса до лекарския кабинет.

Индустрията за отслабване, медиите и влиятелните личности насърчават поведението и продуктите, предназначени да поддържат ниско тегло и малка талия, въпреки доказателствата, които все повече показват, че диетите за отслабване причиняват повече вреда, отколкото полза за много хора

Нормализирането и празнуването на тези поведения е една от причините за нередовното хранене. Казано просто, трудно е да се забележи.

Медицинските специалисти в Съединените щати и Обединеното кралство получават малко обучение за ЕД и често са тези, които предписват загуба на тегло на пациентите. Има особено оскъдно образование за ЕД при възрастни, мъже, цветнокожи хора и LGBTQIA+ хора.

Плюс това, дали дадено поведение става разстроено, може да зависи от контекста.

Поправяне на нарушена връзка с храната

Независимо дали смятате, че връзката ви с храната може да е нарушена, може да отговаря на критериите за ЕД или просто е нещо, което бихте искали да подобрите, подкрепата е налична – и вие заслужавате достъп до грижи.

Помислете да говорите с лекар, информиран за хранителни разстройства, лицензиран терапевт който не е диетолог, или друг здравен специалист.

Те могат да ви помогнат да говорите за чувствата си относно храната, тялото и теглото си и да ви насочат към преформулиране на всякакви вярвания, които могат да провокират неправилно хранене.

Леви препоръчва хората, които заемат маргинализирани идентичности, да работят с професионалисти, които имат общи преживявания с тях или могат да демонстрират съюзничество.

Това е така, защото културно компетентните медицински грижи, включително в областта на храненето, помагат за насърчаване на доверието и увеличават вероятността лицето, което търси грижи, да получи реалистични препоръки, които отговарят на начина му на живот.

Заключение

Фразата „неправилно хранене“ става все по-често срещана, но може да е трудно да се определи дали вашите навици могат да попаднат в тази категория.

Като цяло, нарушеното хранене включва поведение, свързано с храна или диета, което е в съответствие с патологията на хранително разстройство, но не се счита за достатъчно тежко или често, за да отговаря на изискванията за диагноза ЕД.

Но не е необходимо вашето ежедневно функциониране да бъде сериозно компрометирано, за да заслужите подкрепа.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button