Хранене

Защо хората обичат шоколад

  • Изследователите казват, че разбират по-добре защо хората обичат шоколад.
  • Една от причините, казват те, е начинът, по който външният слой мазнина в шоколада се топи в устата.
  • Те казват, че техните открития могат да им помогнат да разработят нови видове шоколад, които съдържат по-малко мазнини.
  • Експертите казват, че черният шоколад е по-здравословен избор, но хората все пак трябва да внимават колко от него ядат.

Пригответе се за ново поколение по-здравословни, луксозни шоколадови бонбони.

Изследователи от университета в Лийдс в Англия казват, че са разбили кода на това, което прави шоколада толкова неустоим за толкова много хора.

Те са докладвали своите открития в ново проучване, публикувано в ACS Applied Materials and Interfaces.

Изследователите казват, че голяма част от желанието се свежда до това как шоколадът има тенденция да се топи в устата ни.

Те стигнаха до това заключение, след като изследваха всяка механична стъпка в процеса на ядене на шоколад.

Защо шоколадът може да бъде толкова удовлетворяващ за ядене

Резултатите от тяхното проучване показват, че хората обичат шоколада най-вече заради усещането и текстурата на съдържанието на мазнини в най-външните му слоеве, които се разграждат в устата ни, докато дъвчем.

Следователно удовлетворението, което получаваме от яденето на шоколад, идва най-вече от начина, по който нашият език и слюнчените жлези или слюнката взаимодействат със съдържанието на мазнини в шоколада.

Изследователите също заключават, че съдържанието на мазнини по-дълбоко в шоколада играе доста ограничена роля и може да бъде намалено, без да оказва влияние върху усещането или усещането от шоколада.

Казано по-просто, съдържанието на мазнини в шоколада, което първо докосва вкусовите ни рецептори, има много по-голямо значение за цялостното ни удовлетворение от съдържанието на мазнини в най-вътрешните слоеве.

Нов вид шоколад

От това авторите на изследването сега работят върху нова линия премиум шоколади, които концентрират съдържанието на мазнини в най-външния слой и го намаляват от останалата част от шоколада.

Тестовете са проведени с помощта на луксозна марка твърд тъмен шоколад върху изкуствена 3D повърхност, подобна на език, проектирана в университета в Лийдс.

„С разбирането на физическите механизми, които се случват, докато хората ядат шоколад, ние вярваме, че може да се разработи следващо поколение шоколад, което предлага усещането и усещането за шоколад с високо съдържание на мазнини, но е по-здравословен избор“, каза Сиаваш Солтанахмади, д-р, автор на изследване и изследовател в Училището по хранителни науки и хранене в Лийдс, в изявление за пресата.

„Ние вярваме, че тъмният шоколад може да бъде произведен в градиентно-слоеста архитектура с мазнина, покриваща повърхността на шоколадовите бонбони и частици, за да предложи търсеното самостоятелно изживяване, без да добавя твърде много мазнина в тялото на шоколада“, добави той.

Днешният шоколад: Как да направим по-здравословен избор

Здравословни луксозни шоколади с по-малко мазнини и същата гладка текстура и задоволителен вкус все още не са налични.

Има обаче по-здравословни избори, които можете да направите, когато става въпрос за избор на шоколад днес.

Експертите казват, че можете да започнете, като изберете варианти с по-тъмен шоколад пред млечен шоколад или шоколадови изделия в стил бонбони.

„Ползите от шоколада наистина са свързани с какаовите зърна и съдържащите се в тях флавоноиди“, каза Кристин Къркпатрик, MS, RDN, диетолог и автор на „Skinny Liver“, каза пред Healthline.

Флавоноидите са антиоксиданти, които помагат на тялото ви да функционира ефективно. Те също така предпазват от увреждане на клетките.

За да извлечете ползите от естествените флавоноиди, открити в шоколада, Къркпатрик казва да се придържате към избор със 70% или повече съдържание на какао.

Шоколадът в тази категория също има предимството, че е с по-ниско съдържание на захар, добавя Къркпатрик.

„Ето защо черният шоколад (по-висок процент какао спрямо мляко) има най-много ползи“, казва Къркпатрик.

Изборът на правилния шоколад: Cheat sheet

За да направите по-здравословен избор на шоколад, Къркпатрик и Кънингам препоръчват на хората:

  • Изберете черен шоколад пред млечен шоколад
  • Стремете се към 70% какао във вашите шоколадови продукти
  • Изберете опции с по-ниско съдържание на захар, когато е възможно, или използвайте контрол на порциите
  • Избягвайте белия шоколад

„Вариантите с по-малко какао (като млечен шоколад) често имат по-високо съдържание на захар и съдържат малко или никаква полза“, казва Къркпатрик.

И въпреки името си, белият шоколад всъщност не съдържа какао, добавя Кънингам, „и всъщност не е в същата категория като млечния или черния шоколад, така че няма ползи за здравето от консумацията на бял шоколад.“

За хората с диабет тип 2 Кънингам казва, че както всички останали, вие можете да се насладите на шоколад и ще се възползвате повече от черния шоколад, отколкото от другите видове.

„Но хората, живеещи с диабет, ще трябва да внимават за размера на порциите и съдържанието на въглехидрати в шоколада, който ядат, и може да имат по-добри кръвни захари, когато ядат шоколадови продукти в комбинация с протеини, като бадеми, поръсени с какао“, тя бележки.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button