Новинки

Революционно откритие: Учени разкриват потенциален антидот на най-отровната гъба в света

Учени от Австралия и Китай представят потенциална противоотрова за най-отровната гъба в света

Учени от Австралия и Китай са възхитени: Открита е възможна противоотрова за най-отровната гъба в света, съобщава източникът.

Според проведеното проучване, медицинска боя, вече одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, може да има антидотно действие при отравяне със зелена мухоморка – изключително опасна гъба.

Данните, публикувани в сп. „Нейчър камюникейшънс“, подсказват, че тази боя е в състояние да противодейства на токсините, предизвикващи фатални последици при контакт с този вид гъба.

Екипът на изследователите идентифицира основния токсин, наречен аманитин, както и протеина, отговорен за токсичния ефект.

Следващата стъпка бе анализът на широкоизползваната флуоресцентна медицинска боя, известна като индоцианиново зелено, която беше изпитана върху човешки клетки и мишки, изложени на токсина.

Резултатите показаха, че тази боя действително има противоотровно действие при отравяне и може да помогне за оцеляването на животните.

Изследователите от Института за медицински изследвания „Гарван“ в Австралия, Университета на Сидни и китайския университет „Сун Ятсън“ посочиха, че предстоят още изследвания, за да се установи безопасността на боята за употреба при хората.

Напомня се, че отравянето с гъби е основният фактор за смъртните случаи при инциденти от хранително отравяне в цял свят, според източника на проучването.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button