Новинки

Криза с медицинските сестри: Анализ на заплатите в Германия и България

Кризата с медицинските сестри в България: Недостиг, ниски заплати и оттегляне към пенсия

Броят на медицинските сестри в България е критично нисък, като една трета от тях дори се намират в пенсионна възраст. Това съобщават от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, изразявайки тревогата си.

Според данните от последно проучване на „Индекс на болниците“, 80% от анкетираните медицински сестри и акушерки са готови да излязат на протест, информира БТВ.

Близо 70% от анкетираните специалисти по здравни грижи получават заплати в интервала между 800 и 1600 лева на месец.

Голяма част от тях посочват, че в болниците, където работят, не се спазват минималните заплати, заложени в колективния трудов договор.

Маргарита Игнатова предпочита работа в чужбина, като в момента е заета в малък град в Германия. Тя посочва, че не само професионалните условия са по-добри там, но и жизнените.

Сравняващо с България, тя изразява предпочитание към Германия. Вече от 3 години работи в чужбина и сравнява заплатите на медицинските специалисти в двата държави.

В България, според нейния опит, медицинските сестри получават около 800 лева, при грижа за 34 пациента на смяна. В Германия, според региона, заплатите варират, като в случая й са около 3500 евро бруто.

Повече от половината от анкетираните медицински сестри в България посочват, че поради кадровия дефицит нямат достатъчно време за пациентите си. 33% от тях се грижат за повече от 20 пациента на смяна, а почти половината от тях посочват, че се грижат дори за повече от 30 души.

Ниското заплащане и неблагоприятните условия на труд са част от причините, поради които около 1000 медицински сестри, акушерки и лаборантки напускат страната и търсят по-добра реализация в чужбина.

В резултат на това, броят на медицинските сестри в България се е намалил двойно през последните 20 години, а средната им възраст е 53 години.

Маргарита обяснява, че в Германия всяка медицинска сестра има помощник, който се грижи за около 8 пациента на смяна.

Тя няма намерение да се връща скоро в България, тъй като желае детето й да има добър живот.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button