Новинки

Всяка година хиляда медицински сестри напускат здравната система нашата

Средно годишно около 1000 медицински сестри напускат нашата здравна система по различни причини, според нови данни.

В момента има 24 281 активни медицински сестри в България, от които една трета са над 65-годишна възраст, съобщи Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, пред Българското национално радио (БНР).

Тя подчерта, че проблемът е изключително сериозен и настъпило е време да се намерят решения, за да се запази медицинският персонал.

Днес ще бъде представено изследване относно кадровия дефицит в здравната система, което е базирано на анкетни данни от професионалисти в областта на здравните грижи.

Изводите от изследването са тревожни, според Василева, като съобщи и за това на Bulgaria ON AIR.

Според нея, колегите изразяват голямо натоварване, липсва адекватно отношение към тях, професията им е недооценена, а въпросът за възнаграждението на труда отново се вдига.

Натоварването е огромно, особено при пандемията от COVID-19. В сравнение с западните държави, по-малко медицински сестри напускат системата в България.

Много от тях страдат от синдрома на изгарянето и често работят на две или дори на три места, сподели тя.

Милка Василева направи и сравнение между миналото и настоящето в българската здравна система.

Предишните данни показват, че имахме 168 болници и 53 000 медицински сестри, докато в момента имаме 368 лечебни заведения и 24 000 медицински сестри.

Това дава представа за броя на работните места, на които работят колегите и за състоянието на здравеопазването в страната.

Според Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, стартовата заплата на медицинските сестри трябва да бъде равна на тройната минимална заплата в страната.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button