Новинки

Младежи пренебрегват високото кръвно налягане, засегнати са голям брой българи от хипертонията

Българската лига по хипертония забелязва липсата на информираност и неправилното измерване на кръвното налягане като главни причини за нарастващата тенденция, при която много хора с артериална хипертония не се лекуват.

През последните три години в рамките на скрининговата кампания на организацията са проведени изследвания на над 10 000 души. Тази кампания се извършва през месец май и през тази година включва и скрининг за предсърдно мъждене, което е най-често срещаната форма на сърдечна аритмия и засяга един от четирима човека на възраст над 40 години.

На различни места по страната са открити пунктове за измерване на кръвното налягане, като днес такива ще бъдат налични пред Военномедицинската академия в София, пред общината в Пловдив, пред болница „Света Марина“ във Варна, на пешеходната зона в Плевен и на главната улица в Стара Загора, съобщи Българското национално радио (БНР).

В рамките на кампанията хората ще бъдат информирани за рисковете, свързани с хипертонията, ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, както и информация за нормалните стойности на кръвното налягане и как да разпознаят неговото повишение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button