Новинки

Според ново изследване: Разкрити са свежи доказателства за свързаността между затлъстяването и развитието на рак в стомашно-чревния тракт

Нови доказателства откриват връзка между затлъстяването и рака на стомашно-чревния тракт, според последно проучване, цитирано от ЮПИ и БТА.

Това изследване допълва предишните доказателства, които вече свързваха наднорменото тегло и натрупването на килограми във възрастна възраст с увеличения риск от развитие на рак в дебелото черво и други форми на рак в стомашно-чревния тракт (СЧТ).

Холи Луманс-Кроп, епидемиолог в Центъра за комплексни изследвания на рака при Държавния университет в Охайо, Кълъмбъс, каза:

„В епоха, когато затлъстяването става все по-преобладаващо в световен мащаб, а 70% от населението само в САЩ има наднормено тегло или е затлъстяло, разбирането на връзката между затлъстяването и дългосрочния риск от заболявания като рак е от жизненоважно значение за подобряване на общественото здраве.“

Тя допълни, че

„проучването ни показва, че наднорменото тегло или затлъстяването през различни етапи на живота могат да увеличат риска от рак в стомашно-чревния тракт при по-късна възраст“.

Изследването установи, че индексът на телесната маса (ИТМ), който достига нива на наднормено тегло или затлъстяване през ранна, средна и по-късна възраст, повишава риска от рак в стомашно-чревния тракт. Честото приемане на аспирин не променя този повишен риск при хора с наднормено тегло или затлъстяване, показва проучването.

Според данните на Националния институт по рак в САЩ, затлъстяването и наднорменото тегло са свързани с поне 13 вида рак.

За целите на това ново проучване, учените използваха предварително събрани данни от над 131 000 пациента, включени в многоцентровото проучване за скрининг на рак на простатата, белия дроб, дебелото черво и яйчниците между 1993 и 2001 година.

Участниците бяха възрастни между 55 и 74 години по време на включването в проучването.

Изследователите отбелязаха, че мастните клетки могат да предизвикат възпалителна реакция и да допринесат за дисфункцията на имунните клетки, което в своя ред може да доведе до сърдечносъдови заболявания като инсулт, метаболитни състояния като диабет тип 2 и някои видове рак.

Учените дефинираха 20-годишна възраст като ранна зряла възраст, 50 години като средна възраст и 55 години или повече като по-късна зряла възраст.

Те също така отбелязаха честотата на прием на аспирин или аспиринови продукти от участниците.

Това проучване, публикувано онлайн в списание „Джърнъл ъв американ медикъл асошиейшън“, следи участниците в продължение на 13 години или до 31 декември 2009 година, в зависимост от това, кое от двете настъпи по-рано.

Холи Луманс-Кроп каза: „Смятаме, че резултатите от това проучване подчертават необходимостта от по-добро разбиране на основните механизми на средствата за предотвратяване на рака, както и на това кой може да има полза или не от тяхната употреба. Прецизната превенция все още е сравнително нова област, но представлява вълнуващ път за изследване на раковата профилактика.“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button