Тренивроки

Алкохол и тренировка – съвместимо ли е?

Ключът при алкохолна консумация е основно в дозировката, твърди във все още неиздадената си книга „Фитнес“ доцент Юлиан Карабиберов – доктор, преподавател в Национална Спортна Академия и директор на Колеж по спорт „Био Фит“ . Алкохолът влияе неблагоприятно най-вече върху върху метаболизма на организма, понижавайки нивото на гликогена в мускулите. Не е за пренебрегване и неговото диуретично действие, което може да доведе до неприятна в процеса на тренировки дехидратация. Доцент Карабиберов обобщава следното: ако предната вечер „добре“ сте се почерпили, на следващия ден е повече от сигурно, че ще срещнете затруднения в тренировките си. Ние пък публикувахме преди време обширна информация за това, че алкохолът е много по-вреден от хероина и „крек“-а. Кокаинът и тютюнът са изравнени по вреда за организма, докато екстазис и LCD са най-малко вредните опиати.

В публикацията си „Алкохол“ доцент Карабиберов пояснава още, че въпреки че алкохолът е висококалоричен /1 ml алкохол освобождава около 7 kCal енергия/, мускулната тъкан не може да го използва като енергоизточник.

В материала не застъпваме крайни позиции по отношение употребата на алкохол. Още в древността е установено, че консумацията му в „умерени количества“ може да повлияе позитивно върху функционалния статус на човека. Някои ефекти от консумирането на алкохол в съответни дози биха могли да се разглеждат и като благоприятни.

Съветът ни е, да подбирате внимателно алкохолните напитки, да сте сигурни в източника на производство и да ги дозирате правилно в подходящото време.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button