Тренивроки

Анаболни стероиди – какво трябва да знаем!

Темата с използването на анаболните стероиди в силовите спортове е безкрайна. И вероятно винаги ще бъде така. Стероидите винаги предизвикват оживени дискусии, спорове, обвинения, оправдания, възхищения, дори дразнения и омраза.

Може би сте един от онези хора, които с години работят здраво, за да изградят тялото, за което винаги са мечтали. Тренирате здраво и редовно, храните се правилно, вземате онези добавки, които ще ви помогнат да се възстановите бързо и ефективно. Гордеете се с постигнатото, защото помните всички малки стъпки, които са ви довели до тук. Знаете и какви са онези преди вас, които все още искате да постигнете. Всичко това сте изградили със здрави тренировки, постоянство и пот на челото и никога дори не сте си и помисляли да използвате стероиди.

А може би сте един от онези хора, които също с години работят здраво, за да изградят тялото, за което винаги са мечтали. Тренирате здраво и редовно, храните се правилно, вземате онези добавки, които ще ви помогнат да се възстановите бързо и ефективно. Стероидите са онази стъпка, която ще Ви помогне да надградите себе си, да надхвърлите обикновеното и с много труд и усилия да имате онова, което винаги сте искали.

ActivSport потърси различни гледни точки и отговорите на едни от най-често дискутираните въпроси, които винаги разпалват страстите и не оставят никого безразличен. Мамят ли всъщност използващите стероиди? Защо признанието за употребата им е табу? Наистина ли натуралните атлети мразят използващите стероиди и защо? С какво толкова дразнят избралите да добавят анаболите към своите режими и как се справят с целия хейт, който често се излива върху тях?

Темата със стероидите предизвиква изказването на толкова много мнения – вероятно колкото са и хората, които се интересуват от нея. Безброй много. Ако трябва да направим едно грубо първо разделение – мненията са две основни, всяко от които крие в себе си доста крайни гледни точки.

Използващите стероиди са измамници

Можете да си мислите каквото искате, но истината си остава истина – анаболните стероиди могат да ви помогнат да изградите сериозна мускулна маса. Един бърз поглед към жените бодибилдъри разкрива, че стероидите могат да превърнат всеки в ходеща машина от мускули. Някои жени бодибилдъри са по-големи от повечето обикновени мъже във фитнесите.

Анаболни стероиди

Това е най-точният пример за това колко ефективно може да бъде използването на стероиди. Някои от хората, които ги използват, взимат съвсем ограничени количества. Не е необичайно обаче за един бодибилдър, състезаващ се на най-високо професионално ниво, да взима такива количества, способни да убият един или два коня.

Повечето от огромните момчета в списанията или популярните YouTube канали са на стероиди. Изненадващо или не, не трябва да сте 150 кг, за да сте сериозно използващ стероиди атлет. Има и състезатели по 70-80 кг във вдигането на тежести например, които също използват огромни количества анаболи.

Въпреки това, повечето тежкоатлети, използващи стероиди, ще ви кажат, че успехите им се дължат на правилно трениране, хранене и суплементиране. Това е така, защото трябват да бъдат коректни, ако искат да бъдат водещи в сферата, в която се изявяват. С всяко, различно от това изказване, рискуват не само загуба на спонсори, фенове, отлъчване от спорта, но дори и затвор.

Любителите на силовите спортове виждат тези мъже да се превръщат в машини от мускули, без да правят нещо по-специално и различно в залата от онова, което прави и всяко обикновено момче например. В този ред на мисли – да, използващите стероиди, са измамници, защото заблуждават обществеността и на практика правят пари на базата на много лъжи. Внимателно крият тайното си оръжие, докато промотират и представят нереалните си помощни средства – хранителните добавки.

Използващите стероиди не са измамници

Докато всичко казано по-горе си остава истина, съществува и другата страна на монетата – използващите стероиди всъщност може би не са измамници. Защо? Защото въпреки тях, те отново трябва да си скъсат задника от тренировки, за да изградят телата до тази нереална степен. Така или иначе природните дадености не биха могли да бъде излъгани. Използващият стероиди атлет расте, независимо какъв е режимът му, но има и много странични проблеми, оставащи извън залата, които няма как да знаете. Често тези мъже изпитват страничните ефекти като атрофия на тестисите, оплешивяване, репродуктивни проблеми и много други, за които сме говорили много. Изисква се да си особено добре запознат със стероидите и ефектите им, с цел да не допуснеш фатална грешка и буквално да се убиеш. Вярвате или не – използването им в спорта не е лесна работа.

Много хора вярват, че стероидите са магическо чудо, което не изисква жертви, а само дава. Това не е истина – много използващи стероиди атлети стават почти гуру експерти по темата. Има и не малко високоплатени треньори, занимаващи се единствено с подготовката преди започването на използване на стероиди и това съвсем не е случайно – работата с тях е опасна и сложна.

Стероди

Ако сте от онези атлети, използващи стероиди, които успяват да заблудят околните и дори семейството си в убеждението, че са напълно натурални, то със сигурност не бихте могли да заблудите природните си дадености. Така или иначе си плащате цената. Положителният ефект, който ще получите идва заедно с отрицателните си страни. Защото каквото и да правим природата винаги намира начин да балансира нещата – а в този случай често го прави по особено тежък начин.

Много от използващите стероиди преживяват опасните последствия от тях – като дисфункционалност на различни органи и много други неприятни здравословни проблеми. Или както твърдят мнозина, винаги можем да измамим себе си и другите хора – но на законите на природата не им дреме за това. На всичкото отгоре трениращите с помощта на анаболи са принудени винаги да демонстрират високо самочувствие и усмивки, когато говорят за тренировките си. Просто не им е позволено да казват истината. Това пък е изпитание, изискващо силен характер и здрави нерви – не всеки би могъл да го издържи.

Защо професионалните бодибилдъри отричат употребата на стероиди?

Безспорен факт е, че бодибилдърите отричат употребата на анаболни стероиди. Повечето от професионалистите никога при никакви обстоятелства не биха разкрили какво точно използват, за да станат толкова мускулести и силни. Дори Кралят на бодибилдинга и осемкратен Mr. Olympia Рони Колман е отричал многократно използването на стимулиращи мускулния растеж забранени вещества и е потвърждавал, че тялото му е постигнато натурално. Защо?

професионалните бодибилдъриНе е тайна, че всички професионални бодибилдинг състезатели използват забранените вещества с цел да изградят подходяща за подиума на Mr. Olympia физика. Нека започнем от там, че „центърът” на бодибилдинга е САЩ, където употребата на стероиди е строго забранена от закона и всеки, които притежава такива, без специално медицинско разрешение, е заплашен от затвор. Имайки това предвид, да излезеш на публично място и да заявиш, че използваш стероиди е почти равносилно на това да признаеш, че си ограбил магазин или банка – не особено мъдър ход. Много професионални състезатели всъщност не печелят толкова много пари, колкото си мислите, и се налага да имат и други работи, за да издържат семействата си и да си осигуряват необходимите финанси за храна и суплементи. Самият Рони Колман е бил полицай на пълен работен ден през доста голяма част от своята кариера. Това е правило подобно признание от негова страна още по-невъзможно.

Друг проблем, който може да изникне след подобно признание, е евентуалната загуба на спонсори. Компаниите за суплементи са основен източник на приходи за много бодибилдъри, тъй като финансовите награди от състезания не са особено високи. Ако някой атлет открито заяви, че използва анаболни стероиди, компаниите за суплементи просто ще се оттеглят, защото в такъв случай не биха могли да използват телата на популярите бодибилдъри като лица за рекламата на своите продукти, които са насочени към широка маса потребители, често възмущаваща се от „нечестно” напомпаните билдъри.

Имайки предвид изброените факти, изглежда много очевидно защо Рони Колман и останалите популярни звезди на бодибилдинга нямат ни най-малка полза от това да обявяват публично и да признават за използването на стероиди. Напротив – загубите, които биха претърпяли от подобно изказване биха били огромни и дори пагубни.

Първото нещо, което се случва със спортист, признаещ използването на стероиди, е незабавното публично отричане и осъждане. Когато Ланс Армстронг представи себе си като добър самарянин, признавайки всичко, докато Опра Уинфри държеше ръката му, първоначалната реакция на обществеността беше да обезцени постиженията и титлите му. Той се превърна в измамник, който не заслужава медалите си. Разбира се, това няма как да е вярно, предвид факта, че всички останалите претенденти вероятно са използвали почти същите забранени вещества като Армстронг, ако не и повече от него. С други думи, зад подобно признание, освен всичко останало, стои и страхът от черния PR, загубата на слава и известност, а нарцисизмът е част от спорта – няма как подобно опасение да не е значим фактор.

Професионалните състезали се борят и за признание и възхищение. А признанието за използването на стероиди се оказва достатъчно, за да бъдат изгубени именно те. До голяма степен с това можем да си обясним и защо професионалните бодибилдъри, живеещи в страни като Англия, където употребата на стероиди е законово регламентирана по много по-либерален начин, също отказват да признаят истината. Всеки иска да бъде запомнен като най-добрият, не като „измамник“.

Повечето от професионалните бодибилдъри не признават употребата на анаболни стероиди дори след оттеглянето си от официалните състезания. Обикновено тогава започват да се занимават с хранителни добавки и разработват собствени продукти за суплементиране. Нали не си мислите, че биха си направили добра услуга, ако започнат именно тогава да говорят за анаболните стероиди и употребата им в бодибилдинга?

Защо натуралните мразят използващите стероиди?

Анаболи

  • Не си признават, че ги използват – Едно от нещата, с които използващите анаболни стероиди дразнят, е фактът, че в 99% от случаите не признават употребата им. Вероятно ви се е случвало да чуете от близък, че „просто обмисля” да употребява, но Вие сте съвсем наясно, че той вече го прави, просто по някаква причина не желае да си го признае.
  • Някой е постигнал „без усилия”, нещо, за което си тренирал с години – използването на анаболи е знак на слабост, а не сила –  Мнозина са на мнение, че използващите стероиди може да са огромни, но въпреки това са слабаци. В някои случаи може и да е истина, но това колко си огромен зависи и от това как тренираш, не единствено от самите стероиди. Подготвката на един бодибилдър е ужасно различна от тази на един трибоец. Различните цели определеят различните методи на тренировка, всеки го знае. Ако целта е да бъдете огромен, това невинаги значи непременно, че трябва да тренирате с най-тежко. „Чистите”, натурални атлети често не разбират причината, порадио която някой би желал да прибегне до употребата на стероиди. Ако някой ги използва за топ форма за състезание, значи мами. Ако някой ги използва, защото не иска да дава максумума от себе си в залата, значи е мързелив и мрънкач. Ако някой ги използва, за да надхвърли лимита на собствените си възможности, значи има сериозен психолочен проблем. Дали няма нещо наистина сбъркано с подобни хора? 
  • Огромното самочувствие – Мнозина трениращи признават, че намират за изключително дразнещо високото самочувствие и агресивност, демонстрирани от използващите стероиди. Представете си само – давате всичко от себе си в залата, храните се правилно, отпочивате добре – изградили сте перфектната дисциплина. Всеки път се натъквате обаче на онези, чиято тренировка изглежда пенсионерска в сравнение с вашата, но въпреки това вървят сякаш притежават залата, демонстрирайки на всяко огледало огромните си мускули. Хвърлят дъмбели наляво и надясно, заедно с остри, намръщени погледи към всеки, които ги погледне преценяващо. Арогантните напомпаняци, които нямат силата и мотивацията да изхвърлят стероидите и да си скъсат задника от тренировки „на чисто”. Може би звучи познато? Вероятно наистина може да се направи връзка между използващите анаболи и държащите се като „задници”. Не можем да не отчетем факта обаче, че ако някой е избрал да ги използва, това не означава автоматично, че трябва да попадне в тази графа. Навсякъде има дразнещи и арогантни типове, и навсякъде има такива, използващи анаболи. Понякога просто се случва те да са едни и същи хора.
  • Не заслужават респекта на натуралните – Повечето хора обикновено нямат нищо против по-мускулестите от себе си. Но! Ако смятат, че са ги изградили „чисто” – със здрава работа и постоянство. Вероятно в този случай дори ще се респектират и ще уважават по-мускулестия приятел. Съществува и мнението, че просто не е честно използващите анаболи и „чистите” атлети да се състезават в едни и същи състезания при еднакви критерии. Не малко трениращи поддържат мнението, че би било много по-честно, ако съществуват различни дивизии и възможности атлетите сами да избират къде да се състезават, независимо от конкретния силов спорт.

Защо използващите стероиди дразнят останалите?

Завист

Ако някой те дразни, че е по-силен от теб, никой не те спира да правиш, това което прави и той!

Защо използващите стероиди дразнят останалите?

Съществува и схващането, че ако някой може да взема стероиди, да седи на дивана цял ден и да стане огромен. Което не е точно така. Стероидите помагат за по-бързото възстановяване след тренировка, така че възможно най-скоро да можете да тренирате на макс отново и да направите още повече мускули. Със стероиди или не, просто трябва да си скъсате задника от трениране. Иначе няма как да стане.

Истинага обаче никога не е едностранна. За онези, които поради една или друга причина, са избрали анаболните стероиди да присъстват като фактор в изграждането на желаното тяло, несъмнено е дразнещ целият хейт, изсипващ се масово по темата. Някои от тези хора са категорични, че крайно негативното мнение до голяма степен се дължи на завист. Нали се сещате? Кофти е за всеки нормално изглеждащ и трениращ мъж да види погледа на приятелката си, който не пропуска впечатляващо огромния здравеняк, с когото току що са се разминали. „Тоя е на стероиди, 100%”. Едва ли ще излъжем, ако заявим, че именно това би била реакцията в много голяма част от случаите.

Стероидите са оправдание за мнозина – за това, че те самите например не са толкова големи, колкото биха желали. Тогава всеки, който е постигнал нещо повече, е гаден измамник, намерил лесния начин и не разбиращ нищо от здрава работа и упоритост.
Мнозина пък просто са повлияни от масовото негативно мнение за стероидите и дори без да имат лична позиция – заемат тази – стероидите са гадни, а онези, които ги използват – мамещи лигльовци.

Недоброто познаване на който и да е въпрос крие рисковете на неоправдано крайни мнения.

Дали наистина правите всичко, което е нужно, за да постигнете целите си?

Рич Пиана изразява впечатляващо мнението си по темата в едно от мотивиращите си youtube видеа.

„Дали се храните от 8 до 10 пъти на ден? Вероятно отговорът на 90% от хората ще е „Не, не ям толкова много”. Тренирате ли два пъти дневно – от 3 до 4 часа дневно? 90% от хората ще отговорят – „Не, не тренирам толкова много”. Правите ли кардио? – „Не, нямам време за кардио”, ще кажат 90% от хората.

Когато видите момчетата на подиума на “Mr. Olympia” е много лесно да кажете – „Ооо, те са на стероиди! Друсат се много повече от мен, затова са по-добри.”Ами не! Те просто работят повече от теб – просто е! Правят го повече, от по-дълго време и са готови да жертват всичко.

Тези момчета тренират като маниаци, хранят се като маниаци. Да ядеш от 8 до 10 пъти на ден е трудно. Да, винаги можете да кажете, че нямате време за това, работите и всичко останало. Да, но някой прави всичко небходимо, за да има това, което иска!

Ако имате цел и искате да я постигнете, трябва да направите, всичко, което тя изсиква. Ако ли не – просто никога няма да я постигнете. Ще бъдете един от онези, седящи на дивана и сочещи – „Оо, те взимат стероиди! Взимат повече от мен – затова са по-добри”. И това ще ви накара да се почувствате по-добре. Защото се оправдавате пред себе си, че тренирате също толкова усилено като тях.”

Да бъдеш „обикновен” винаги е най-лесното нещо. Хората започват да се чувстват неудобно, когато някой е наистина решен да надхвърли всякакви граници – да стане „ненормален”. Може би желанието да не бъдете обикновен, понякога ще дразни чуждата мотивация и желание за успех. Много от хората, решили да посветят голяма част от времето си на нещо, често са странни и неразбрани – няма как да не са обект и на шеги. Не е ли лигаво никога да не пиеш с другите, да ядеш под час определени неща и да искаш да се наспиш?

Ако сте избрали които и да е от силовите спортове за свое хоби, страст или професия, просто трябва да сте наясно, че сте избрали алтернативен начин на живот – различен от този на повечето обикновени хора.

Как се справят с хейта обвинените, че не са „чисти”?

Ако дори малко се поразровите в нета, ще попаднете на много постове, коментари, картинки и видеа за хейтърите. Ако погледнем в речника за определението на думата, ще видим – „човек, който не може да бъде щастлив за успеха на другите. Вместо да бъде щастлив, намира начин да посочва недостатъците на другия.”

Много хора не остават безразлични към крайните мнения за себе си – отделят им време и внимание и се опитват да превърнат омразата в свой собствен източник на сила и мотивация. Но всеки търси и намира онова, което работи за него, нали? В крайна сметка това е всичко, което има значение.

Ако сте един от онези, попаднали под гневните коментари и нападки, въпреки че само давали душата си за онова, което мечтаете, най-добрата стратегия просто е да не обръщате внимание на хейтърите. Правейки го, просто го правите по-силни и убедителни. Мотивацията за постигане на все по-високи и по-високи цели трябва да идва отвътре. Просто вярвате в себе си – че можете да постигнете нещата, които искате и го правите – или пък не. Просто е.

Който и да е хейтър няма да ви накара да сте по-силни в труден момент. Както и някой, който харесва нещата, които правите, едва ли би могъл да Ви мотивира за нещо, за което самият Вие нямате желание. Струва ли си да се отделя толкова много енергия за негативното мнение на другите хора? Не се нуждаете от одобрението на всеки в този свят. Така или иначе е невъзможно да се случи.

Ако не ти пука за другите, защо искаш да ти признават дали и какво използват?

Сред по-либерално настроените атлети може да се чуе далеч по-неутралното мнение, че наистина не им пука какво правят другите с телата си, какво им инжектират и какво им причиняват.
train hate
„Не е моя, нито ваша работа това дали някой използва стероиди или не. Ако наистина не ви пука за тях, защо си мислите, че са длъжни да ви казват истината и да признават нещо?”. Така звучи позицията на хората, които успяват да не се дразнят. А и – ако искате лесно и бързо да имате тялото като на някого, какво Ви пречи просто да го направите?

Това е индивидуален избор и всеки, който го направи, така или иначе си носи както предимствата, така и последствията от него. Както с всяко друго нещо.

Има хора, които са категорични, че въобще не им пука за това кой какво използва и последното нещо, за което биха се сетили, е да се дразнят на някого заради собственото му решение. На тях просто не им дреме дали някой далеч по-добре оформена преса, по-голям бицепс или мъртва тяга, за която могат да си мечтаят. Общото между тези хора е едно – „Единственият човек, с когото се сравнявам, съм вчерашният аз. Или миналогодишният аз.”

Може би преди да изсипем тонове с омраза върху използващите стероиди (или който и да е различен от нас), трябва да си припомни, че всички сме човешки същества – и като такива, всички имаме своите проблеми. Няма перфектни хора – всички се опитваме да научим нещо по своя начин. Трябва да разберем, че дори напомпаните с помощта на стероиди изпитват трудности и имат доста проблеми, с които да се справят, независимо от факта, че могат да изглеждат като гръцки богове.
Е, нещата никога не са само черни или само бели, а всяка крайност винаги крие повече от необходимата заблуда и ни отдалечава от истината. А тя никога не е една.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button