Тренивроки

Бягане или скачане на въже – кое да изберем?

И бягането, и скачането на въже са отлични възможности за кардио натоварване. Всъщност и този, и другият вид натоварване ангажира по-голямата част от мускулите на тялото, развива координация и издръжливост. Тогава какво да включите в тренировките и кое е по – ефективно-бягане или скачане на въже? Нека помислим върху този въпрос!

Предимства и недостатъци на бягането

Бягането може да бъде различно. Неговата интензивност, темпо ви позволяват да тренирате както скоростни качества, експлозивна сила, така и издръжливост. Бягането може да бъде сложно, за да се подчертае тежестта върху развитието на координацията. Възможно е да тренирате на трудна пътна настилка, например, това може да бъде крос-кънтри, да не говорим за бягане с препятствия! Бягането може да се нарече универсално и многофункционално упражнение, което ви позволява да развиете различни характеристики.

Безспорното предимство на бягането е големият брой негови разновидности. Това и:

 • Джогинг.
 • Спринт.
 • Бягане с препятствия.
 • Крос на пресечен терен
 • Маратон.
 • Специални писти (използвани в тренировъчния процес на различни спортове).

Както можете да видите от примера, има много опции за бягане и като започнете да бягате, можете да редувате или да използвате част от тях, комбинирайки ги в цяла тренировка!

Бягане: снимка.

Недостатъците на бягането включват необходимостта от подходящ маршрут или място за неговото изпълнение. Температурата на въздуха, вятърът, валежите, пътната настилка и околната среда могат да усложнят тренировката и понякога напълно да лишат способността за упражнения. Разбира се, освен ако спортистът не е горд собственик на бягаща пътека, която може да стои в спалнята му! В този случай само мързелът ще бъде отрицателен фактор, който може да повлияе на обучението, но трябва да знаете, че пътеките, които наистина ще ви свършат работа започват от 3000 лева нагоре – не си купувайте бягащи пътеки от сорта на 500 – 1000 лева, защото ще се разочаровате.

Между другото, заслужава да се отбележи, че за бягане ще ви трябва оборудване. Това са маратонки и подходящи дрехи. Въпреки че това не е важно за всички.

Предимства и недостатъци на упражненията за скачане на въже

Само на пръв поглед скачането на въже е просто упражнение. Всъщност дори най-простият вариант за изпълнение изисква умения и добро владеене на тялото. Защо така? Всичко е просто, първо, упражнението, за разлика от едно и също бягане, е необичайно за човек, и второ, въжето задава определено темпо, което няма да работи за намаляване до минимум, може само да се увеличи. В противен случай, както при бягането, това упражнение развива издръжливост, координация и до известна степен скорост. Разбира се, тя не може да се сравни с експлозивната сила и скоростта, която бягането развива.

Скачането на въже ви позволява да изградите цял набор от упражнения, много от които са много сложни. Всъщност, използвайки различни упражнения и редувайки ги, получавате пълноценна кардио тренировка. В сравнение с бягането рискът от нараняване при скачане на въже е много по-нисък. Можете да усложните упражнението, като скачате с въже, скачайки по стъпалата. Това упражнение е много трудно. Дори професионалните спортисти на американската Национална футболна лига първо овладяват прости скокове на стъпки, изпълняват скокове на един крак и едва след това добавят въже към скачането.

Скачане на въже

Скачането на въже, подобно на сортовете бягане, може да се извърши по различни начини. Това може да бъде и:

 • Скачане на място.
 • На място назад.
 • Скачане от крак на крак.
 • Скокове с висока стъпка.
 • Скачане напред-назад.
 • Скачане надясно и наляво.
 • С двойно завъртане на въже за скок.
 • На единия крак.

Недостатъкът на скачането на въже може да се нарече ограничено развитие, защото достигайки високо ниво в това упражнение, няма да е възможно да се развие по-нататък, поне за определено време, отредено за тренировка. Обхватът на движенията с въже също е ограничен.

Кое е по – добре-бягане или скачане на въже?

В битката-бягане срещу скачане на въже, ако вземете предвид пълния потенциал на бягането, тогава е безопасно да се каже, че бягането е по-добро от скачането на въже, но е важно да разберете каква цел преследва спортистът, който е включил едно от тези упражнения в тренировките си.

В спортове като бокс или кикбокс спортистите използват всякакви видове скачане на въже и различни видове бягане в тренировките.

Какво е по-ефективно за отслабване: сравнение

И двете упражнения работят чудесно в програма, насочена към отслабване, но поради факта, че скачането на въже предполага определено начално темпо, скачането ще изглежда по-ефективно за някои начинаещи спортисти. Нека просто кажем, че ако вземете джогинг и просто скачане на въже, скачането ще изисква повече енергия и ще изгори повече калории, отколкото бягането.

Как да комбинирате бягане и скачане на въже

Ако няма възможност за изпълнение на други упражнения, тогава е напълно възможно да завършите бягането със скачане на въже, но тези две упражнения в пълно обучение са или загряващи, или закачащи. Ако говорим за прости варианти и не говорим за специализирани спортове, като споменатия по-рано бокс, при който скачането на въже е основно упражнение и им се отделя много време. Пристигайки в залата, човек трябва да подготви тялото си за последващо натоварване. За да направите това, ще бъде достатъчно да извършите леко бягане или вместо това ходене.

Достатъчно е да отделите пет до седем минути за загряване. След бягане трябва да преминете към основния тренировъчен блок, например силови упражнения. След като изпълни основния блок, спортистът трябва да изпълни охлаждане. Спирането е комплекс или едно просто упражнение, което прехвърля тялото от „бойно“ състояние в покой. Извършва се и разтягане.

Заключение

Може ли бягането да замени скачането на въже и обратно? След години тренировки не бих разделил тези две страхотни опции за кардио и игнорирах една от тях. Най – добрият вариант е да ги използвате заедно като упражнения за загряване и охлаждане или да редувате тези упражнения, като ги изпълнявате отделно в различни тренировъчни дни. Ще бъде по-полезно да комбинирате бягане и скачане на въже, ако целта на тренировките е да се развие двигателна координация и издръжливост.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button