Тренивроки

Cycle workout (спининг)-интензивно кардио натоварване на стационарни велосипеди за отслабване

Груповата тренировка, известна още като спининг, набира все по-голяма популярност благодарение на забележимия ефект от забавните и разнообразни дейности. Различните спортни клубове използват различни методи за обучение на кардио натоварвания, избирайки индивидуален подход към всеки клиент. Има дори диско спининг, което не може да остави безразлични посетителите на спортните клубове, имитирайки атмосферата на дискотека.

Какво е сайклинг

Сайкл тренировка (cycle) – това е функционална група спининг кардиотренировка, която се извършва на специални стационарни велосипеди – интервал тренировка с използване на различни съоръжения, работа на всички мускулни групи, включително и сърдечните.

Груповите тренировки включват въртене на педали с различно съпротивление към ритмична музика, която треньорът избира в зависимост от необходимото темпо на натоварване. Положението на торса се променя, както и скоростта на въртене и натоварването на краката.

Ускорението може да се промени на силово съпротивление, при което мускулите на краката получават максимално натоварване. Кардиото може да се редува с упражнения с гири, бодибари, топки за всички мускулни групи и със собственото ви телесно тегло. Програмата за предене тренировка се разработва от инструктор.

Спининг

Историята на раждането на cycling тренировки

Основателят на cycling е Филип Милс, който разработи нова уникална техника през 80-те години, съчетавайки хореографски движения с велосипед. И през деветдесетте години идеята беше прихваната от колоездача Джон Голдбърг, подобрявайки вече познатата ни тренировка за въртене на велосипеди. В Русия новата тенденция на фитнес се появи през 2006 г.и се развива бързо във всички градове повече от 10 години.

Плюсове и минуси на cycling

Предимства на тренировките:

 • Спининг помага за намаляване на мастната маса на тялото, като осигурява доставката на кислород и увеличава пулса.
 • Тонизира всички мускулни групи, тъй като тренировката е насочена не само към укрепване на мускулите на краката, но и на раменния пояс, торса с помощта на силови упражнения.
 • Тренира кардиореспираторната система, подобрява функциите на дихателните органи, укрепва сърцето и кръвоносните съдове, нормализира налягането.
 • Тренировката не натоварва ставите и гръбначния стълб, не увеличава компресията върху тях, като силови упражнения.
 • Тренировките са безопасни за всяка възраст, стига да няма противопоказания от сърдечно-съдовата система.
 • Продължителността на натоварванията не надвишава 60 минути, 2-3 сесии седмично са достатъчни, за да влезете в добра спортна форма.
 • Тренировките се провеждат по интересен начин с модерна енергична музика.

Недостатъци на тренировката:

 • Не позволява увеличаване на мускулите по обем, уплътняване на мускулите по дължина, а не по ширина.
 • Натоварването не е разрешено при заболявания на сърдечно-съдовата система, високо кръвно налягане, тахикардия, сърдечни дефекти.

Спининг тренировка за отслабване

Разбира се, домашните тренировки няма да ви позволят да се потопите в атмосферата на класовете във фитнес клубовете и да получите мотивация от треньора. След като изберете спининг колело за дома, вземете енергични тренировъчни писти. Упражнявайте не повече от един час 3 пъти седмично, тренираните спортисти могат да увеличат броя на тренировките до четири.

Комплекс без оборудване

Загряването със спокойно темпо е от съществено значение за загряване на мускулите и връзките за 10 минути. След това преминете към основната програма.

 1. Въртене на педалите, докато стоите-1 минута.
 2. Въртене на педалите, докато стоите с длани, опиращи се в предната част на волана – 1 минута.
 3. Педалиране, докато стоите с акцент върху предмишниците-1 минута.
 4. Ускорение, докато седите с ниско съпротивление, държейки се за дръжките-1 минута.
 5. Въртене със спокойно темпо – 1 минута.
 6. Максимално съпротивление, силово въртене на педалите – 1 минута.
 7. Въртене със спокойно темпо – 1 минута.
 8. Въртене на педалите, докато седите с акцент върху предмишниците със средно ниво на съпротивление – 1 минута.
 9. Ускорението в същото положение при ниско съпротивление е 1 минута.
 10. Педалиране със спокойно темпо-1 минута.

Повторете комплекса от 3-4 кръга.

След кардио изпълнете комплекс с телесно тегло от 3 кръга.

 1. Лицеви опори от пода или от коленете за 15-20 повторения.
 2. Планк – 1 минута.
 3. Разтягане-5 минути.

Най-добрите симулатори за колоездене

DOMYOS-производителят произвежда линия от въртящи се велосипеди за домашни тренировки на цена от 350 лева. Моторите са удобни за използване, поддържат стабилно положение, има и възможност за регулиране на положението на волана и седалката.

DFC-Spin велосипеди от Китай за домашна употреба принадлежат към бюджетния сегмент, цената им започва от 250 лева. Седалките се регулират хоризонтално и вертикално. Те включват сърдечни сензори и дисплей, на който се показва пулсът.

Star Trac-марка от САЩ произвежда висококачествени професионални спин велосипеди, които могат да се използват и за домашни занимания. Линията е популярна сред съвременните фитнес клубове. Цената на стоките над 2300 лева.

LIFE FITNESS-производителят произвежда спин велосипеди за домашна и професионална употреба, използвайки най-новите технологии. Цената за завъртане на велосипеди започва от 3000 лева.

PRECOR-линия от домашни и професионални спин велосипеди, осигуряващи комфорт и безопасност на тренировките на всяко ниво на физическа подготовка, като се вземат предвид морфологичните особености на човека. Цени над 3200 лева.

Заключение

Някои съвременни фитнес центрове предлагат класове за колоездене пред големи екрани на монитора, симулиращи каране на колело нагоре, в Париж и много други интерактивни точки по света. Груповите тренировки ви позволяват да получите бързи резултати-тонизирайте мускулите, ускорете метаболизма, намалете теглото и укрепете сърдечния мускул.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button