Тренивроки

Джинджифил – натурално лекарство срещу мускулна треска

Тези, които се упражняват редовно, като че ли сме привикнали с онези неприятни епизоди, в които мускулната треска ограничава дори възможностите ни да се движим свободно. Не съществува стопроцентов ефикасен начин, който да предотврати това неприятно мускулно схващане. Дори популярната чаша подсладена вода, въпреки, че е широко разпространен градски мит, е далеч от реалността (една от големите легенди в спорта). Както многократно сме подчертавали от страниците на Активспорт, най-добрият начин да предотвратим мускулната треска е да започнем тренировките постепенно…или да прибегнем до натуралните трикове от кухнята на баба, като джинджифила например!

Най-добрият начин да предотвратим мускулната треска е да започнем със загрявка, предварително раздвижване на ставите, разтягане на мускулите, които ще се упражняват, особено ако сте начинаещ или дълго време не сте спортували. Ако въпреки превантивните мерки, все пак мускулите започнат да ни болят съществуват три възможности: да си мълчим, да се възползваме от противовъзпалителните лекарства (които, въпреки че някои специалисти горещо препоръчват, аз силно съветвам да не се използват в този случай) или да пробваме с „билките на баба“, като джинджифила – подправка, за която е доказано, че ефективно намалява сковаността на мускулните групи в тялото.

Идеята, че джинджифилът служи като средство за облекчаване на мускулната треска се потвърждава от статия, публикувана през 2010 г. в американското списание „Journal of Pain“ /Списание на болката/.Статията разказва, че са анализирани резултати от две проучвания, които дават оценка „ЗА“ използването на джинджифила при лечение на мускулна болка, предизвикана от упражнение (скованост).

мускулна треска

В медицинското проучване участват 74 души, разделени в три групи: едната консумира 2 грама суров джинджифил, втората – стрит джинджифил на подправка, а третата – плацебо. Преди това всичките 74 души са участвали в тренировка с ексцентричен тип упражнения, която благоприятства появата на скованост и мускулна треска. 24 часа след тренировъчната сесия, анализът показва, че при тези, които са консумирали суров или джинджифил като подправка, се забелязва по-голямо намаляване на мускулната болка, отколкото при групата, която консумира плацебо.

След 11 дни на проучване, изследователите заключават, че дневната консумация на масло от джинджифил (по 2 грама на 24 часа) или приемането на подправката като хранителна добавка, води до значително намаляване на мускулната болка, предизвикана от физически усилия.

Тези обезболяващите ефекти са били наблюдавани при пациенти с остеоартрит или мускулна треска след упражнение, но не са били оценени при други мускулни болежки. Така че, ако страдате от мускулна треска добавете джинджифил към вашата диета и мускулите ще ви благодарят.

Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони. Участва във всяко къри.

В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира, в Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват. В миналото е имало цели улици, наречени „джинджър-стрийт“, на които са се предлагали продукти с джинджифил. Понастоящем най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай, западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button