Тренивроки

Какво представлява кръговата тренировка?

Характеристика на упражненията

За да е истински полезна, е нужно да практикувате този тип тренировка два или три дни в седмицата. Ако се чувствате добре, може да стигнете дори до четири сесии в рамките на 7 дни. Най-добре, пък е и доста удобно, да направите тренировъчната рутина у дома. При кръгова тренировка т.е. когато се местите от едно упражнение към друго без прекъсване или с кратка почивка, работите едновременно върху няколко мускулни групи Редувайки упраженията, оптимизирате времето за тренировка. Препоръчително е тренировъчните сесии да са кратки, не трябва надхвърлят 40-45 минути. Въпреки, че времето изглежда малко, повярвайте ни – можете да постигнете значителни резултати ако сте редовни и изпълнявате упражненията правилно. Какви са характеристиките на кръговия тип тренировка?

Кръговият тип тренировка е опростена формула на физическа активност, в която се редуват упражнения за горната част на тялото, с такива за средата и долните части на тялото. Промените, които предлагат различните упражнения за участващите в тренировката мускули, правят така, че едновременно да се натоварват различни части на тялото, което от своя страна увеличава ефективността.

При кръговата тренировка би било добре да забравим за фитнес машини, опори и пейки. Идеята е с този тип тренировка, в която участват само активни упражнения, да се включат няколко мускулни групи. Най-добре е да се използват упражнения със собствено тегло, свободни тежести и ластици.

Полезно е към кръговата тренировка да се прибави часовник с таймер, който да засича времето на отделните упражнения. 30 секунди е времето, необходимо за изпълнение на едно упражнение. Забравете да броите повторения, активното тренировъчно време е по-важно от повторенията. Тези 30 секунди се равняват на около 15-20 повторения, за да служи като отправна точка.

Следва да се отбележи, че усещането за мускулна умора и леко запотяване в края на тренировката / топлина, потене/ също са важен фактор за коректното изпълнения на кръговата тренировка. Тези характеристики служат, за да сме сигурни, че мускулите работят и търсеното разграждане на гликоген е факт, всъщност това е и най-важният фактор за да имат смисъл упражненията.

Съвети!

  • Ако практикувате и друг спорт на открито, най-добре е да правите кръгова тренировка веднъж или два пъти седмично.
  • Ако целта ви е да отслабнете, трябва да тренирате кръгово най-малко три пъти в седмицата и след като приключите с този тип упражнения да добавите сърдечно-съдова тренировка, която ще доизгори излишните мазнини и така ефектът от физическото усилие ще бъде много по-голям.
  • Ако искате да подобрите мускулния тонус, взависимост от времето, с което разполагате, е добре да правите кръгова тренировка минимум четири пъти в седмицата. Редувайте упражненията и разнообразявайте тренировката, с цел да получите нови адаптации на мускулите.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button