Тренивроки

Кондиционна ТРЕНИРОВКА за ТЕНИС при деца

Какво да направим, за да се забавляват децата докато играят тенис и без да си дават сметка придобиват уменията, необходими за практикуване на този спорт? Игра. Игра. И пак игра. В нито един момент детето не трябва да се чувства задължено или пресирано. Свободата да избира е най-важно за мотивацията на детето. Смехът е най-добрата терапия. Мотивацията и забавлението са ключът към тренировка с най-малките, независимо от спорта, който са избрали родителите за своето дете.

Тенисът е забавен спорт, но може да бъде малко разочароващ за деца, които започват да практикуват без никакви предварителни познания. Размерът на топката прави понякога още Magi_Tenisпо-трудна координацията с ракетата, особено ако детето не умее все още да борави с нея добре. Именно заради това леките дунапренени топки и ракета с най-малък размер /тегло 170 грама/ са най-удачни за първите тренировки по тенис.

Умения, които детето придобива с тренировка по тенис?

Координация, скорост, баланс, сила и умение да движи ракетата. Това са основните умения, които трябва да се развиват правилно при децата, които искат да играят тенис.

Особености на кондиционната тренировка по тенис за деца?

Основата на този тип тренировка би било добре да бъдат поредица от игри и креативни задачки, които да помогнат на децата да се научат да се движат добре и да усъвършенстват своите умения чрез базисни упражнения за координация, баланс и сила.

И мили родители, не бива да забравяте златното правило в тренировката на всеки спорт за деца. Игра. Игра. И пак игра. В нито един момент детето не трябва да се чувства задължено или пресирано. Свободата да избира е най-важно за мотивацията на детето. Смехът е най-добрата терапия.

Серия от упражнения, подходящи за деца от 2 до 5 години:

  1. Упражнение 1: Загряване с леко тичане и носене до корта на необходимите за тренировката принадлежности. Махове с ракетата.
  2. Упражнение 2: Събиране на топки извън корта. Колкото по-креативна е играта, толкова по-голям е детският ентусиазъм. В случая прибавянето на товарно камионче прави още по-апетитна следващата тренировъчна стъпка.
  3. Упражнение 3 – Замах и прехвърляне на стена с топка. Упражнение за една и две ръце. Подготвя раменния пояс за последващо упражнение с ракета.
  4. Упражнение 4 – Упражнение с топки. Разпръскване и събиране на топки от едната и другата страна на мрежата. Скорост на събиране и координация на посоките ляво-дясно.
  5. Упражнение 5 – Замах с ръка и прехвърляне на мрежата от едната и другата страна, като всеки път се събират и БРОЯТ топките преди да започне следващата серия.
  6. Упражнение 6 – Опит за удар с ракета върху топка. Бавни и точни пасове, насочени към центъра на ракетата защото в тази възраст все още е много бавен процесът на координиране.

Полезни връзки:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button