Тренивроки

Ползите от физическата активност и спорт за цялостното здраве

Здравето на всеки човек е пряко свързано с няколко важни фактора, най-важните от които са физическата активност и спортът, хранителният режим, отказът от вредни навици като тютюнопушенето и употребата на алкохол. Специалистите от болница „Уни Хоспитал“ споделят: 

Най-добрата превенция за човешкото здраве е добре балансиран двигателен режим, съчетан с консумацията на здравословни хранителни продукти, съобразени с възрастта, натовареността на конкретния човек и индивидуалните му нужди от прием на витамини, минерали и др. Спортът, заедно с подходящия хранителен режим, достатъчният сън и отказът от вредни навици, води до подобряване на цялостното състояние на организма, на психическото и физическото здраве и за цялостно повишаване качеството на живот.

Подобрена мускулна сила и гъвкавост

Често пациенти, които имат различни заболявания или се сблъскват със здравословен проблем, решават да променят начина си на живот. Първите два фактора, които медицинските специалисти посочват, за да подпомогнат лечението са – промяна във физическата активност и начина на хранене. Един от спортовете, които най-често се препоръчват като подходящи за всички възрасти е плуването. Ходенето с умерено темпо и регулярните разходки в парка, градската градина и т.н. е друг изключително леснодостъпен и оказващ благотворно влияние вариант за подобряване физическото състояние и запазването на оптимално тегло. Изпълняването на система от упражнения, разходките или бягането могат да бъдат причислени към спортуването, което при постоянство и правилно изпълнение, може да има изключително благоприятен ефект и полза за здравето на човек, подобрявайки мускулната маса и гъвкавост, а оттам и цялостния тонус.

Подобряване работата на сърдечно-съдовата система

Особено важно е за пациентите със сърдечно-съдови проблеми да предприемат промяна в начина си на живот, която значително би оказала положителна промяна в състоянието на сърдечно-съдовата им система, а от там и на здравето им като цяло.  Сред факторите, които водят до тази промяна са:

 • редовна разходка в парка или сред природата;
 • намаляване на стреса в ежедневието и притесненията покрай работата и грижите за семейството;
 • приемането на достатъчно течности;
 • прием на колкото се може повече полезни храни като риба, плодове и зеленчуци и др.

Ползи за психичното здраве

Здравословният начин  на живот неминуемо оказва положително влияние върху цялостното психично здраве на човек. Устоите на човешката психика се изграждат от най-ранно детство, а според определени специалисти още в утробата на майката. Това означава, че емоциите, отношението и поведението на родителите и близките в семейната среда оказват сериозно влияние върху израстващия човек. Задълбочени изследвания показват, че хората, радващи се на добро психично здраве имат сходни навици:

 • физически активни са;
 • често прекарват времето си на открито;
 • в семействата им има разбирателство и хармония;
 • отнасят се с уважение към околните;
 • нерядко имат подтик към творчески изяви.

Сред рисковите фактори, които най-често оказват влияние върху психичното здраве са влошаване на здравословното състояние, тежка психическа и физическа преумора, прояви на насилие, бедност, претърпян инцидент и др.

По-добро качество на съня и ползите от него

Специалистите са категорични, че за цялостното състояние на ума и тялото от особена полза е сънят. В случаите, в които сънят не достига, хората започват да се оплакват от липса на енергия, намалена издръжливост, липса или абсолютна невъзможност за концентрация върху задачите и ежедневните им цели, раздразнение и избухливост, лошо настроение. Затова е необходимо да се полагат усилия за подобряване качеството и количеството на съня. Това може да ни предпази от заболявания като високото кръвно, диабет тип 2, болест на сърцето или бъбреците, психическо натоварване. 

Подсилва имунната система

Не е за подценяване и фактът, че когато се наспиваме пълноценно, даваме по-голям шанс на организма ни да се справя с вирусни и грипни инфекции, тъй като имунната ни система е на необходимото ниво.

По-добро общо качество на живот и настроение

По-високото качество на живот и доброто настроение са естествена цел и желание за повечето хора. Личното щастие и благосъстояние са пряко зависими от няколко аспекта:

 1. Физически аспект – не просто отсъствие на болести, а добра физическа кондиция.
 2. Материален аспект – възможност за подсигуряване на определени нужди за човека и семейството му.
 3. Социален аспект – включва взаимоотношенията със семейството и близкото обкръжение, които са изградени на базата на уважение, разбиране, толерантност.
 4. Емоционален аспект – преобладаващите емоции да са позитивни, а при сблъсъка с негативни човек е добре да има изграден механизъм, с който успешно да се справя с предизвикателствата.
 5. Личностен аспект – човек да има способностите, уменията и средата да се развива, както в индивидуален план, така и в професионален.

Така на практика доколко сме успешни като хора е сбор от здравето ни, физическата ни активност, благосъстоянието и щастието ни.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button